Prevenirea si tratarea diabetului cu Vitamina Soarelui

Articolul cu nr. 4/4 face parte din Seria Diabet.

Invatam impreuna: prevenirea si tratarea diabetului cu remedii naturale, din farmacia naturii.

Diabetul este boala in care organismul fie nu produce, fie nu poate folosi hormonul pancreatic insulina.

  • Insulina controleaza cantitatea de glucoza (zahar) din sange si procentul in care glucoza este absorbita in celule.
  • Celulele au nevoie de glucoza pentru a produce energie. Mai mult, singura hrana a creierului este glucoza.

La persoanele care au diabet, glucoza se aduna in fluxul sangvin, in loc sa fie luata de celule si folosita, ceea ce duce la hiperglicemie. Daca nu este bine controlat, diabetul poate duce la boli de inima, boli de rinichi, edem, afectare a nervilor si infectii ale gurii, gingiilor, plamanilor, pielii, picioarelor si ale zonei genitale.

  • Pot aparea rani pe piele care nu se vindeca.

Din nefericire, doua treimi dintre persoanele diagnosticate cu diabet au un risc crescut pentru bolile cardiovasculare, cum sunt bolile de inima si accidentele vasculare.

[ct_message type=”warning” ]Pentru cine are diabet, controlul zaharului in sange trebuie sa se faca in corelatie cu verificarea colesterolului si a presiunii sangelui.[/ct_message]

Exista doua tipuri majore de diabet, tipul 1 – diabetul zaharat/mellitus insulino-dependent si tipul 2 – diabet zaharat/mellitus non-insulino-dependent.

Cu toate ca diabetul de tip 1 si 2 au drept cauze alti factori, un nivel adecvat de vitamina D poate avea un rol important in evitarea aparitiei ambelor boli.

Prevenirea si tratarea diabetului: o prioritate

Vitamina D3 in prevenirea si tratarea diabetului

Stiai ca?

Diabetul afecteaza circa 5% din populatia adulta a lumii si provoaca circa 3,2 milioane de decese anual. Se estimeaza ca numarul pacientilor va creste de la 246 milioane in prezent la circa 380 milioane in 2025, adica 7,1% din populatia adulta va avea diabet zaharat, iar aproximativ 53 milioane de oameni traiesc in Europa.
• 2 – 5% dintre femeile insarcinate dezvolta diabet gestational (diabet diagnosticat in timpul sarcinii), dar care poate sa dispara dupa nastere. Aceste femei au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2 pe parcursul vietii.
• In Romania, in fiecare an peste 50.000 de persoane sunt diagnosticate cu diabet, iar 5% dintre romani au diabet zaharat confirmat. (sursa: helpnet.ro)

Inca din perioada intrauterina, in timpul sarcinii, nivelele de vitamina D ale mamei pot avea un impact deosebit asupra sanatatii copilului, studiile demonstrand ca, in cazul unor niveluri scazute de vitamina D ale mamei, riscul de aparitie a diabetului de tip 1 la copil este de doua ori mai mare.

In ciuda acestui fapt, deficienta de vitamina D este inca extrem de frecventa la femeile gravide.

Este, de asemenea, foarte important sa se asigure un aport normal de vitamina D in primii ani de viata, cercetarile confirmand faptul ca suplimentarea frecventa, cu doze ridicate de vitamina D in copilarie poate scadea sansele de aparitie a diabetului de tip 1 cu pana la 78%, in timp ce deficienta de vitamina D creste acest risc. Mecanismul exact nu se cunoaste inca, dar se crede ca efectul vitaminei D, de inhibare a inflamatiilor datorate afectiunilor autoimune poate proteja celulele care produc insulina.

Cat despre diabetul de tipul 2, trebuie luat in considerare faptul ca celulele β produc mai putina insulina in lipsa vitaminei D; cu toate acestea, acest proces poate fi reversibil pana la o anumita faza a bolii si productia de insulina se poate imbunatati atunci cand se atinge un nivel normal de vitamina D.

Pe langa aceasta, o serie de studii au demonstrat o legatura invers proportionala intre nivelurile de vitamina D si aparitia diabetului de tip 2, astfel incat cu cat nivelul de vitamina D este mai mic, cu atat cresc sansele de aparitie a diabetului.

Trebuie tinut cont si de faptul ca diabetul de tip 2 este, de obicei, corelat cu obezitatea si ca relatia dintre deficienta de vitamina D si obezitate a fost clar demonstrata. Cu alte cuvinte, cu cat o persoana este mai obeza, cu atat mai mare este deficienta sa de vitamina D, probabil datorita capacitatii mai ridicate de stocare a vitaminei D in tesutul adipos, astfel ca cei care se lupta cu supraponderabilitatea si hiperglicemia trebuie sa isi verifice si nivelul de vitamina D.

Femeile cu sindromul ovarelor polichistice – PCOS – au un nivel extreme de scazut al vitaminei D in organism. Aceasta afectiune care se bazeaza pe intoleranta la insulina, mai devreme sau mai tarziu duce la diabet; de aceea este important sa actionam pentru a reduce riscul de diabet.

Din pacate, deficienta de vitamina D este des intalnita in zona noastra climatica, in special iarna, insa incidenta sa se estimeaza a fi de circa 50% chiar si in lunile de vara. Toate acestea ne atrag atentia asupra suplimentarii adecvate cu vitamina D inca de la o varsta foarte frageda.

Trebuie tinut cont si de:

  • existenta unui istoric de diabet sau boli autoimune,
  • daca esti supraponderal,
  • esti la tratament pentru scaderea nivelului de colesterol sau
  • ai fost diagnosticat cu rezistenta la insulina.

Aceste afectiuni sunt foarte des intalnite si, pe langa schimbarea stilului de viata, merita sa corelati acesti factori cu aportul de vitamina D. Vitamina D, numita si Vitamina Soarelui, joaca un rol important in prevenirea si tratarea diabetului, dar si a altor afectiuni si boli grave.

[ct_leading]Ce poti face pentru tine?[/ct_leading]

Navigare intre Articolele din Serie<< Cinci superalimente care te pot ajuta sa te vindeci de diabet

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top