osteomalacia ghid complet 1200x628

Osteomalacia: deficit de #vitaminaD + #dureri de oase

În ultima perioadă se constată o mai mare conștientizare a populației adulte cu privire la modul în care poate fi afectată sănătatea sistemului osteo-muscular și calitatea vieții ca urmare a deficitului de vitamina D. Astfel, odată cu înaintarea în vârstă, o afecțiune care se poate manifesta la nivelul sistemului osos este osteomalacia. Este o boală mai puțin întâlnită, dar poate fi insidioasă, deoarece apare pe nesimţite, fără manifestări vizibile și, uneori, la pachet cu osteoporoza.

Osteomalacia (boala oaselor moi) este o afecțiune caracterizată prin înmuierea oaselor, fenomen determinat de mineralizarea deficitară a proteinelor matricei osoase, printr-un aport inadecvat de vitamina D, calciu și fosfor în corp. Printre factorii care favorizează apariţia osteomalaciei se numără persoanele cu piele de culoare închisă, lipsa expunerii la soare, femeile însărcinate, regimul alimentar vegetarian, alcoolismul, istoric familial de deficit de vitamină D, boli cronice (insuficienţă hepatică sau renală).

Semnele majore și simptomele demineralizării osoase în osteomalacie sunt durerea osoasă și slăbiciunea mușchilor scheletici, fracturile și alte complicații, despre care vom discută în cele ce urmează.

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

Osteoporoza, denumită și boala oaselor poroase, este o slăbire a osului trabecular, denumit os poros, pe când osteomalacia este o mineralizare osoasă deficitară la nivelul oaselor moi.

Osteomalacia: cauzele și factorii de risc

Factorii de risc pentru osteomalacia includ:

  • vârsta, în principal grupa de vârstă cuprinsă între 50 și 80 de ani,
  • intoleranța la lactoză (și evitarea consumului de lapte), și
  • expunerea inadecvată la soare.

Riscul cel mai mare a fost identificat ca fiind pentru acele persoane care au atât un aport alimentar inadecvat de vitamina D, cât și o expunere minimală la lumina soarelui. Această condiție este adesea observată la persoanele în vârstă, care sunt spitalizate sau care locuiesc în facilităti de îngrijire pe termen lung.

  • Osteomalacia este un factor major în instalarea osteoporozei și, uneori, se pot manifesta concomitent.

Deficitul de vitamina D în organism, asociat cu osteomalacia, are multe etiologii, exemplificate pe scurt în lista de mai jos:

1. Un aport inadecvat de vitamina D din dietă

Deși o dietă scăzută în vitamină D este cea mai frecventă cauză a osteomaliciei la nivel mondial, este o cauză mai puțin frecventă în Statele Unite, deoarece multe alimente sunt fortificate cu vitamină D.

2. Expunerea redusă la soare

Deoarece lumina solară ajută la producerea vitaminei D prin piele, osteomalacia se poate dezvolta la persoanele care își petrec inadecvat timpul în lumina soarelui, prin diverse actiuni, cum ar fi:
– utilizarea de creme cu factori de protecție ridicată la soare
– tipul de îmbrăcăminte purtat în aer liber (de exemplu, rochiile din voal purtate de femei),
sau la persoanele care locuiesc în regiuni cu mai puține ore cu lumină solară, cum ar fi zonele nordice sau localitățile afectate de smog.

3. Metabolismul anormal al vitaminei D

Tulburările metabolice care modifică metabolismul vitaminei D includ insuficiența renală și ciroza biliară primară. Alți factori de risc responsabili pentru instalarea osteomalaciei sunt medicamentele asociate cu terapia anticonvulsivantă (de exemplu, fenitoină, fenobarbital, primidonă, carbamazepină), rifampicina.

4. Operații chirurgicale

Este vorba despre intervențiile chirurgicale care influentează absorbția vitaminei D în tractul gastro-intestinal, cum ar fi îndepărtarea parțială sau completă a stomacului (gastrectomie) și indepărtarea sau bypassul intestinului subțire.

