Provocarea Bloggerilor: ebloguri + Oblio

Când te uiți la mine, ce vezi? Pe cineva care vrea să facă bani din activitatea de blogger*, sa vandă ceva, un antreprenor la început de drum. Sau, poate un pic din fiecare, funcție de momentul la care ne-am întâlnit în mediul online.

Conform wikipedia, un #blogger este o persoană care navighează prin frontierele spațiului virtual ale Internetului și completează un blog. Bloggerii nu sunt definiți printr-un grup omogen, ei având o varietate de motivații profesionale sau personale pentru care scriu pe un blog și vin dintr-o varietate de contexte politice, economice și sociale.

După cum probabil știi deja, am doua blog-uri pe care public frecvent, am un magazin online și am scris articole pentru diverse companii. În urma participarii la o serie de concursuri online, am primit câteva premii, multe dintre ele chiar fiind premiul I. În plus, am primit și primesc in continuare mulțumiri și aprecieri pentru calitatea și unicitatea continutului pe care îl ofer citititorilor.

Cu alte cuvinte, citind doar toate acestea, ai putea spune ca sunt un blogger de succes. Însă în spatele acestor succese stau o grămada de esecuri: la fel ca toți ceilalți bloggeri, am avut și eu parte de provocarile mele, unele finalizate cu succes, altele cu experiențe noi și, sper eu, lecții invatate.Provocarea bloggerilor

Astăzi, când scriu aceste rânduri, îmi propun sa fac ceva diferit. Sa fac o mica trecere în revista a celor mai mari greșeli de marketing pe care le-am făcut de-a lungul timpului. Si, totodata, sa raspund la intrebarea: Care este cea mai mare provocare la care ai raspuns de cand v-ati creat blogul?

Sper ca vei învața și tu cate ceva din toate acestea si vei cauta sa nu faci aceste greseli atunci cand iti incepi activitatea de blogger. Mai ales ca unele dintre ele m-au costat energie, timp, clienți pierduți sau poate, nemultumiti, si in final, suficient de multi bani.

Greșeala #1: Construirea unei pagini facebook cu mulți fani

Pentru ca sunt gratis, disponibile și ușor de abordat, am considerat ca retele sociale sunt cel mai bun instrument pentru a aduce cât mai mulți clienti. Dacă ai mulți fani, asta însemna ca de câte ori postezi pe pagina ta, mii de oameni le vor vedea și – automat – vor fi interesati de ceea ce promovezi.

Dar știi ce se intampla cu toate rețelele sociale (și nu doar cu facebook-ul): acestea au un model de a limita nr. de persoane care vor vedea ceea ce ai postat, undeva pe la 2-6%. De aceea, tentatia este de a scrie mai mult și de a poșta mai des, uneori continut de slaba calitate, dar care este viral.

Nu spun ca paginile de pe facebook sau de pe alte retele sociale sunt complet inutile, dar de ce ai cheltui energie, timp și bani pentru o pagina pe care nu o poți controla, nu face parte din grupul tău ținta și, care, in orice moment, poate fi închisă de proprietarul retelei sociale respective. Gândește-te puțin la asta.

Cu toții știm ca rețelele sociale își schimbă în mod continuu algoritmii și limitează acoperirea. De aceea, tentatia este de a cheltui banii pe anunturi. Poate fi ok dacă ești dispus sa experimentezi și să pierzi o grămada de bani și de timp.

Greșeala #2: Alegerea gresită a audienței

În marketing online se vorbește despre alegerea nișei, cunoasterea pietei țintă pentru care scrii si publici articole pe blog-ul tau. Însă, când ești prezent cu un site pe internet, ești tentat sa te adresezi întregii piețe disponibile, cu speranța de a acoperi un precent cât mai mare.

Am fost atrasă și magulita de faptul ca numarul de fani și urmaritori de pagina de facebook a crescut rapid, însă toti acestia erau persoane din Asia. În loc să mă concentrez pe clienții pe care ii am în Romania, am scris și postat zeci de mesaje, în limba engleza, pentru a construi o comunitate care nu este relevanta pentru afacerea mea.

Greșeala cea mai mare legată de paginile mele de pe facebook este faptul ca mi-am construit greșit audienta, într-o țara în care niciodată nu voi ajunge sa vând produsele și serviciile din afacerea mea.

Da, e o mare prostie.

Este foarte greu să deții 100% din piață, indiferent de cât de mică sau de mare este afacerea ta. Dar este mult mai ușor să deții 1% din piață și sa oferi ceva de valoare, semnificativ, relevant.

Greșeala #3: Lipsa monetizarii

Vorbind despre bani și monetizarea activitatilor mele, în continuare fac aceeași greșeala. Îmi place sa ofer totul gratuit, sa am cel mai mic adaos comercial în magazinul online și sa petrec mult timp raspunzand întrebărilor pe care le primesc pe email.

Mai mult, am învățat pe cei aproape 8000 de abonati ai blog-ului meu să se aștepte ca totul să fie gratuit. Asta nu înseamnă ca de mâine o să îți cer bani pentru a accesa continutul, însă va trebui sa găsesc o metoda de a monetiza blog-ul meu, fără ca cei mai fideli abonati și clienți sa fie afectati.

Nu spun ca aceste tactici sunt greșite, însă când ma uit în contul bancar, nu sunt prea mulți bani acolo. Adevărul este ca nu știu cum sa vând și nu îmi place sa fac acest lucru. Însă, atunci când vrei sa oferi mai multă calitate și utilitate continutului postat online, ai nevoie de resurse: timp, informatii, bani.

Deja, asta o fac prin câteva link-uri de afiliere la site-urile partenere și prin participarea la diverse concursuri online și campanii pentru bloggeri, cum este #ProvocareaBloggerilor.

Greșeala #4: Sa lucrez singură

Greșeala asta o comit în continuare. Îmi place la nebunie ceea ce fac și îmi este dificil sa angajez oameni. Cu siguranța voi găsi suficient de multe persoane mai bune decât mine și care m-ar ajuta sa cresc mai repede afacerea mea.

Fără oameni, fără o echipa construita pas cu pas, nici o afacere nu se va extinde și dezvolta, oricat de scalabila și automatizata ar fi. Dacă dorești sa crezi rapid, trebuie sa angajezi oameni. Iar acest lucru l-am observat și l-am admirat la unul din cei mai buni profesionisti în SEO, Cristi Ionita, CEO la OBLYO.

Oblyo.ro: Servicii optimizare SEO
Oblyo.ro: Servicii optimizare SEO

Oblyo Digital Agency este o agenție SEO care isi propune sa ajute bloggerii sa cunoasca mai bine mediul de afaceri din Romania, iar companiile sa beneficieze de cresterea vizibilitatii brandului si a pozitiei in motoarele de căutare.

Suntem vocea clienților noștri – construim experiențe digitale de brand pentru consumatori și identificăm cele mai eficiente canale de comunicare cu aceștia.

OBLYO

Ai nevoie de angajați care să fie orientati către client, învața repede și cunosc procesele și procedurile companiei și le plac sa lucreze în echipa. Echipele puternice și bine coagulate, și nu indivizii singulari, sunt cele care construiesc afaceri mari și stabile.

Concluzie

Ajunsă în acest punct, aș putea spune ca au fost mai multe provocari la care a trebuit sa le fac fata de când am început sa fiu prezenta online. Unele dintre ele le pot considera greșeli (nu esecuri, sic!), altele succese.

Probabil ca cea mai mare provocare pentru mine a fost cea în care mi-am dat voie sa fiu eu insami, sa scriu în stilul cu care ma simt confortabil, fără a copia sau imita bloggeri care au succesul masurat în numărul de fani și de distribuiri pe retelele sociale.

Ca și mine, ai făcut sau vei face și tu greșeli în activitatea ta de blogger, nu neapărat aceleasi. Ar trebui să fii OK și sa nu îți faci prea multe griji. Ceea ce face diferența dintre un blogger de succes și unul mediocru este ca primul învața din propriile greșeli și cauta sa nu le repete în continuare.

Pe final, am și eu o mica curiozitate: care a fost cea mai mare provocare pe care ai infruntat-o de când ai început activitatea ta de blogger, cum ai depășit-o și ce-ai învățat din ea. :)

Tags:

©2020 Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere | Partener CaliVita International Romania

INTREABA-MA!

În acest moment nu suntem online. Dar poti sa ne trimiți un mesaj si iti vom răspunde cat mai repede posibil. Multumesc!

Se trimit datele
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

Ați uitat datele dvs.?

Sari la bara de unelte