Cauze, simptome si remedii naturiste in caz de osteoartroza

Bolile articulare, cum sunt osteoartroza si artrita,  sunt considerate una din cele mai frecvente afectiuni ale civilizatiei moderne.

Isi racoleaza victimele, in special, din segmentul populational cu un standard de viata ridicat, scazand astfel, in mod semnificativ, calitatea vietii si, nu rareori, lasand bolnavul cu sechele degenerative.

Ce putem face pentru ca tesuturile conjunctive, articulatiile, vasele sanguine si pielea noastra sa fie mai sanatoase?

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

Osteoartroza si principalele cauze ale acestei boli

Osteoartroza este o boala degenerativ-distrofica a articulatiilor osoase, caracterizata prin degradarea progresiva a cartilajului, asociata cu inflamatie si afectare osoasa.

Osteoartroza are mai multi factori de risc, dar cei cu o pondere mai mare sunt reprezentati de varsta si de obezitate.

Alti factori de risc sunt reprezentati de boli reumatice, infectioase, metabolice, medicamente, precum si de predispozitia genetica.

Cele mai afectate articulatii sunt cele de la nivelul genunchiului, soldului, mainii sau coloanei vertebrale.

Vestea buna este ca uzura articulatiilor poate fi prevenita sau incetinita.

Articulatiile noastre pot sa se regenereze daca primesc nutrienti adecvati.

Principalele cauze ale afectiunii de osteoartroza:

  • dereglarea proceselor metabolice asociate cu schimbarile de varsta,
  • consecintele traumelor si a operatiilor la articulatii,
  • efort excesiv asupra articulatiilor (ciclism, atletism, etc. in cazul asezarii incorecte a articulatiilor genunchiului),
  • obezitatea,
  • lipsa de estrogen la femei in timpul menopauzei.
[ct_message type=”info” ]Medicina naturista are o alta viziune asupra mecanismelor de declansare a osteoartrozei.[/ct_message]

„Cauzele si conditiile bolii apar datorita  alimentatiei si stilului de viata”- spune medicina orientala, iar tratamentul este orientat spre restabilirea raporturilor armonioase de energie in corp, dar nu pentru a elimina simptomele externe.

Recomandarile privind alimentatia si stilul de viata sunt o parte importanta a tratamentului.

Ca si in cazul altor afectiuni datorate civilizatiei, printre principalii factori ai degenerarii tesuturilor conjunctive si aparatului locomotor se numara alimentatia necorespunzatoare, un stil de viata sedentar, stresul psihic si fizic cronic, starile pesimiste, anxioase, depresive.

Consumul unei cantitati mari de carne, dulciuri, faina alba, sare de masa afecteaza buna functionare a tubului digestiv si duce la aparitia acidozei locale sau generale.

Tesuturile conjunctive sunt considerate un „depozit“ urias pentru substantele nocive neeliminate si pot, pana la un moment dat, compensa tulburarile metabolice si mentine homeostazia, dar apoi se imbolnavesc chiar si ele.

Atunci apar, „pe neasteptate“, tulburari si afectiuni ale aparatului locomotor. De aceea, de multe ori declansarea osteoartrozei este insesizabila. Deseori, primul simptom il constituie rigiditatea matinala a articulatiilor.

Pe masura ce boala avanseaza, orice miscare a articulatiei afectate devine dureroasa, durere care se agraveaza la miscarea continua si se amelioreaza in timpul odihnei. In general, nu exista simptome care sa indice inflamatii.

Simptome principale in osteoartroza

Simptomele osteoartrozei sunt reprezentate de dureri articulare ce apar indeosebi in urma efortului fizic.

Ele pot fi influentate si de factorii climatici, de frig si de umezeala.

Durerea specifica osteoartrozei poate fi insotita si de reducerea mobilitatii articulatiei sau de umflarea acesteia.

Treptat, boala evolueaza si apare o limitare a miscarilor, insa poate evolua si asimptomatic, pana la varste inaintate.

Simptomele specifice difera in functie de articulatia afectata.

