Psoriazis: simptome, manifestare si cauze

Invatam impreuna despre psoriazis, simptome si factorii declansatori.

Termenul psoriazis vine din limba greaca de la cuvantul psora (ψωρίαση) si inseamna mancarime, prurit, dupa cum se precizeaza pe wikipedia. Denumirea de psoriazis s-a impus cu mare greutate in lumea medicala, dupa aproximativ 19 secole in care psoriazisul a fost confundat cu lepra.

Intelegerea psoriazisului ca afectiune diferita de lepra i se datoreaza lui Fernand Ritter von Hebra (7 September 1816, in Brno, Moravia – 5 August 1880 Viena), un dermatolog austroungar care a facut unul dintre primele Atlase de dermatologie.

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

Multe afectiuni pot fi confundate cu psoriazisul, si aici ma refer la pitiriazis rozat, parapsoriazis, eczematide, dermatita seboreica, ciuperca pielii capului, pitiriazis rubera pilaris, linhen plan, eczeme, keratoze acitince, boala Bowen si lista poate continua. (dermato-venerologie.ro)

Psoriazis: o afectiune dermatologica

Psoriazisul este o boala dermatologica cronica care determina o crestere rapida exagerata a celulelor pielii, avand ca rezultat aparitia unor placi tegumentare ingrosate (hipercheratozice), albicioase.

Aceasta boala se manifesta ca niste pete ale pielii de pe picioare, genunchi, brate, scalp, urechi si spate, de culoare rosie pana la maro si care se acopera cu cruste alb-argintii. Unghiile de la degetele picioarelor si mainilor isi pot pierde luciul si devin striate.

Psoriazisul este o boala mai frecventa in randul adultilor, dar poate aparea si in randul copiilor si adolescentilor.

Recomandari si tratamente naturiste pentru psoriazis

Psoriazis: descrierea bolii

Psoriazisul este o boala de piele cronica care se caracterizeaza prin pete rosii acoperite cu scuame, localizate mai ales la coate, genunchi si cap. Aceasta boala, uneori cu caracter ereditar,  este legata de cresterea rapida a celulelor in stratul superior al pielii care nu se maturizeaza suficient.

In timp ce o celula normala de piele se maturizeaza si trece de stratul de jos al pielii in epiderma in circa 28 de zile (turn-over celular), ca apoi sa fie inlocuita de alte celula tinere, celulele psoriatice nu urmeaza acelasi ciclu. Celulele imbatranite din straturile superficiale a pieleii sunt inlocuite treptat cu alte celule noi din straturile profunde.

Celulele straturilor superficiale mor si se desprind treptat odata cu desfasurarea activitatilor zilnice, cum ar fi purtarea hainelor si baia. Celulele psoriatice nu se maturizeaza suficient, ele avand nevoie de circa 8 zile pentru a parcurge acelasi drum si in acest mod formeaza pete solzoase si leziuni care se intind pe zone din ce in ce mai mari.

Rezultatul acestei boli este producerea unui numar excesiv de celule de piele (placile hipercheratozice) intr-un timp foarte scurt.

Psoriazisul are o perioada tipica de eruptie, alternand cu perioade de remisie, incepand cel mai adesea intre 15 si 20 de ani. Varful de debut poate sa apara insa şi in copilarie, pe la 8-10 ani. Un alt varf de debut apare la 55-60 de ani.

Psoriazis: cauze si factori declansatori

Boala este o dermatoza netransmisibila. Cauza bolii este complexa, fiind implicati factori genetici, reactii autoimune, alergii de natura diferita, dar si o alta serie de cauze care favorizeaza aparitia bolii.

[ct_message type=”warning” ]”Pacientii cu psoriazis prezinta un risc crescut pentru obezitate, diabet, hipertensiune, insuficienta cardiaca, depresie si mortalitate. ” ~ Calin Giurcaneanu, medic dermatolog, Spitalul Elias[/ct_message]

In anul 2006, aproape o suta de milioane de oameni din intreaga lume sufereau de psoriazis, conform site-lui www.pso-online.de.

Cercetarile intreprinse pe parcursul a zeci de ani nu au putut elucida cauzele si mecanismele de aparitie a bolii. In ultimul timp s-au adus unele argumente in favoarea originii genetice, insa modul de transmitere nu a fost precizat.

In afara de factorul ereditar, la aparitia bolii intervin o serie de factori declansatori: tulburări endocrine, neuropsihice, digestive, metabolice, infectia virala, diferite focare de infectie, traumatisme locale, infectii ale cailor respiratorii superioare.

[ct_message type=”info” ]Stresul, infectiile virale si cele bacteriene, medicamentele si fumatul sunt principali factori declansatori ai psoriazisului.[/ct_message]

Printre altele, atacurile de psoriazis pot fi provocate de tensiune nervoasa, boala, rani, interventii chirurgicale, taieturi, contact cu iedera otravitoare, arsuri de soare, abuz de droguri sau alcool, utilizarea de medicamente antiinflamatorii nonsteroide, litium, chlorochina si beta-blocanti, un tip de medicamentatie prescrisa frecvent pentru bolile cardiace si pentru hipertensiune.

Unele persoane sufera de artrita asociata cu psoriasis, asa-numita artrita psoriatica, similara artritei reumatice, dar mai dificil de tratat. Cauza implicita a acestei boli nu este cunoscuta, dar s-a observat ca in tarile in care dieta este mai putin bogata in grasimi, incidenta cazurilor de psoriazis este mai mica.

Mai multe cercetari curente indica de asemenea un sistem imunitar slabit si acumularea de toxine in colon ca fiind corelata cu aparitia acestei boli.

Medicamentele folosite in tratamentul bolii slabesc sistemul imunitar si pot provoca aparitia altor boli grave, inclusiv cancerul. De aceea, actionand asupra principalilor factori declansatorii bolii, putem ajuta organismul sa lupte cu aceasta afectiune si chiar sa se vindece de psoriazis.

Surse de informare si recomandari:

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

Lasă un comentariu