Ce minuni pot face extractele din scoarta de salcie alba?

Salcia este inconjurata de un farmec misterios, specific doar ei.

Aerul romantic dau acestui copac un aer de mister si intristare. Dar, desi pare neajutorata salcia este un arbore robust.

Copac cu ramuri subtiri si elastice, scoarta de salcie este considerat cel mai important adjuvant in tratarea reumatismului si a durerilor articulare.

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

Frunze de salcie alba

Acidul acetsalicilic, componenta principala a renumitei aspirine, a fost extras pentru prima oara din scoarta de salcie alba, in anul 1835.

Insasi denumirea de acid salicilic a aspirinei este imprumutata de la numele latin al zecilor si sutelor de specii de salcie raspandite pe intreg globul (salix sp.).

Coaja de salcie, culeasa primavara, inainte sa-i dea frunzele, este extrem de bogata in salicilati, fiind initial materia prima pentru aspirina. 

Ulterior, acidul salicilic a fost sintetizat pe cale chimica fiind utilizat pe scara larga in industria medicamentelor antiinflamatoare.

Salcia alba (Salix alba) este un arbore care poate atinge chiar si 20 de metri intaltime, coroana stufoasa intalnita in zona de campie si deal, pe marginea apelor, prin lunci, depresiuni, zavoaie.

Tulpina este noduroasa, ramurile subtiri de culoare galben-verzuie.

Frunzele sunt lungi, subtiri, ascutite la varf, de culoare alb argintie.

Florile au culoare galbena sau verde.

Fructul este o capsula, acoperita cu peri desi.

Salcia infloreste in luna aprilie sau mai. In scop fitoterapeutic se utilizeaza scoarta ramurilor, frunzele si florile de tip mascul (matisorii). Scoarta de salcie alba se recolteaza in perioada martie – aprilie.

Scoarta de salcie alba contine din abundenta salicin, care este un produs chimic similar cu aspirina.

De asemenea, mai contine salicortin si glicozoide, rasini, oxalati si enzime. Are efect tonic, antiseptic, antiinflamator, tonic, sedativ, astringent, antitermic, antireumatic.

Salicinul existent in scoarta de salcie alba se transforma in organism in acid salicilic.

Datorita acestei proprietati, scoarta de salcie mai este denumita aspirina naturala sau aspirina vegetala.

Salicinul din scoarta de salcie are un efect de mai mare durata decat aspirina sintetica, desi initial actioneaza mai greu.

„Aspirina” era utilizata de pe vremea lui Hippocrate

 

Utilizarea aspirinei dateaza inca din anul 400  i.Hr. Nu sub forma pe care o cunoastem azi, ca medicament.

Medicul grec Hippocrate recomanda pentru scaderea febrei, reducerea durerilor de spate si reumatismale, un ceai din scoarta de salcie alba, iar femeilor gravide ajunse la termen le recomanda sa mestece frunze de salcie pentru diminuarea durerilor nasterii.

Hippocrate afirma ca atat coaja, cat si frunzele de salcie contin “un principiu subtil” cu efect antitermic si analgezic.

Aceasta l-a determinat pe cercetatorul francez Henri Leroux sa cerceteze coaja de salcie si astfel, a reusit sa extraga, sub forma cristalina, principiul activ numit salicin, responsabil de efectele terapeutice asa-zis „miraculoase” ale acestui copac atat de raspandit in natura.

Din salicina izolata in anul 1827, chimistul german Karl Lewieg a obtinut, in 1835, acidul salicilic, precursorul aspirinei de astazi.

aspirina-bayer-1899-scoarta-salcie-alba
Bayer Aspirin, 1899

Problema a fost ca acidul salicilic a fost greu la stomac si a fost cautat un mijloc de “tamponare” a compusului.

Prima persoana care a facut acest lucru a fost un chimist francez, pe nume Charles Frederic Gerhardt.

In 1853, Gerhardt a neutralizat acidul salicilic prin tamponare cu sodiu (salicilat de sodiu)  si clorura de acetil, creand acidul acetilsalicilic. 

In anul 1899, Felix Hofman, de la firma Bayer din Leverkusen, reuseste sa produca prin sinteza aspirina, care este si astazi folosita pe scara larga. – foto: Bayer Aspirin, 1899

  • Aspirina a fost patentata in data de 27 february 1900.  

Cei de la Bayer au venit cu numele de Aspirina, care vine de la:

  • “A” (clorura de acetil)
  • “spir” (Spiraea ulmaria) si
  • “ina” era un nume cunoscut atunci in care se incheia orice denumire de medicament.

(https://www.thoughtco.com/famous-inventions-4133301)

Cercetari ulterioare au aratat ca acidul salicilic se gaseste si in diverse alte plante:

in mugurii de plop sau de iasomie, in visine, prune, masline, portocale, si mai ales intr-o planta de camp numita taula (Spiraea Salicifolia), de la care s-a ajuns la denumirea capatata pentru totdeauna de acest medicament atat de utilizat, aspirina.

Scoarta de salcie alba – adevarata aspirina naturala

Preparatele din scoarta de salcie sunt utilizate in afectiunile reumatice, pentru calmarea durerilor si combaterea febrei, in starile de iritabilitate nervoasa si anxietate, in insomniile pe fond nervos, in dismenoree, nevralgii, dureri musculare, stomatite, pentru combaterea transpiratiei la picioare.

Datorita proprietatilor antiinflamatoare si analgezice, actioneaza eficient in tratarea naturala a durerilor de cap, nevralgiilor, durerilor articulare, durerilor musculare, reumatismului, durerilor menstruale.

Datorita proprietatilor antiagregant-plachetare, extractul din scoarta de salcie ajuta in vindecarea aterosclerozei, reduce riscul de atac cerebral si atac de cord.

  • Un studiu pe 191 de pacienti din Israel a dovedit ca extractul din scoarta de salcie, administrat in doze de 240 mg salicozida/zi, reuseste chiar din prima saptamana ameliorarea semnificativa a durerilor de spate.
  • In comparatie cu acidul salicilic de sinteza (aspirina din farmacii), acesta a fost bine tolerat de organism, fara efecte secundare la nivel gastric.
  • Intr-un studiu din Germania, 78 de persoane cu dureri au fost impartite in doua grupe egale. Primului grup i s-a administrat extract din scoarta de salcie standardizat in 240mg salicozida /zi, iar celui de-al doilea, placebo (comprimate fara nicio substanta activa).
  • Dupa doua saptamani durerile s-au redus cu aproximativ 39% pentru 95% dintre pacientii carora li s-a administrat extractul din scoarta de salcie, dar numai 2% dintre cei carora li s-a administrat placebo au simtit efecte pozitive. (sursa: daciaplant.ro)

Folosirea adecvata extractelor bio-active din scoarta de salcie alba poate elimina efectele negative pe care anumite produse cu continut de acid salicilic le au asupra sistemului digestiv.

Te invit sa redescoperi aceasta planta minunata: salcia alba! :)

Sunt riscuri pe care nu merita ti le asumi, mai ales ca exista “aspirina naturala” extrasa din scoarta de salcie alba, White Willow Calivita.

Un produs cu nenumarate efecte benefice pentru starea ta de sanatate si fara urma de efecte secundare sau toxice.

 

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

Natura pentru Sanatate recomanda:
Despre autor

Cristina Carmen Rusu

Bună! Sunt Cristina Carmen RUSU, creator de continut la Natura pentru Sănătate. Cred în împuternicirea oamenilor cu informații utile și practice care să-i ajute să facă alegeri conștiente, inteligente și sănătoase pentru viața lor și a celor pe care îi iubesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *