Protectia sanatatea picioarelor varicoase

Sanatatea picioarelor: recomandari pentru venele varicoase

Chiar daca in sezonul rece nu ne-a preocupat prea mult aceasta problema, este bine de stiut ca niciodata nu e prea tarziu sa avem grija de sanatatea picioarele.

Multe persoane isi dau seama cat de bune erau hainele groase si largi de iarna de-abia cand se incalzeste vremea de afara si scot la lumina fustele, rochiile si sandalele din fundul sifonierului. Monturi, unghii incarnate, transpiratia piciorului si venele varicoase sunt cateva din afectiunile care ne pot afecta sanatatea picioarelor. Si nu este doar o problema estetica. A avea picioare sanatoase inseamna sa putem merge, de a ne desfasura activitatile zilnice si de a ne mentine activi fara dureri si probleme de imobilitate.

Chiar daca in sezonul rece nu ne-a preocupat prea mult aceasta problema, este bine de stiut ca niciodata nu e prea tarziu sa avem grija de sanatatea picioarelor noastre.

Venele varicoase: mai mult decat o problema estetica

Niciodata nu e prea tarziu sa avem grija de picioarele noastreFenomenul la care se face de obicei referire sub denumirea de vene varicoase reprezinta, de fapt, dilatarea si deformarea vizibila a venelor, care – pe langa faptul ca reprezinta o problema estetica – poate avea si consecinte serioase asupra sanatatii.

Venele cu aspect de paianjen, mancarimea, umflarea picioarelor pana la sfarsitul zilei – toate pot fi simptome alarmante, care ne avertizeaza ca trebuie sa acordam o atentie sporita sanatatii picioarelor noastre.

Vara, aceste simptome ne impiedica pe multe dintre noi sa purtam fuste sau pantaloni scurti sau sa ne etalam corpul la plaja, insa trebuie subliniat ca aceasta nu este doar o problema estetica, ci o afectiune larg raspandita.

Transpiratia, durerile de picioare, nelinistea, mancarimile, crampele si slabiciunea picioarelor sunt simptome caracteristice venelor varicoase.

Alte simptome sunt umflaturile, senzatia de „picioare grele”, uneori si spasme in gambe. Aceste simptome pot aparea sau se pot intensifica in timpul /dupa menopauza sau datorita obezitatii.

Se estimeaza ca aproximativ 50% din oamenii de varsta medie au cel putin cateva varicozitati.

  • Femeile sunt mai afectate decat barbatii. 

Stii cum circula sangele prin artere si vene?

In timp ce sangele circula prin artere pompat de bataile inimii, pentru a alimenta tesuturile cu nutrienti si cu oxigen, venele ajuta sangele sa ajunga la inima. La fel ca si arterele, venele sunt vase sub forma de tuburi de marimi diferite, insa, spre deosebire de artere, venele au mici valve pe peretii lor interior, care impiedica sangele sa circule inapoi, spre artere.

Daca valvele nu functioneaza corect, circulatia este ingreunata, iar sangele se aduna in vene si le dilata.

Unele vene din membrele noastre inferioare se gasesc foarte aproape de suprafata pielii, in timp ce altele se afla in profunzime, inconjurate de muschi si legate intre ele prin vase mai mici de sange.

Sarcina venelor este sa colecteze sangele „uzat” din tesuturi si sa il transporte la inima si la plamani, unde este „reimprospatat” si imbogatit din nou cu nutrienti si oxigen. In cea mai mare parte a corpului, circulatia venoasa se desfasoara impotriva gravitatii.

Niciodata nu e prea tarziu sa avem grija de picioarele noastrePentru a mentine circulatia venoasa, este nevoie de contractia muschilor scheletici, functionarea sanatoasa a valvelor din vene, precum si de alternarea conditiilor de presiune cand inspiram si expiram.

Muschii din picioarele noastre se contracta la fiecare pas pe care il facem, exercitand, practic, un efect de „pompare” asupra venelor pe care le inconjoara. In acelasi timp, valvele din vene (daca sunt sanatoase) previn revenirea sangelui in picioare in urma contractiei muschilor, dupa un principiu de functionare similar cu cel al trapei, garantand circulatia sangelui intr-un singur sens.

