Copil care mananca spaghetti.

Amintiri din copilărie servite într-un desert delicios cu paste Băneasa

Articolul face parte din Colectia SuperBlog Toamna 2022 [3 articole]

Tot ceea ce vedeți datorez spaghetelor.
Sophia Loren

Felurile de mâncare pe care le mâncam când eram copil mă face întotdeauna să mă simt nostalgică. Unul dintre preferatele mele au fost, și încă sunt, macaroanele cu brânză sărată și zahăr pe deasupra. Paste lungi, sticloase, alunecoase, îmbrăcate în strat de brânză sărată și garnisite cu zahar tos, o combinație delicioasă, de sărat și de dulce, pe care ar fi bine să nu o pierzi.

Macaroanele cu brânză sunt un fel de mâncare pentru care nu ai nevoie de multe ingrediente și sunt ușor de gătit. Pastele cu brânză erau bucuria serilor ploioase de toamnă târzie, când ne adunam în bucătărie mică, de la bloc, și așteptam ceva „dulce și bun”. Probabil acesta este și motivul pentru care mama ne gătea, destul de des, macaroane cu brânză.

Dacă aș dori vreodată să mă întorc la gustul și aromele din perioada copilăriei, sunt sigură că i-aș cere mamei să îmi facă macaroane cu brânză. Și, să îi am pe frații mei alături, să ne luăm, unul de la altul, macaroanele din farfurie, să tragem aerul prin ele, să le lasăm să atârne în jurul gurii. Să râdem și să încalcăm orice regula de a mânca corect pastele.

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

Uneori, cele mai simple rețete înseamnă mai mult

Pentru noi toți există mâncăruri care ne aduc aminte de copilărie și ne umplu cu amintiri. Poate fi aroma plăcintei cu mere, mirosul pâinei de casă care se coace în cuptor sau gustul inconfundabil al găluștelor prune. Yummy Yamm … iti mai aduci aminte?

Paste Baneasa: macaroane cu branza
Paste Baneasa: macaroane cu branza | Sursa foto: https://www.facebook.com/pastebaneasa, editare cu Canva

Însă pastele au ceva special: sunt gustoase, sunt sățioase, sunt ușor de gătit și sunt versatile. Le poți găti ca fel de mâncare, le poți găti că desert, le poți mânca la cina, la mic dejun, la birou, fierbinți sau reci. Macaroanele cu brânză sau budinca de macaroane cu brânză sunt feluri de mâncare din bucătăria tradițională românească, pe care le prefer și acum, poate pentru că, într-un mod magic și delicios, îmi aduc aminte de copilărie, de jocuri, de conexiuni.

Rețetă: Budincă de paste Băneasa cu brânză și stafide

Cu siguranță, v-am făcut poftă de paste, așa că o să vă dau și una din rețetele pe care le fac destul de des: budincă de paste cu brânză și stafide. Un fel de mâncare pe baza de paste, care se poate mânca atât cald, cât și rece, Ingredientele principale, pe lângă paste din grau dur, sunt: brânză, smântână, zahăr, ou, stafide și vanilie. Brânza poate fi brânză dulce, brânză sărată sau un amestec din cele două. Smântâna nu este obligatorie, însă prezenta ei în compoziție face budinca să fie mai cremoasă.

Referitor la paste, acestea pot fi macaroane, penne rigate, farfalle, fusilli sau orice tip de paste din grâu dur. Recomand pastele făinoase Băneasa. O să vă spun și de ce, dar mai întâi, vă prezint rețeta culinară și explicații de preparare a acesteia în imagini.

Ingrediente: Budincă de paste cu brânză și stafide

  • un pachet de paste grau dur Băneasa
  • 4 ouă
  • 400 gr brânză dulce
  • 100 gr smântână
  • 50 gr stafide
  • 150 gr zahar
  • 50 gr zahar vanilat
  • 1/2 linguriță de sare
  • 50 gr unt moale
Ingrediente Paste Baneasa cu branza si stafide
Ingrediente Reteta Paste Baneasa cu branza si stafide

Preparare: Budincă de paste Băneasa cu brânză și stafide

Într-o oala mare, pune la fiert apa, cca 3-4 litri. Adaugă în apa și 1/2 linguriță de sare. Când apa începe să clocotească, adaugă pastele și lasă-le să fiarbă cca 8 minute sau cât scrie pe eticheta. Eu am ales paste Penne Rigate grau dur Baneasa, dar pot fi orice tip de paste Băneasa din grâu dur.

STIAI CA pastele din grau dur contin un  nivel ridicat de proteina, de minim 12%, specific pastelor din grau dur?

