Tratamente naturiste pentru sindromul metabolic (rezistenta la insulina)
Rezistenta la insulina este pricipalul mediator in sindromul metabolic. Astfel glucoza nu mai poate fii metabolizata si se acumuleaza in muschi, grasime, ficat.
Sindromul metabolic a avut diferite denumiri de-a lungul timpului: sindromul X, in 1988 cand a fost descris pentru prima oara, apoi sindromul excesului de catecolamine, sindromul rezistentei la insulina.
Sindromul metabolic este o dereglare metabolica cauzata de depunerea periviscerala a tesutului adipos (obezitate abdominala) si care creeaza rezistenta la insulina, precizeaza dr. Nicoleta Brezan pe site-ul MedLive.
Consecinta o reprezinta aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat si ficatului steatozic.
Cum se poate trata rezistenta la insulina?
Primul pas in prevenirea sindromului metabolic este optimizarea stilului de viata!
Pentru fiecare componenta care intra in alcatuirea sindromului metabolic se pot implementa masuri adecvate si programe personalizate de tratamente naturiste.
In plus, fumatori trebuiesc identificati si introdusi intr-un program de consiliere pentru abandonarea fumatului, deoarece acesta creste riscul cardiovascular.
Conform recomandarilor IDF (International Diabetes Federation), tratamentul primar al sindromului metabolic consta intr‑un aport redus de calorii. Astfel, se urmareste scaderea cu 5-10% in greutate in primul an), activitate fizica si modificarea stilului alimentar.
[ct_message type=”info” ]Nivelul tensiunii arteriale, al colesterolului si nivelul zaharului din sange trebuie monitorizate constant.[/ct_message]- – Pentru prevenirea sindromului metabolic este important sa se mentina un indice de masa corporala (IMC) mai mic de 25.
- – Talia femeilor n-ar trebui sa depaseasca 80 de cm, iar a barbatilor sa nu fie mai mare de 94 cm.
- – O dieta echilibrata, ca parte esentiala a stilului de viata, ar trebui sa contina fructe si legume proaspete, cereale integrale, alimente cu un continut scazut in grasimi saturate, grasimi trans si colesterol, aport scazut de sare, o cantitate cat mai mica de zahar, produse zaharoase, bauturi carbogazoase.
- – Fiecare persoana ar trebui sa acorde importanta cuvenita activitatilor fizice de intensitate moderata.
- – De asemenea, s-a observat ca exercitiul fizic regulat (30 de minute pe zi) duce la scaderea rezistentei la insulina, chiar daca nu este asociata cu scadere in greutate.
- – Mai mult, noi descoperiri indica faptul ca persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte se pot confrunta cu un risc crescut de sindrom metabolic. In concluzie, un somn odinitor si suficient este benefic in tratamentul sindromului metabolic.
- – Si bineinteles, renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool, indepartarea factorilor de stres.
In cazurile mai serioase, afectiunea de sindrom metabolic poate necesita tratament medicamentos!
Acai te poate ajuta in lupta cu rezistenta la insulina!
De la descoperirea sa si pana in prezent, acai a reprezentat subiectul unor numeroase studii stiintifice.
Cercetatorii au examinat in principal gama larga de antioxidanti pe care ii contine, precum si posibilele lor efecte benefice.
Se stie ca terapiile cu antioxidanti pot reduce rezistenta la insulina, in timp ce stresul oxidativ o poate creste.
Cercetatorii au examinat si polifenolii, care apartin grupului antioxidantilor, au un efect benefic asupra absorbtiei zaharului, nivelului de insulina si grasimilor din sange.
Astfel, nu este de mirare ca acai, atat de bogat in antioxidanti si fibre, a devenit rapid subiectul cercetarilor stiintifice aplicate.
- – Un experiment din 2009 a examinat efectele consumului de acai la zece persoane obeze cu risc crescut de sindrom metabolic.
- – Au fost masurate nivelurile de zahar, insulina si grasimi sanguine, precum si modificarile tensiunii arteriale.
- – Cercetatorii au observat ca nivelurile de zahar si insulina a jeune si dupa mese au scazut semnificativ.
- – Consumul de acai a redus si nivelul total de colesterol, nivelul de colesterol LDL, iar nivelul de colesterol HDL (colesterol „bun”) nu a scazut pe durata testelor.
Acai ar putea deveni un ingredient popular in curele de slabit datorita tuturor acestor efecte, precum si multumita efectului sau de normalizare a glicemiei, care ajuta la evitarea senzatiei bruste de foame, ce afecteaza atat de des dietele.
Nu ezita, sprijina-ti sanatatea cu acest suc de fructe exotic si gustos!
Incidenta sindromului metabolic in cadrul populatiei de varsta tanara (intre 20-40 ani) este in continua crestere in tarile dezvoltate.
Cauzele principale sunt reprezentate de alimentatia bogata in grasimi saturate (bazata pe semipreparate si fast food) si lipsa de exercitii fizice.
Primul pas in prevenirea sindromului metabolic este optimizarea stilului de viata! :)
Un stil de viata sanatos, bazat pe o dieta saraca in grasimi saturate (animale), bogata in fructe, legume, activitate fizica zilnica, fara consum de alcool si fara fumat previne sau ingreuneaza aparititia sindromului metabolic ( rezistenta la insulina ).
Bibliografie si recomandari:
- „Sindromul metabolic – o consecinta a unui stil de viata nesanatos” –
- – Revista CaliNews CaliVita
Lasă un răspuns