In plus, circulatia venoasa este sprijinita si de functionarea inimii si plamanilor. Probabil ca multi se intreaba de ce este nevoie de atat de mult sprijin; amintiti-va ca circulatia venoasa in cea mai mare parte a corpului se desfasoara impotriva gravitatii.

Factori de risc in aparitia bolilor venoase

– Istoricul familial, un stil de viata nesanatos (fumatul, sedentarismul), slabirea tesuturilor conjunctive si o serie de factori de mediu (de exemplu, anumite profesii) pot creste riscul de boli venoase.

– Printre profesiile cu grad ridicat de risc se numara cele care necesita statul in picioare (coafeze, chelneri, vanzatori, profesori).

– In acest caz, conform legilor gravitatiei, sangele revine in picioare si stagneaza, putand avea ca rezultat umflarea gleznelor si gambelor.

– Greutatea corporala in exces, caratul greutatilor si sarcina, in cazul femeilor, pun o presiune mare asupra picioarelor, sporind conditiile pentru formarea venelor varicoase.

– Constipatia, insuficienta cardiaca, tumorile abdominale si bolile de ficat au un rol important in aparitia venelor varicoase.

– O carenta de vitamina C si de bioflavonoizi poate slabi structura de colagen din peretii venelor, ceea ce duce, de asemenea la aparitia varicelor.

– Unii experti cred ca terapia de inlocuire cu hormone HRT (Hormone replacement therapy ) si pastilele contraceptive contribuie la dezvoltarea varicelor.

Tratamentul chirurgical este o optiune buna?

Cele mai multe forme de varice nu implica un program foarte strict de tratament si de aceea se pot lua masuri de prevenire si urma tratamente chiar acasa.

In anumite cazuri, daca venele varicoase nu sunt tratate adecvat, se pot produce complicatii precum: sangerari sub piele, cheaguri de sange in venele profunde, eczema si ulceratii in aproprierea gleznelor.

Alte complicatii posibile si foarte serioase care pot aparea sunt:

– flebitele (inflamatii ale venelor)

– tromboflebitelor (formarea cheagurilor de sange in vene)

– sindromul post-trombotic (care are un numar de simptome, printre care ulcerele de pe picioare)

– hemoragii ale venelor sparte sau embolia pulmonara (un cheag de sange care ajunge in plamani si se instaleaza acolo).

Ca intotdeauna, este absolut obligatoriu sa ne concentram pe preventie. Poti sprijini sanatatea picioarelor facand regulat miscare, urmand un regim alimentar sanatos, bogat in antioxidanti si evitand ridicatul de greutati excesive.

Recomandarea medicului specialist CaliVita

Venele varicoase au o etiologie ereditara si sunt mai intalnite in cazul femeilor. Alti factori care pot duce la varice sunt: graviditatea, obezitatea, varsta, menopauza, statul in picioare, traumatisme la nivelul piciorului.

Vein Protex CaliVita
Vein Care si Vein Protex reduc vizibilitatea venelor varicoase, îmbunătăţind vizibil aspectul acestora.

Impotriva varicelor superficiale foloseste crema Vein Care1Crema pentru varice, Vein Care Calivita, 75 ml, cu aplicari externe de 2-3 ori pe zi, si White Willow, 2x1cps/zi2Scoarţă de salcie cu conţinut de acid salicilic. White Willow CaliVita, 100 capsule, in cazul ca nu esti sensibil/a la acidul salicilic. Pentru ameliorarea inflamaţiei şi durerii resimţite la nivelul picioarelor, se recomanda 1 tableta/zi,  inainte de masa principala, din produsul Vein Protex.

Vein Protex conţine extract din seminţe de struguri, completat cu un complex de hesperidină, ghimbir şi curcuma, care contribuie activ şi natural la ameliorarea inflamaţiei şi durerii resimţite la nivelul picioarelor. Împreună au rolul de a reduce senzaţia de tensiune şi greutate din picioare.

Incearca sa tii picioarele ridicate deasupra nivelului corpului atunci cand te odihnesti, fa miscare si consulta un medic specialist pentru o eventuala recomandare pentru ciorapi medicinali.

Surse articol si recomandari:

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top