5. Boala celiacă

Boala celiacă sau intoleranță la gluten este o afecțiune autoimună declansată de ingestia de gluten (proteină din grâu, secară și orz) care împiedică absorbția vitaminei D și a altor nutrienți.

6. Pancreatita cronică

Pe măsură ce cantitatea de enzime digestive secretată se reduce, substanțele nutritive sunt absorbite insuficient și este afectat metabolismul vitaminelor liposolubile (A,D,E,K).

7. Scăderea nivelului de fosfor din sânge

Condiții care determină scăderea nivelului fosforului în sânge sunt: hipofosfatemia (boală genetică cauzată de o genă mutanta existența pe cromozomul X), tulburări renale (cum ar fi acidoză tubulară renală, sindromul Faconi) și existența unor tumori (osteomalacia oncogenica).

Tu cum stai cu vitamina D?

Chiar dacă deficitul major de vitamina D este mai rar, majoritatea persoanelor nu obțin niveluri adecvate de vitamina D din surse care includ lumina soarelui, dietă și suplimentele nutritive. În Europa, aproximativ 70% dintre adulții, cu vârste cuprinse între 51 și 70 de ani, nu primesc suficientă vitamina D din dieta lor.

Vitamina D joacă un rol important în construirea și protejarea oaselor deoarece facilitează absorbția calciului și a altor minerale din tractul gastro-intestinal. Este responsabilă pentru construirea oaselor puternice ale copiilor și pentru menținerea sănătății oaselor în cazul adulților. În cele din urmă, vitamina D este responsabilă pentru menținerea homeostaziei calciului și a concentrației serice a calciului într-un interval fiziologic acceptabil. Studiile efectuate au relevat două aspecte importante:

  1. persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D au o densitate osoasă mai scăzută și sunt expuse riscului de fracturi pe măsură ce îmbătrânesc
  2. comparativ cu persoanele mai tinere, persoanele în vârstă pot avea niveluri scăzute ale vitaminei D, în special acele persoane care au o expunere mai mică la lumina solară.

În lipsa vitaminei D, calciul și alte minerale nu mai sunt absorbite la fel de ușor și, prin urmare, nu sunt disponibile pentru mineralizarea oaselor – procesul prin care aceste minerale sunt încorporate în matricea de colagen. Deficitul de vitamina D cauzează:

  • osteomalacia la adulți, adică demineralizarea matricei osoase
  • rahitismul la copii, care se manifestă prin arcuirea picioarelor
  • carii severe
  • creșterea riscului de boli autoimune

Simptomele și diagnosticarea osteomalaciei

În stadiile incipiente ale osteomalaciei, pacienții pot să nu aibă simptome, deși unele semne pot fi observate pe radiografiile X sau pe alte teste de diagnoză, de exemplu, scanarea osoasă, biopsia osoasă. Pe măsură ce starea se agravează, simptomele se dezvoltă și se manifestă în mod specific.

Testele de sânge și de urină deseori detectează niveluri anormale ale vitaminei D și ale calciului și fosforului, cu precădere atunci când osteomalacia este cauzată de deficitul de vitamina D sau de pierderea fosforului.

În sânge pot fi măsurate două forme de vitamina D:

  • 25-OH-vitamina D (denumiri alternative: 25-hidroxivitamina D, 25 [OH] D) și
  • 1,25-OH-vitamina D (denumiri alternative: 1,25-hidroxivitamina D, 1,25 [OH]2 D)

Nivelul 25-OH-vitamina D reprezintă depozitele totale ale organismului de vitamina D, iar valori scăzute ale acesteia se corelează cu semnele și simptomele deficienței de vitamina D.

Nivelul 25-OH-vitamina D trebuie măsurat și monitorizat pentru orice persoană care are o expunere la soare limitată sau chiar lipsește, are un consum redus de alimente care conțin vitamina D sau prezintă slăbiciune musculară inexplicabilă sau durere de oase.