  • Afectiunile mainilor sunt insotite de durere si de limitari ale miscarilor.
  • Afectiunea genunchiului este insotita de durere, tumefiere si instabilitate.
  • Afectiunea articulatiei soldului cauzeaza durere locala si schiopatat.
  • Afectiunile coloanei vertebrale (care sunt destul de frecvente) pot exercita compresiuni asupra nervilor si vaselor sanguine, ceea ce provoaca dureri si tulburari de circulatie.

Una din cele mai interesante caracteristici clinice ale osteoartrozei consta in faptul ca deseori nu exista o legatura proportionala intre gravitatea bolii (modificarile degenerative evidentiate la radiografii) si intensitatea durerii.

In unele cazuri, articulatia pare nemodificata, integra, cu spatiul interarticular deloc sau foarte putin afectat, insa durerea este chinuitoare.

In alte cazuri, desi modificarile sunt pronuntate, durerea abia se manifesta.

Pe baza radiografiilor efectuate, s-a constatat ca 40% din cazurile grave sunt lipsite de durere.

Inca nu s-a clarificat pe deplin ce anume provoaca durerea, dar se pare ca pesimismul, depresia si stresul (care, de fapt, scad pragul de percepere a durerii) accentueaza senzatia de durere.

Unul din vindecatorii ilustri ai antichitatii a definit aceasta afectiune astfel: „Reumatismul degenerativ nu ucide imediat, dar dispare numai odata cu noi“.

Aceasta constatare este destul de descurajatoare si fara perspective. Dar oare trebuie sa acceptam aceasta stare ireversibila si sa o induram neputinciosi?

Cateva forme de osteoartroza

GONARTROZA

  • Gonartroza reprezinta afectarea articulatiei genunchiului, iar simptomul principal este durerea localizata sau cu iradiere pe muschii coapsei sau gambei.
  • Durerea se poate manifesta ca o arsura sau ca un junghi si poate fi prezenta doar in mobilizare si/sau in repaus.
  • Durerea tine in mod normal sub jumatate de ora si ii este asociata mobilizarea dificila a articulatiei si a oaselor ce o alcatuiesc.
  • De asemenea, se mai poate asocia si cresterea temperaturii locale la nivelul pielii sau aparitia cracmentelor (zgomote anormale care se aud atunci cand se mobilizeaza genunchiul).

COXARTROZA

  • Coxartroza: se caracterizeaza prin afectarea articulatiei soldului si se manifesta prin aparitia prelungita a durerilor in jurul articulatiei (de obicei la nivelul pliului inghinal) si poate iradia pe fata anterioara a coapsei pana la genunchi sau sa se situeze la nivelul fesei.
  • Concomitent cu primele dureri de avertisment, pot aparea dificultati la mers, la urcatul scarilor sau la intrarea intr-un vehicul.
  • Pentru evitarea dificultatii la urcatul scarilor, persoana se foloseste de piciorul sanatos pe care-l intrebuinteaza primul, tragand sau tarand dupa aceea pe cel bolnav.
  • O alta dificultate care tradeaza artroza se poate observa in momentul in care o persoana doreste sa se incalte si flecteaza mult genunchiul, deoarece nu-si poate indoi coapsa.
  • La toate aceste simptome se adauga si intepenirea de dimineata sau dupa un repaus prelungit, iar daca nu este consultat medicul la timp, apar contracturi si apoi atrofii ale muschilor fesei si ai coapselor.

CHISTUL POPLITEU

  • Chistul popliteu: in situatia in care articulatia este inflamata, genunchiul poate produce mai mult lichid sinovial (lichid vascos si transparent care are rolul de a umecta suprafetele articulatiilor mobile) decat de obicei.
  • O leziune a genunchiului, in special ruptura de ligment, este o cauza frecventa a chistului.
  • Cand bursa poplitee (din spatele genunchiului) se umple cu lichid si creste in volum, rezultatul este o umflatura numita chist Baker.
  • Ca textura, este similar cu un balon umplut cu aer. Insa, in unele situatii, nu determina durere si poate trece neobservat. ((Farmacia Ta, Ce este osteoartroza si cum o prevenim? ))

Cum prevenim osteortroza?

Ce putem face pentru a evita aceasta stare neletala, dar chinuitoare?

Pentru mentinerea sanatatii – cu scopul de a preveni aparitia diverselor afectiuni – nu putem accentua suficient de mult importanta miscarii si a alimentatiei.

Miscarea mentine nu numai integritatea tesuturilor cartilaginoase, ci creste si masa musculara si densitatea oaselor.

Scopul trebuie sa fie prevenirea pierderii tesutului cartilaginos si osos, pastrarea mobilitatii si reducerea riscului de fracturi.

Profesorul suedez Ake Stenram a studiat tipul de alimentatie care a contribuit la formarea aparatului digestiv.

A constatat ca civilizatia ne-a indepartat de conditiile de viata naturale.

Hrana stramosilor nostri s-a bazat, in primul rand, pe alimente de origine vegetala.

Odata cu schimbarea mediului si a prelucrarii alimentelor, hrana noastra s-a modificat foarte mult.

Omul primitiv, care initial consuma tot felul de radacini, seminte, fructe, adica alimente de origine vegetala, a inceput sa consume carne.

Cercetatorii au observat ca schimbarea alimentatiei la animale a dus la imbolnavirea acestora. Astfel, putem deduce ca una din cauzele imbatranirii premature a oamenilor si a raspandirii bolilor rezida in modificarile intervenite in alimentatie.

Initial, omul a fost programat pentru consumul acizilor grasi nesaturati. Abia in anii ’50, cercetatorii au descoperit ca acizii grasi saturati influenteaza in mod hotarator procesele de ateroscleroza.

Acizii grasi saturati pot fi gasiti in tesuturile mamiferelor si in produsele lactate; contrar acestora, acizii grasi nesaturati (omega-3 si omega-6) se gasesc in plante, peste — de aceea este important sa consumam aceste alimente in cantitati cat mai mari.

In organism, acidul gamma-linolenic (GLA) este tranformat in final intr-o grupa de prostaglandine antiinflamatoare (in special PGE1).

In conditii normale, acidul gamma-linolenic (GLA) ar putea fi sintetizat in organism din acidul linoleic.

Totusi, noul stil de viata, dietele moderne, precum si diferite boli (cancer, scleroza multipla, dermatite atopice, eczeme, diabet, boli autoimune, afectiuni cardiovasculare etc) pot stopa convertirea acidului linoleic in GLA.

Majoritatea studiilor care investigheaza efectele acidului gamma-linolenic (GLA) au folosit uleiul de luminita de seara si din acest motiv el este sursa preferata in tratament.

In alimentatia umana un rol important il joaca si fibrele alimentare.

Tot mai multi cercetatori considera benefic aportul proteic din surse vegetale si, in acelasi timp, pun sub semnul intrebarii necesarul de proteine in cantitati mari.

Experimente efectuate pe animale au demonstrat ca surplusul proteic din alimentatia acestora a dus la aparitia a numeroase boli, la scaderea imunitatii si, in general, la predispozitia la infectii.

[ct_section title=”Tratamentul in osteoartroza” subtitle=”Ce putem face daca boala s-a declansat deja?” gradient=”” color=”light”][/ct_section]

Diverse metode de tratament a osteoartrozei in cadrul medicinii clasice nu actioneaza asupra cauzei principale a bolii si, prin urmare, nu duc la un efect pozitiv.

tii, nu numai miscarea are un rol important, ci si indeplinirea anumitor conditii privind meniul si unele bioinformatii. 1. Meniuri orientative Terapia prin alimentatie se orienteaza, in primul rand, spre atingerea greutatii corpo­rale normale, deoarece supraponde­rabi­li­tatea inseamna o solicitare in plus pentru articulatiile afectate de boala. Se recomanda un meniu sanatos, bogat in carbohidrati complecsi si fibre. 2. Plante „selenare“ (plante care se maturizeaza noaptea, sub efectul razelor lunii) Norman Childers, cultivator de diverse plante, a recomandat o dieta pentru osteoartroza din care a eliminat complet plantele din specia Solanaceae, dupa ce a constatat efectele benefice ale acestei diete in cazul propriei sale afectiuni. Conform teoriei lui Childers, persoanele predispuse genetic (de ex. unele persoane cu grupa sanguina O sau B) se pot imbolnavi de reumatism articular ca urmare a unui consum indelungat de alcaloizi provenind din rosii, cartofi, vinete, piper si tutun. Tot in aceasta categorie se incadreaza si ardeiul. Se presupune ca acesti alcaloizi impiedica regenerarea colagenului si cauzeaza modificarea degenerativa inflamatoare a articulatiilor. Desi efectul acestei diete nu este inca dovedit, a ajutat deja multe persoane si, deci, merita sa fie incercata. Personal, am vazut multi bolnavi de osteoartroza care au reactionat bine la acest meniu. 3. Substante nutritive cu efect antioxidant Conform rezultatelor unor cercetari de anvergura (proiectul Framingham de examinare a osteoartrozei), consumul unor doze mari de antioxidanti, in primul rand vitamina C si polifenoli, precum si bioflavonoide, poate duce la reducerea sau inlaturarea riscului uzurii articulatiilor si incetinirea agravarii afectiunii existente. S-a descoperit ca riscul aparitiei osteoartrozei este de trei ori mai mic in cazul persoanelor la care consumul de vitamina C este mai mare decat in mod obisnuit. In absenta vitaminei C (din pacate, in zilele noastre, doza zilnica recomandata de vitamina C, 60 mg, a devenit insuficienta!) scade sinteza colagenului, deoarece sinteza hidroxiprolinei este afectata, ceea ce duce la formarea unui colagen instabil. Si meniul sarac in aminoacidul lizina are un efect nociv asupra starii de sanatate a tesuturilor conjunctive. Rezultatele cercetarilor stiintifice au relevat si importanta deosebita a consumului de suplimente alimentare care ofera protectie impotriva bolilor degenerative, printre care si osteoartrita. 4. Apa Consumul unei cantitati suficiente de apa este deosebit de important. Rinichiul, alaturi de plamani, ficat si piele, este unul dintre cele mai importante organe de detoxifiere a organismului. Rinichiul poate excreta si elimina substantele inutile si toxice din organism doar daca se consuma o cantitate suficienta de lichide in care acestea pot fi dizolvate. Lichidul ideal este apa potabila, curata. Cola, bauturile acidulate atat de indragite, racoritoarele colorate si cele in doze sau cutii contin cantitati mari de substante inutile sau nocive pentru rinichi si organism, deci greu eliminabile. Din ratiuni de dezinfectie, apa de robinet este tratata cu clor, ceea ce reduce mult calitatea acesteia. Cea mai buna apa pentru detoxifierea organismului nostru este apa care contine putine minerale, carbohidrati, cloruri etc, deoarece atunci poate dizolva si elimina mai multe substante reziduale. In acest scop, cea mai buna apa este apa alcalina (cu pH 9,0) sau, in absenta acesteia, apa distilata. Reziduurile nocive neeliminate se depun in organism si mai tarziu pot cauza boli, ten acneic, deformari ale articulatiilor si chiar cancer. Stiinta medicala denumeste aceste depuneri calculi biliari, renali, ateroscleroza, calcifieri ale articulatiilor etc. Unii sustin ca avem nevoie de diferite minerale dizolvate in apa. Intr-adevar, avem nevoie de acestea, numai ca aceste minerale se pot gasi si in plante, sub forma de legaturi organice, mai usor asimilabile de catre organismul uman. Cei care consuma multe legume si fructe crude pot consuma mai putine lichide. Cele mai bune bauturi sunt sucurile naturale obtinute din legume si fructe netratate chimic, ceaiurile preparate cu apa distilata sau, in absenta acestora, apa de izvor si apa minerala, iar in perioada curelor de slabire, apa alcalinizata sau distilata. Consumul zilnic de apa, in cazul adultilor, trebuie sa fie de minimum 2 litri. 5. Exercitii fizice Multe dintre schimbarile articulare datorate inaintarii in varsta sunt cauzate de lipsa exercitiilor fizice. Miscarile articulatiilor si efortul asociat acestor miscari ajuta lichidul sa circule in permanenta, in vreme ce inactivitatea impiedica acest lucru. Din cauza solicitarilor extreme, cum ar fi sporturi profesioniste, activitati fizice prelungite, greutatea corporala in exces, acest proces incepe de la o varsta mai tanara. O forma adecvata de exercitii fizice pentru persoanele in varsta poate fi gimnastica in apa si/sau exercitiile de stretching.  6. Biofizica isi ofera ajutorul Un ajutor semnificativ poate fi dat de utilizarea sistematica a aparatului BioHarmonex prin derularea zilnica a programelor corespunzatoare. Prin expunerea continua a muschilor si articulatiilor la rezonanta pot fi evitate acele simptome care se datoreaza unei alimentatii neadecvate si care, in cazul persoanelor ce beneficiaza de asistenta geriatrica, sunt cele mai neplacute. De asemenea, un rol important in prevenirea durerilor articulare si a durerilor musculare il joaca (pe langa alimentatia adecvata) aplicatiile de biorezonanta, care sprijina functionarea aparatului digestiv si a sistemului hormonal. Aplicatiile permanente ale biorezonantei la sportivi accelereaza procesele de regenerare, intervin in rezolvarea micro- si macroleziunilor, precum si in cresterea rezistentei organismului la solicitari fizice intense si indelungate. 7. Suplimente nutritive cu eficienta terapeutica doveditaComenzi Joint ProteX FORTE CaliVitaPentru pastrarea sanatatii articulatiilor si, in special, a tesuturilor conjunctive, un ajutor eficient ofera produsele Joint ProteX si Joint ProteX FORTE. Aceste doua produse ofera cantitati mari de glucozamina si condroitina, doua substante care actioneaza sinergic, contribuind la dezvoltarea si protejarea principalelor elemente de structura ale cartilajului si jucand astfel un rol foarte important in mobilitatea articulatiilor, mentinerea integritatii si regenerarea acestora. Condroitina este o substanta de baza din compozitia cartilajelor, absolut necesara pentru sprijinirea proprietatilor lor mecanice si elastice. Acidul hialuronic, o substanta lubrifianta naturala, garanteaza vasco­zitatea fluidelor articulare si reduce frictiunea de la suprafata cartilajelor. Metil-sulfonil metanul, cunos­cut ca „MSM”, ajuta la mentinerea structurii sanatoase a cartilajelor. In plus, ambele produse contin si o serie de extracte de plante cu efecte benefice, precum si zinc si mangan. Deficienta de zinc duce la slabirea imunitatii organismului, la o slabire a tesusurilor conjuctive, la reumatism. Absenta manganului din organism cauzeaza dureri ale articulatiilor genunchiului, crampe, intinderi musculare, iar in adolescenta asa-numitele "dureri de crestere". [button style="btn-link btn-lg btn-block" icon="glyphicon glyphicon-shopping-cart" align="left" iconcolor="#8224e3" type="link" target="true" title="Mergi sanatos. Nu lasa osteoartroza sa-

Tratamentul medicamentos, din pacate, este cel mai ineficient.

Restabilirea tesutul cartilaginos la starea initiala prin preparate farmacologice, este practic imposibila, acestea au doar un efect local.

Injectarea de preparate hormonale pentru un timp inlatura durerea, dar aceasta procedura dureroasa nu restabileste capacitatea organismului de a produce lichidul articular, metodele de fizioterapie aduc alinare in primele stadii ale osteoartrozei.

Osteoartroza fara tratament corespunzator are consecinte grave:

  • durerile  sunt foarte intense, articulatiile se blocheaza si se exclud complet din circulatie.
  • se dezvolta deformarea articulatiilor, formand „noduli”, se inflameaza tesutul muschilor din jurul articulatiei afectate.

De obicei, boala incepe de la o singura articulatie, si acapareaza  treptat aproape toate articulatiile.

[ct_message type=”warning” ]Mergi sanatos! Nu lasa osteoartroza sa-ti afecteze viata![/ct_message]

 

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

Lasă un comentariu