Strategia naturala pentru prevenirea racelilor si a gripei

Nu exista nici un remediu cunoscut impotriva racelilor si a gripei mai eficient dacat preventia. O abordare proactiva pentru a ne apara impotriva racelilor si a gripei este ceea ce ne ajuta sa trecem cu bine sezonul rece si sa avem o viata sanatoasa.

Raceala si gripa „ataca persoanele cu o slaba aparare la asediul bacteriilor si virusurilor”, in aceasta categorie fiind incluse:

  • persoanele obeze,
  • copii mici si persoanele cu varsta peste 65 de ani,
  • persoanele cu afectiuni care scad imunitatea – hepatita, ciroza, diabet zaharat, boli obstructive cronice (BPOC).

Fumatorii pot fi si ei incadrati in categoriile cu risc de imbolnavire de raceala si gripa.

Prevenirea racelilor si a gripei in 6 pasi

Strategia naturala pentru prevenirea racelilor si a gripei tine atat de igiena personala, cat si de stilul de viata. Sunt 6 pasi simpli, am putea spune „la mintea cocosului”, si tocmai de aceea, de cele mai multe ori sunt si cei mai ignorati.

1. Igiena personala

Spala-te mai des pe maini, cea mai eficienta masura anti-raceala!

Spala-te pe maini: Strategia naturala in 6 pasi pentru prevenirea racelilor si a gripei

Cele mai multe virusuri raceala si gripa sunt raspandite prin contact direct. O persoana care are gripa stranută pe mana lui sau a ei si apoi atinge telefonul, tastatura, un pahar din bucatarie.

Germenii pot trai timp de cateva ore pana cand sunt luati de catre urmatoarea persoana care atinge acelasi obiect.

Spala-te cu sapun cu antibiotice naturale ca sa previi infectarea. Foloseste sapun lichid in care ai adaugat cateva picaturi de ULEI DE OREGANOun antibiotic natural foarte eficient.

Nu ai nici gel, nici sapun? Atunci ai grija sa nu duci mana murdara la ochi, gura sau nas. Chiar daca ai virusuri pe maini, ele nu intra in organism decat prin intermediul mucoaselor. Desigur, n-ai voie nici sa mananci cu mainile murdare.

[ct_message type=”warning” ]Spala-te pe maini pentru a salva vieti! Peste 30% dintre bolile infectioase sunt transmise prin mainile murdare. [/ct_message]

Alte masuri de igiena recomandate

Evita trecerea brusca de la aer cald la aer rece si invers, lucru greu de realizat daca exista o diferenta majora intre temperatura pe care ti-o setezi in apartament si cea de afara.

Urmareste sa nu stai in frig: imbraca-te adecvat timpului de afara si, mai ales, imbraca-te cu mai multe straturi de haine, pentru a te putea adapta mai usor la conditiile atmosferice destul de schimbatoare.

Poarta incaltaminte izolanta si rezistenta la apa si ghetus, pentru a preveni hipotermia si degeraturile picioarelor.

– Evita aglomeratiile si contactul cu persoanele care prezinta simptome de viroza respiratorie.

Pulverizeza aerul incaperi in care dormi cu o solutie din apa si cateva picaturi de ulei esential de eucalipt, pin sau menta. Aceasta va dezinfecta aerul si va ajuta la descongestionarea mucoaselor.

– Foloseste servetele de hartie cand tusesti sau stranuti; arunca-le imediat dupa folosire si spala-te pe maini.

Spala prosoapele de fata dupa folosire. Sunt un refugiu pentru virusuri pe care-i pot transmite mai departe sau te poti re-infecta.

Foloseste apa alcalina acida pentru curatenia si dezinfectarea locuintei si a biroului.

„Organismul dispune de o inteligenta proprie pe care noi suntem obligati sa o intelegem.