Analize medicale de laborator: vitamina D

Valori de referință în efectuarea analizelor medicale de laborator pentru vitamina D

  • Carența/ deficit de vitamină D<10 ng/ml
  • Nivel insuficient: 10-30 ng/ml
  • Nivel optim: 30-100 ng/ml
  • Toxicitate: >100 ng/ml.

Nivelul seric de 25-OH vitamina D reflectă ingestia de vitamina D din alimentaţie şi sinteza cutanată din provitamine sub influenţa razelor ultraviolete; este influenţat de vârstă, sex, rasă şi locaţie geografică. De asemenea nivelul de 25-OH vitamina D poate avea variaţii sezoniere (valorile din sezonul rece pot fi cu 40-50% mai scăzute decât cele din sezonul cald datorită reducerii expunerii la radiaţiile ultraviolete). Concentraţiile metaboliţilor vitaminei D sunt crescute in timpul sarcinii.  (sursă: Laborator Synevo)

Tratamente medicale pentru osteomalacia

Tratamente naturiste osteomalacia
Cauza primară care stă la bază osteomaliciei conduce către terapia necesară.

Pentru a trata malabsorbția intestinală, poate fi inițial necesară o terapie cu doze mari de 50.000 pană la 100.000 de UI pe zi sau injecții intramusculare de 10.000 UI pe zi.

La pacienții adulți cu malabsorbție severă sau cei care suspectează o problemă cu administrarea pe cale orală, poate fi luată în considerare o doză intramusculară de 300.000 UI calciferol lunar, timp de trei luni, urmată de aceeași doză o dată sau de două ori pe an. Retete fara gluten boala celiaca osteomalacia

De asemenea, poate fi necesară administrarea unei cantități mai mari din toate vitaminele și mineralele, plus, suplimentar vitamina B12.

Enzime proteolitice, pentru o digestie adecvată, se vor lua intre mese.

O dietă fără gluten este necesară în cazul bolii celiace.

Plan de tratament pentru lipsa de vitamina D

În grupul vitaminei D sunt incluse șase forme ale acestei vitamine și anume:

  • ergocalciferol (vitamina D2)
  • colecalciferol (vitamina D3)
  • calcifediol și calcitriol (metaboliți activi ai vitaminei D),
  • alfacalcidol și dihidrotahisterol (analog de sinteză al vitaminei D).

Vitamina D3 este o alegere mai bună decât vitamina D2. Unele studii au indicat faptul că suplimentarea cu vitamina D3 (colecalciferol) de origine animală și vitamina D2 din plante (ergocalciferol), administrate în doze orale, sunt la fel de bune și eficiente pentru sănătatea osoasă. Totuși, un studiu recent (2017) a arătat că vitamina D3 este mai eficace decât vitamina D2 pentru creșterea nivelului 25 (OH) D în organism pe perioada sezonului rece, cand expunerea la soare este mai redusa.

Prin urmare, vitamina D3, și în special cea sub formă de picături, poate fi modalitatea preferată de majoritatea persoanelor care urmăresc pentru optimizarea nivelului de vitamina D din organism cu ajutorul suplimentelor nutritive.

Precautii privind administrarea de vitamina D3:

  • A nu se consuma în cazul afecţiunilor care implică un nivel crescut de calciu seric (hipercalcemie).
  • Dacă suferiţi de calculi renali sau sarcoidoză, adresaţi-vă medicului înainte de a începe administrarea acestui produs sau a altor produse conţinând vitamina D.1https://comenzicalivita.calivita4.me/products/pachet-d-drops
Dr. Colin Tidy recomandă următoarea schema de tratament pentru tratarea deficitului de vitamina D:
  • colecalciferol (vitamina D3), într-o doză zilnică de 10.000 UI sau o doză săptămanală de 60.000 UI, timp de 8 pană la 12 săptămani, pentru a restabili nivelul optim de vitamina D din organism.
  • o doză de întreținere de 1.000-2.000 UI colecalciferol zilnic sau 10.000 UI săptămanal este adecvată.
    Preparatele combinate de calciu și vitamina D ar trebui să fie evitate pe termen lung, deoarece componența de calciu este, de obicei, inutilă.

