Invatam Impreuna: seleniu mineral esential pentru organismul uman
Seleniul este un oligoelement cu efect antioxidant puternic, care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, dar joaca un rol foarte important si in metinarea sanatatii.
Seleniul este un element vital pentru producerea de glutation peroxidaza, antioxidantul primar al organismului care se gaseste in fiecare celula.
Oligoelementele sunt minerale necesare in cantitati mici organismelor vegetale, animale si celui uman.
[ct_message type=”info” ]In organismul uman sunt prezente micro-cantitati dintr-un numar de peste saizeci si cinci de minerale.[/ct_message]Toate acestea elemente joaca un rol important pentru sanatate si sunt esentiale in utilizarea vitaminelor si a altor substante nutritive.
Mineralele sustin digestia si reprezinta catalizatorul multor hormoni, enzime si al multor functii si reactii esentiale care se produc in organism.
De asemenea, ele sustin procesul de inlocuire a electrolitilor pierduti prin transpiratie abundenta sau diaree prelungita si ofera protectie impotriva reactiilor toxice si a intoxicarii cu metale grele. ((dr. Robert Morse, „Sa traim sanatos fara toxine”))
Cum a fost descoperit seleniul?

Seleniu este un element chimic descoperit de catre savantul suedez J.J. Berzelius, in anul 1817. Numele de botez de seleniu vine din limba greaca veche, unde „selene” inseamna „luna”.
Iar seleniul, la fel ca si Luna, are o afinitate deosebita pentru lumina solara: chimistul si fizicianul suedez a observat ca in prezenta luminii solare conductivitatea electrica a seleniului pur creste de o mie de ori.
Altfel, dincolo de aceasta neobisnuita proprietate, seleniul este o substanta pe cat de greu de obtinut in stare pura, pe atat de nespectaculoasa, fiind gri-cenusie, cu proprietati partial asemanatoare metalelor si fara nici o alta caracteristica remarcabila.
In organismul uman gasim cantitati infime de seleniu, de ordinul microgramelor, adica a milioana parte dintr-un gram.
((Formula As, http://arhiva.formula-as.ro/2012/1007/medicina-naturii-44/seleniul-organic-antidotul-cancerului-14759
Seleniu: mineral esential pentru organismul uman
Seleniul este un oligoelement care, in cantitati reduse exercita, un efect benefic asupra sanatatii.
Desi in cantitati mici, seleniul este prezent in toate tesuturile corpului, avand concentratia cea mai mare in rinichi, ficat, splina si pancreas.
Rolurile seleniului in organism sunt descoperiri de data recenta si se pare ca el exercita un important efect hepatoprotector (formand, alaturi de vitamina E si alti aminoacizi, factorul hepatic 30.
[ct_leading]Functiile sale sunt foarte variate:[/ct_leading]Seleniul este un antioxidant biologic: previne lezarea si distrugerea celulelor.
O serie de date coreleaza seleniul cu scaderea mortalitatii prin cancer, avand un rol protector.
Relatia seleniului cu bolile cardiovasculare nu a fost inca pe deplin clarificata, rezultatele necesitand inca noi confirmari, se pare insa ca ar ameliora cardiomiopatiile, ischemiile, sindroamele anemice.
Seleniul este o componenta de baza al unor enzime care protejeaza celulele de distrugerile produse de asa-numitii radicali liberi din organism, impiedicand astfel imbatranirea accelerata si imbolnavirea.
Mai mult, aceasta substanta ne protejeaza si impotriva actiunii toxice a unor metale grele, cum sunt plumbul, mercurul si arseniul.
Apoi, seleniul este esential in organismul nostru pentru producerea anticorpilor, adica a acelor substante, adevarate arme chimice, pe care sistemul imunitar le foloseste pentru a se apara de virusi, de bacterii, de ciuperci parazite etc.
((Sfatul Medicului, https://www.sfatulmedicului.ro/
Seleniul impiedica sau incetineste imbatranirea tesuturilor; neutralizeaza efectul unor substante cancerigene, protejand asfel organismul de bolile maligne.
Este foarte util pentru mentinerea functiei de secretie a pancreasului si pentru mentinerea elasticitatii tesuturilor.
Utilizarea seleniului se recomanda femeilor in perioada de menopauza, deoarece amelioreaza bufeurile si starea de indispozitie generala.
De asemenea, joaca un rol important in mentinerea sanatatii pielii si unghiilor.
Seleniul mai intervine in sinteza coenzimei Q10, in reglarea nivelului hormonilor masculini, in buna functionare a prostatei la barbati.
[ct_message type=”info” ]Necesarul de seleniu este mai mare la barbati decat la femei.[/ct_message]
Aproape jumatate din intreaga cantitate de seleniu din organismul masculin este concentrata in testicule si in portiunile de canale seminale adiacente prostatei.
- In plus, odata cu sperma se pierde si o anumita cantitate de seleniu.
Exista evidente clinice cum ca seleniul stimuleaza fertilitatea, mai ales in cazul barbatilor, deoarece creste rata spermatogenezei si imbunatateste locomotia spermatozoizilor.
[ct_message type=”ok” ]Sursa cea mai bogata de seleniu o formeaza algele marine, cum sunt spirulina si chlorella.[/ct_message]Alte surse alimentare de seleniu sunt: pestele, carnea rosie, ouale, puiul, viscerele (ficat, richi) si usturoiul. Seleniul mai poate proveni si din drojdia de bere, germeni de grau si cereale fortifiate.

Test lipsa de vitamine si minerale
Testul Lipsa de vitamine si minerale te poate ajuta sa depistezi din timp posibile carente nutritionale. Fa testul acum … este online, simplu si rapid. :)