Nu trebuie sa ne temem niciodata de procesele naturale la care recurge organismul cu scopul de a-si mentine starea de sanatate.” ~ dr. Robert Morse, „Sanatos Fara Toxine”

2. Nutritie corecta si echilibrata

Nutritia corecta este esentiala pentru a evita sau a trata o raceala. O dieta echilibrata asigura aportul zilnic necesar de vitamina A, complexul de vitamine B si vitamina C, precum si cel de cupru si zinc. Astfel, mananca alimente de culoare verde inchis, legume si fructe prospete de culoare galben si rosu.

probio-balance-comenzi-calivita-imunitate-prevenirea-racelilor-gripeiFructele proaspete, legumele, grasimile nesaturate, proteinele de calitate iti asigura o nutritie echilibrata si mare parte din vitaminele necesare.

  • In cazul in care dieta ta nu este diversificata, ia suplimente cu minerale si multivitamine.
  • Consuma alimente bogate in acizii grasi Omega-3 sunt necesari pentru a produce “autoritatile de reglementare” ale sistemului imunitar (numite prostaglandine). A
  • ceste grasimi esentiale sanatoase sunt deficitare in dieta comuna si trebuie sa avem grija sa le includem in dieta zilnica. Iti recomandam consumul de seminte de in, nuci, peste de apa rece, cum este somonul.
  • Consuma un iaurt natural in fiecare zi: contine probiotice care intaresc sistemul imunitar. Probioticele, aceste bacterii benefice care traiesc in intestine, au un rol important in digestie insa mai mult decat atat, sunt un adevarat aliat in sezonul rece: stimuleaza sistemul imunitar, productia de anticorpi, combat infectiile si au actiune antivirala.
  • Evita dulciuri, zaharurile simple, produsele de patiserie si mananca mai putina paine: toate aceste alimente au un efect negativ asupra sistemului imunitar. Daca vrei ceva dulce, consuma fructe sau miere de albine. Merele coapte cu scortisoara si miere sunt un desert ideal si usor de facut. Scortisoara si mierea de albine sunt aliatii perfecti impotriva tusei.
  • Un puternic efect de imunostimulare il are propolisul. Administrarea cea mai buna este pe o lingurita de miere, urmata de consumul a minim 100 ml de ceai sau apa calduta.

[ct_leading]Supa de pui este dusmanul de temut al gripei si racelii![/ct_leading]

Aici chiar nu avem nimic de contestat. Toate cercetarile au dus la aceasta concluzie pe care mamele noastre ne-o spun de mici: “daca mananci o supa fierbinte vei scapa de raceala ca prin minune”.

Luam drept exemplu cel mai recent studiu facut pe aceasta tema, realizat de expertii de la Universitatea din Nebraska, potrivit caruia un bol cu supa fierbinte de pui consumat zilnic in anotimpul rece ne poate proteja de infectiile respiratorii prin deteriorarea anumitor celule din corp, numite celule neutrofile, care cresc nivelul de inflamatie.

Neutrofilele sunt cel mai numeros tip de leucocite si care joaca un rol major in apararea antiinfectioasa primara a organismului.

3. Hidrateaza-ti organismul

Bea multe lichide pentru a mentine hidratarea organismului. Cei 2 l de lichide pe zi trebuie consumati nu doar vara, ci si in timpul anotimpului rece, pentru a preveni deshidratarea cauzata de aerul uscat si incalzit din interiorul locuintelor. Deshidratarea organismului conduce adesea la o slaba activitate a tesuturilor, iar aceasta hipoactivitate poate determina chiar moartea tesuturilor.

Asadar, nu permite sa te deshidratezi!

Sucurile din fructe si legume sunt esentiale in aceasta situatie, fiindca organismul tau are nevoie de minerale si vitamine pentru a-si putea continua detoxifierea cu succes. Cele mai rapide si mai gustoase sucuri le poti obtine din citrice. Limonada cu miere de albine, lamaie si ghimbir face minuni.

In aceasta perioada rece este important sa bei cat mai multe ceaiuri din plante: echinaceea, brusture, urzica, patlagina, soc, menta, rozmarin, busuioc. Este indicat ca ceaiurile sa fie consumate calde, nici fierbinti dar nici reci.

  • Alcoolul si cafeaua nu sunt bauturi, iar in exces sunt alti inamici ai sistemului imunitar.
  • In loc de cafea, bea ceai verde, deoarece acesta este cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante.

4. Evita stresul, inamicul sistemului imunitar

Stresul, inamicul sistemului imunitar. Asa cum era de asteptat, stresul afecteaza si el sistemul imunitar, la fel ca si oboseala prelungita. Degeaba mananci bine, daca esti permananet stresat/a.

Ca sa iti ajuti sistemul imunitar ai grija sa te odihnesti suficient – numarul orelor de somn necesare variaza de la o persoana la alta, dar in general opt ore pe noapte ar trebui sa fie suficiente. Alterneaza munca, momentele de pauza si cele de relaxare. Organizarea activitatilor zilnice trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu timpul necesar pentru cele trei mese si pentru odihna.

In acest sens, foarte important este sa respecti orele de somn, deoarece lipsa somnului este principalul inamic al sistemului imunitar. Totodata, gaseste metode de a te relaxa activ, ceea ce nu inseamna sa stai degeaba, ci sa gasesti activitati care iti fac placere.

Una din ele ar putea fi sportul, mai ales ca activitatea fizica regulata intareste sistemul imunitar. Sunt indicate mai ales exercitiile aerobice – alergare, inot, mers pe jos, ciclism – cu conditia sa nu exagerezi.

[ct_message type=”warning” ]Daca faci sport pana la epuizare efectul este invers.[/ct_message]

Exercitiile aerobice maresc viteza de pompare a sangelui de catre inima, te fac sa respire mai repede si in acest fel sa transferi oxigenul din plamani in sange si te fac sa transpire, odata ce corpul se incalzeste.

5. Renunta la fumat

Prevenirea racelilor si gripei Smokerade CaliVita

Este demonstrat statistic ca fumatorii racesc mai frecvent si dezvolta complicatii respiratorii mult mai des – de la bronsite acute, pana la pana la agravari ale emfizemului pulmonar. Studiile stiintifice au aratat ca fumatorii au un risc mai mare de infectie cu virusul gripal, precum si de a dezvolta forme severe ale bolii.

Conform studiilor, ratele de infectare cu virus gripal au fost cu aproximativ 50% mai mari pentru fumatori decat pentru nefumatori. In cazul imbolnavirii de gripa, fumatorii tind sa aiba simptome mult mai accentuate: tuse, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare, secretii.

  • Daca esti fumator/fumatoare, ai un motiv in plus ca sa te lasi de fumat.

Daca nu, e timpul sa eviti fumatul pasiv. Chiar daca stai numai in fumul de tigara, acesta iti poate afecta sistemul imunitar. Fumul de tigara usuca mucoasele nazale si paralizeaza cilii. Acestea sunt fire de par delicate aflate pe invelisul fosei  nazale,  pe traseul  dintre nas si plamani si care, cu miscarile lor ondulate, matura virusurile de raceala si gripa din pasajele nazale.

[ct_message type=”warning” ]Expertii sustin ca o tigara poate paraliza cilii pentru o perioada de timp de la 30 pana la 40 de minute.[/ct_message]

De asemenea,  fumul de tigara iti irita caile respiratorii si le face mai sensibile in fata virusurilor.

„Fumatorii sunt mai expusi riscului de a face gripa si a raci mult mai repede, pentru ca fumatul scade in mod indirect apararea organismului. 

Cum poate sa faca asta fumul de tigara? 

Pe unde trece, fumul arde, inflameaza la temperaturi foarte mari intrarea in arborele bronsic, intretine inflamatia, creste volumul secretiilor si scade posibilitatile de mobilizare a acestora.”