Cât timp fierb pastele, bate cele 4 ouă cu 150 gr de zahăr și amestecă-le cu brânză cu smântână. Încorporează în amestec stafidele, un vârf de sare și o parte din zahărul vanilat, cam o lingură. Pastele fierte scurge-le de apă și, fară a le clăti, amestecă-le cu compoziția de ouă și brânză.

Paste Baneasa Penne Rigate
Paste Baneasa Penne Rigate

Budinca de paste o vom coace în cuptor, așa că pregătește cuptorul și tava în care vei pune compoziția. Mie îmi place să gătesc în vase de sticlă, așa că am ales un vas oval. Unge tava cu untul moale, pune budinca in ea si coace-o in cuptor.

Compozitie Paste Baneasa cu branza si stafide
Budinca Paste Baneasa cu branza si stafide se coace in cuptorul incins

Uite cum am făcut eu:

Cuptorul l-am programat, mai întâi, pentru 40 de minute ora, la temperatura de 150 grade. După cele 40 de minute, când ceasul cuporului m-a anunțat că timpul a expirat, am mai făcut o programare a cuptorului pentru coacere sus, timp de cca 10 minute. Asta pentru a obține o crustă frumoasă deasupra preparatului.

Nu am lăsat chiar 10 minute; am scos tava mai repede din cuptor și am pus-o pe un suport din lemn. Peste budinca din paste, am presărat din abundentă zahăr vanilat, am mai așteptat câteva minute, după care am tăiat câteva porții și am chemat copiii la masă.

Enjoy Paste Baneasa cu branza si stafide
Farfurie cu Budinca de Paste Baneasa cu branza si stafide

Daca doresti că budinca de paste să fie mai puțin dulce, redu din cantitatea de zahăr.

Dacă pui brânză sărată, nu mai este nevoie să adaugi sare în compoziția cu brânză.

Gătește cu paste. Cu paste Băneasa!

Acum, să ne întoarcem la paste. Ca adult, mi se pare fascinant câte feluri de mâncare poți găti cu paste. Sunt ușor de preparat, sunt sățioase și gustoase, astfel că pot fi si pentru tine unul dintre felurile de mâncare preferate. Sunt o sumedenie de rețete ingenioase pe care le poți prepara cu paste și care nu te vor dezamăgi. Ingredientul principal îl constituie pastele, care pot fi: paste din grâu dur, paste cu ou și paste fără ou.

Unul din cele mai bune sortimente de paste le găsești la Băneasa, o companie românească cu o istorie de peste 3 decenii în domeniul morăritului și producției de paste făinoase. De mai bine de 15 ani, fabrica Băneasa este lider pe piața românească a pastelor făinoase, fiind cel mai mare și mai modern producător de paste din România și întreaga zonă a Balcanilor.

De ce sunt atât de speciale pastele Băneasa din grâu dur?

În primul rând, pastele Băneasa grâu dur sunt preparate după o rețetă specială, care – pentru a se obține o culoare aurie şi o calitate excelentă – folosește 100% făină din grâu dur. Pastele Băneasa din grâu dur, fie că sunt Spaghetti, Fusilli, Farfalle, Penne Rigate sau Tagliatelle, au textura ideală care face că acestea să nu se lipească şi să nu se rupă în timpul fierberii. Acesta este secretul nr. 1 pentru reușita oricărei rețete, fie că este tradițională, ca la mama acasă, fie că ai găsit-o pe un site cu rețete culinare, cum este Reteta Băneasa.

Colaj retete cu paste Baneasa
Colaj retete culinare cu paste fainoase Baneasa | Sursa foto: superblog, editare cu Canva

Cu siguranță, sunt multe rețete cu paste care ne aduc aminte de zilele copilăriei. Daca ai mâncat și tu macaroane sau alt fel de paste, când erai copil, scrie în comentarii. Ce gusturi, arome, culori, senzații iți vin în minte când te gândești la ele?

Nota: Acest articol a fost scris pentru concursul #SuperBlog 2022, editia cu nr. 25, proba nr. 19: Gătește cu Băneasa!

Tu ce amintiri delicioase ai?

Sursa foto: pastebaneasa.ro, pixabay, super-blog.eu, fotografii personale. Editare cu Canva.

#PasteBaneasa #GatestecuBaneasa #GustulBaneasa #BunatatiBaneasa #PasteGrauDurBaneasa

Natura pentru Sanatate recomanda:
Despre autor

Cristina Carmen Rusu

Bună! Sunt Cristina Carmen RUSU, creator de continut la Natura pentru Sănătate. Cred în împuternicirea oamenilor cu informații utile și practice care să-i ajute să facă alegeri conștiente, inteligente și sănătoase pentru viața lor și a celor pe care îi iubesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *