Raceala si gripa: 5 diferente si asemanari la care nu te-ai gandit

Raceala si gripa au manifestari comune si, la prima vedere, pare sa fie vorba despre aceeasi afectiune. Totusi, sunt anumite diferente intre cele doua tipuri de viroze respiratorii.

Daca cunosti aceste caracteristici si intelegi semnele pe care organismul ti le transmite, poti lua – din timp – cele mai adecvate masuri de diminuare a simptomelor si evolutie a bolii.

Raceala si gripa: diferente si asemanari

[ct_progress value=”20″ title=”1. Dupa anotimp:” icon=”sun-o” background=”#1E73BE” gradient=”#444444″ size=”normal” id=”” class=”” animation=””][/ct_progress]

Raceala poate fi contactata pe tot parcursul anului, in special vara.

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

Gripa, in schimb, este mult mai des intalnita in intervalul noiembrie – februarie.

Deoarece sistemul imunitar este sensibil in timpul sezonului rece, organismul necesita o ingrijire mai atenta in aceasta perioada.

[ct_progress value=”40″ title=”2. Dupa durata:” icon=”calendar” background=”#1E73BE” gradient=”#444444″ size=”normal” id=”” class=”” animation=””][/ct_progress]

Principalul mod de diferentiere a racelii si gripei consta in faptul ca cea dintai afecteaza pe o durata mai scurta si intr-un mod mai putin agresiv organismul decat gripa, care are o durata de manifestare lunga si poate prezenta episoade severe de afectare a organismului.

[ct_progress value=”60″ title=”3. Dupa simptome:” icon=”ambulance” background=”#1E73BE” gradient=”#444444″ size=”normal” id=”” class=”” animation=””][/ct_progress]

Bine-cunoscutele simptome ale racelii sunt: congestionari in zona capului, congestie nazala, dureri in gat, tuse, dureri de cap si ochi care curg.

Printre simptomele gripei se numara febra, tusea, gatul uscat, indispozitia, care ne epuizeaza organismul si, prin urmare, suntem obligati sa stam la pat.

In multe cazuri, febra creste si, de la o clipa la alta, te poti simti insuportabil de fierbinte sau poti avea frisoane.

Pe langa „obisnuita” gripa de iarna, o epidemie virala diferita, cauzata de virusul noro si care poate debuta oricand, este caracterizata, pe langa simptomele mai sus mentionate, de voma si diaree.

[ct_progress value=”80″ title=”4. Dupa modul de debut:” icon=”adjust” background=”#1E73BE” gradient=”#444444″ size=”normal” id=”” class=”” animation=””][/ct_progress]

De foarte multe ori, tusea, stranutul sau durerile in gat nu ne pot indica decisiv daca este vorba despre o gripa sau o simpla raceala.

  • In cazul racelii – aceasta debuteaza cu stari de oboseala, stranut, dureri de cap si de gat, urmate de cresterea consistentei mucozitatilor nazale si modificari de culoare a pielii, care capata un aspect palid.
  • In cazul gripei – debutul este brusc si violent.
[ct_progress value=”100″ title=”5. Dupa factorii externi:” icon=”anchor” background=”#1E73BE” gradient=”#444444″ size=”normal” id=”” class=”” animation=””][/ct_progress]

In afara de contextul simptomatologic, diferentele dintre raceala si gripa se extind si la circumstantele exterioare organismului.

  • Raceala si gripa sunt provocate de factori distincti.

Astfel, raceala este cel mai adesea determinata de rinovirusuri, care afecteaza nasul, gatul sau caile respiratorii superioare. Acestea sunt mai putin puternice decat virusul gripal, care poate proveni in urma unor epidemii.

Gripa este o boala infectioasa acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, cauzata de virusul gripal A sau B, care apare in izbucniri epidemice de severitate variata.

  • Principalele simptome ale gripei

Pe langa debutul brusc, gripa se diferentiaza fata de raceala prin:

Febra, de 39 – 40 de grade, este deseori insotita de stari de oboseala, tuse uscata, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare si rosu in gat.

Febra poate dura de la 3 pana la 5 zile. Tusea este si ea prezenta si poate avea o durata de manifestare pana la doua luni, persistand chiar si dupa disparitia celorlalte simptome.

Durerile musculare sunt mult mai acute decat in cazul racelii, iar frisoanele sunt insotite de dureri abdominale si ale oaselor, precum si senzatie de usturime a ochilor.

Starile de greata si voma sunt, de asemenea, asociate gripei, iar in cazuri grave acestea pot evolua si in alte probleme gastro-intestinale.

Gripa in cifre

[ct_definition title=”1-4 zile”]Perioada obisnuita de instalare a simptomelor după contractarea virusului.[/ct_definition] [ct_definition title=”3-7 zile”]Perioada necesara pentru refacere, in majoritatea cazurilor. Tusea si oboseala pot persista insa si mai mult de doua saptamani.[/ct_definition]
In fiecare an, circa 250 de milioane de vaccinuri antigripale sunt fabricate in intreaga lume.

Mai mult de doua sute de tulpini diferite de virusuri pot cauza raceala si gripa, iar tulpinile sunt in continua schimbare, asa ca vaccinarea contra gripei are numai un succes partial in prevenirea izbucnirii bolii.

[ct_message type=”ok” ]Stiai ca o cantitate adecvata de vitamina D reduce riscul de gripa cu pana la 90%?[/ct_message]

Cine prezinta riscul cel mai crescut de a se imbolnavi in sezonul gripei?

  • persoanele in varsta,
  • copiii,
  • pacientii cu boli cronice si
  • femeile gravide.

Adica exact grupele care sufera, de regula, de insuficienta de vitamina D.

Aceste persoane petrec mai putin timp in aer liber si nu pot compensa acest lucru printr-o alimentaţie regulata.

O alta cauza ar putea fi administrarea medicamentelor care reduce efectele vitaminei D.

[testimonial_rotator id=”14117″]

Apara-ti organismul in mod natural!

[smartslider3 slider=2]

Ai facut tot posibilul sa te asiguri ca lunile de iarna si sezonul rece nu iti vor afecta sanatatea?

Fa testul online Lipsa de Vitamine si vezi ce semnale iti transmite corpul tau. Merita sa afli! :)

Surse de informare si recomandari:

  • Tu stii care e diferenta dintre raceala si gripa, csid.ro

  • Vitamina D impotriva gripei, calivita.ro

  • Nutritie si biotratamente, Phyllis A. Balch

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

Lasă un comentariu