 Prof. Dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog la Institutul National de Pneumologie „Prof. Dr. Marius Nasta”din Bucuresti, presedintele Societatii Romana de Pneumologie.

6.Plante, vitamine si minerale naturale

Echinaceea este cea mai cunoscuta planta care ajuta la cresterea imunitatii organismului si se spune ca are rol de vaccin antigripal natural. Mai mult de 14 studii stiintifice au aratat ca echinacea micsoreaza riscul de aparitiei a racelii cu 58%, scurtand si perioada de boala cu mai bine de o zi.

  • Prin urmare, nu ignora suplimentele naturiste care contin aceasta planta!

Usturoiul este unul din cele mai puternice antibiotice naturale, cunoscute si apreciate inca din antichitate pentru proprietatile si efectele lor benefice asupra sanatatii, iar cercetarile moderne n-au facut decât sa confirme ceea ce stramosii nostri stiau.

Vitaminele A si E si minerale, cum sunt potasiul, calciul, fierul si sulful, fac ca aceste ingrediente sa ne ajute sa ne mentinem sanatatea. Acest antibacterian natural te va ajuta sa inlaturi aproape orice semn al racelii si gripei.

Omega 3: uleiurile de peste sunt esentiale pentru a trece peste frigul iernii. Alege somonul, tonul, salatele, soia, spanacul, semintele si diverse oleaginoase. Omega 3 actioneaza ca o injectie de energie si are actiuni benefice pentru aparatul circulator si proprietati antiinflamatoare.

Prevenirea raceli si a gripei cu Vitamina C1000, vitamina D3 lichida si SambuRex.

[testimonial_rotator id=”12945″]

Vitamina C naturala este deja o clasica a acestui anotimp, fiind cea mai cautata in lunile de iarna. Este un antioxidant care ajuta si la fortificarea sistemului imunitar, fiind totodata benefica si pentru piele. S-a demonstrat ca aceasta vitamina amelioreaza simptomele racelii.

Vitamina D se asociaza, de obicei, soarelui si corpul nostru o produce de fiecare data când este expus luminii solare.

Este una dintre vitaminele cele mai importante in zilele friguroase, pentru ca ajuta la reglarea cantitatii de calciu si fosfor in corp.

Astfel, ne mentinem dintii si oasele in stare buna. In lipsa vitaminei D, corpul este fragil si lipsit de aparare. Zincul este mineralul principal atunci cand vorbim de un sistem imunitar sanatos.

  • Zincul ajuta la imbunatatirea memoriei, grabeste vindecarea si creste sensibilitatea senzoriala.
  • Zincul joaca un rol unic in celulele T. De asemenea, poate reduce severitatea si durata infectiei.
  • Un nivel scazut de zinc duce la scaderea numarului de celule T, precum si la pierderea capacitatii acestora de recunoastere a anumitor infectii si de lupta impotriva acestora.

Seleniul este un antioxidant deosebit de puternic; impiedica efectul nociv al radicalilor liberi si reduce procesele inflamatorii.

Simple, eficiente, naturale!

  1. Spala-te mai des pe maini. De cel putin 6 ori pe zi !
  2. Mananca cat mai multe alimente intregi, naturale, proaspete! Bea apa, chiar daca nu e vara.
  3. Fii optimist, vesel si plin de viata! Persoanele depresive au un sistem imunitar mai slab.
  4. Fa miscare cel putin 30 de minute pe zi. Activitatea musculara ajuta sanatatea in ansamblu.
  5. Renunta la fumat!
  6. Ia suplimente naturale, de calitate, pentru a-ti fortifica sistemul imunitar.
  7. Si de ce nu, autosugestioneaza-te ca nu vei raci! :)

Pe scurt, strategia naturala pentru prevenirea racelilor si a gripei tine atat de igiena, cat si de stilul de viata. Ce alte metode, pentru prevenirea racelilor si a gripei, care stii ca functioneaza, ne poti recomanda?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top