Dr. Colin Tidy este medic generalist la Witney, Oxfordshire, specializat în traume, leziuni sportive, medicină musculo-scheletică, oncologie, endocrinologie și pediatrie. Dr. Tidy are o experiență de 20 de ani în calitate de medic generalist și o experiență de 19 ani în calitate de expert medical care se ocupă, în principal, de cazuri de neglijență medicală.

Terapiile cu doze mari de vitamina D necesită monitorizarea nivelurilor de calciu seric și 25 (OH) vitamina D. Concentrațiile serice ale calciului trebuie verificate, în mod regulat, timp de câteva săptămani după începerea tratamentului pentru deficitul de vitamina D, iar după 3-4 luni de tratament trebuie reanalizate concentrațiile de vitamina D, PTH și calciu seric pentru a evalua eficacitatea și aderarea la tratament.

Atenție la administrarea formelor de sinteză ale vitaminei D, cum ar fi 1-alfacalcidol sau calcitriol: acestea sunt ineficiente în corectarea deficienței vitaminei D și pot duce la hipercalcemie. Alfacalcidolul este un fel de vitamina D, mai exact aparține unui grup de medicamente numite analogi de vitamina D. Cealaltă substanță este un metabolit activ al vitaminei D care exercită o activitate similară vitaminei D. Efectele secundare sunt asemănătoare cu cele rezultate din administrarea unor doze excesive de vitamină D, de exemplu sindrom hipercalcemic cu intoxicație de calciu (în funcție de durată și severitatea hipercalcemiei).

Considerații speciale pentru vârstnici

În cazul persoanelor în vârstă s-a constatat o scădere a absorbției atat a vitaminei D, cat și a altor vitamine si minerale esențiale. În plus, cercetările efectuate au arătat faptul că concentrațiile serice scăzute de vitamina D au că rezultat o pierdere osoasă mai mare la persoanele în vârstă care sunt deja bolnave. Deoarece vârstnicii consumă mai puține alimente care contin vitamina D și absorbția acesteia și expunerea la soare pot fi scăzute, se recomandă suplimentarea zilnică a vitaminelor și mineralelor.

Vitamina D: efecte adverse și interacțiuni cu medicamentele

În comparație cu prevalența crescută a deficitului de vitamina D, hipervitaminoza D este rară și este depistată numai în cazurile de expunere prelungită la doze mari de vitamina D. Această condiție se caracterizează clinic prin anorexie, greață, vărsături, diaree, hipotonie, nefrolitiază, tulburări de ritm cardiac, slăbiciune, vărsături, cefalee, somnolență, constipație și scădere în greutate. Administrarea continuă a vitaminei D poate determină hipercalcemie, care se manifestă prin depunerea de calciu și fosfat în rinichi și în alte țesuturi moi.

O scădere a absorbției în tractul gastro intestinal a vitaminei D ca urmare a interacțiuni cu medicamentele, se observă atunci când aceasta ia împreună cu colestiramină, colestipol, orlistat sau utilizarea prelungită a uleiului mineral. Se recomandă ca administrarea de vitamină D să se facă separat de aceste medicamente.

Barbituricele, carbamazepina, fenitoina și rifampicina măresc metabolismul vitaminei D și pot determină scăderea concentrațiilor de 25 (OH) D și 1,25 (OH)2 D, iar pacienții pot necesită suplimentarea cu vitamină D. Utilizarea concomitentă a diureticelor tiazidice și a vitaminei D poate determină hipercalcemie (slăbiciune, cefalee, somnolență, greață, tulburări ale ritmului) la pacienții cu hipoparatiroidism.

Rahitismul / osteomalacia pot fi prevenite?

Deși sunt mai multi factori favorizanţi, cel mai adesea, osteomalacia este cauzată de o carență majoră a vitaminei D în organism.

Osteomalacia, care rezultă din deficitul de vitamina D, poate fi prevenită prin consumul de produse lactate adecvate, fortificate în prealabil cu vitamina D și prin expunerea suficientă la lumina soarelui.

Expunerea la lumina soarelui trebuie să fie suficientă, dar nu excesivă; 15 minute pe zi sunt, în general, considerate suficiente, în timp ce expunerea ulterioară necesită protecție la soare, cu imbrăcăminte sau produse de protecție solară.

Dacă pacienții suspectează că dieta lor este deficitară în vitamina D, ei trebuie instruiți cu privire la sursele alternative de vitamine și minerale.

Deficiența de vitamina D = rahitism și osteomalacia
Deficiența de vitamina D din organism poate cauza osteomalacia la adulți, adică demineralizarea matricei osoase, și rahitismul la copii, manifestat prin arcuirea picioarelor.

Odată ce deficitul de vitamina D a fost tratat, este necesară prevenirea recidivării acestuia. Această include corectarea oricărei cauze care stă la baza deficienței de vitamine, sfaturi privind stilul de viață (dietă, soare) și, de multe ori, suplimentarea pe termen lung cu vitamina D cu produse naturiste.

Pentru prevenirea rahitismului:
– Bebeluși cu vârsta sub 1 an: 200 UI (5 micrograme) zilnic.
– Copii cu vârsta peste 1 an: 280-400 UI (7-10 micrograme) zilnic.

Pentru prevenirea osteomalaciei
-Adulți: 400 UI (10 micrograme) zilnic (mai multe UI pentru anumite categorii de persoane, de exemplu, pentru cele care nu se expun la soare, vârstnici, persoanele care urmează tratamente cu medicamente anticonvulsive, au afecțiuni hepatice sau renale).

Recomandarea doctorului Colin Tidy:
O doză zilnică de 400 UI (10 micrograme) previne deficiența simplă a vitaminei D la adulții sănătoși. Persoanele care prezintă risc crescut de deficit de vitamina D pot necesita doze mai mari – de exemplu, 800 UI zilnic. Majoritatea persoanelor în varstă necesită suplimente de vitamina D de 400 până la 1000 UI / zi din suplimente nutritive, inclusiv multivitamine, produse combinate de calciu și vitamina D.

Suplimente nutritive de la CaliVita International care conțin vitamina D3

D-drops CaliVita (30 ml)Vitamină D3 Lichidă
Doză zilnică recomandată pentru adulți este de 3 picături (0,1 ml); o doză de D-Drops are 1200 UI de vitamina D3, o sticlă de D-Drops este suficientă pentru 300 doze. Usor de dozat și administrat, inclusiv pentru copii.Vitamina D3 lichida previne si trateaza osteomalacia
Vitamin D CaliVita (60 tablete)
Megadoză de vitamină D3 (colecalciferol).

O tabletă conține 2000 UI. Doza zilnică recomandată: 1 tabletă / zi. Un flacon asigură necesarul pentru 60 de doze zilnice.

Vitamina D3 previne si trateaza osteomalacia

Informația corectă și completă poate juca un rol important în creșterea gradului de conștientizare privind posibila carență de vitamina D și asocierea acesteia cu osteomalacia. Informații despre beneficiile consumului de pește gras, expunerea adecvată la lumina solară, alegerea celor mai potrivite suplimente nutritive care conțin vitamina D, monitorizarea efectelor adverse și a interacțiunile medicamentoase cu vitamina D (daca este cazul) ar trebui să fie puse la dispoziția întregii populații.

În final, ceea ce obținem este o sănătate mai bună a sistemului osos, creșterea mobilității și a forței musculare, diminuarea, până la eliminare, a durerilor osoase, și – bineînțeles – o creștere efectiva a calității vieții.

Surse de informare și recomandări #osteomalacia:

  • 1
    https://comenzicalivita.calivita4.me/products/pachet-d-drops
Natura pentru Sanatate recomanda:
Despre autor

Cristina Carmen Rusu

Bună! Sunt Cristina Carmen RUSU, creator de continut la Natura pentru Sănătate. Cred în împuternicirea oamenilor cu informații utile și practice care să-i ajute să facă alegeri conștiente, inteligente și sănătoase pentru viața lor și a celor pe care îi iubesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *