Concret, ce poate face oligoelementul seleniul pentru tine?
Seleniul pentru tine, fie ca esti barbat sau femeie.
Oligoelementele sunt minerale necesare in cantitati mici organismelor vegetale, animale si celui uman.
Seleniul este unul dintre acestea si astazi vei afla mai multe despre acest mineral selenar.
In organismul uman sunt prezente micro-cantitati dintr-un numar de peste saizeci si cinci de minerale, dintre care amintim:
acid folic, aluminiu, argint, arsenic, aur, bariu, bismut, beriliu, brom, cadmiu, chinina, crom, cupru, fier, fluor, galiu, germaniu, iod, litiu, mangan, mercur, molibden, plumb, seleniu, siliciu, staniu, strontiu, titan, tungsten, vanadiu si zinc.
Ce poate face seleniul pentru tine?
- Ajuta la mentinerea elasticitatii tesuturilor, mentinandu-le tinere.
- Atenueaza bufeurile si celelalte neplaceri ale menopauzei.
- Adjuvant in tratamentul si medicatia preventiva a matretei.
- Ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
- Neutralizeaza anumiti agenti cancerigeni si asigura protectie impotriva unor forme de cancer, de vezica urinara, prostata si tiroida.
- Cresterea numarului de spermatoizi si cresterea fertilitatii masculine.
- Reduce cerintele de vitamina B12 din organism.
De unde poti lua seleniu? Alimente care contin seleniu
Surse naturale de seleniu: alimente de origine marina, rinichi, ficat, germeni de grau, tarate, ton, rosii, broccoli, cerealele integrale (grau, orz, ovaz, secara), ciupercile, nucile (nuca braziliana contine cele mai mari cantitati de seleniu), migdalele, alunele, usturoiul, ceapa, galbenusul de ou (de la gainile furajate cu cereale bogate in seleniu).
Cum se manifesta deficienta de seleniu in organism
Intr-un studiu efectuat in Finlanda, a fost verificata, vreme de 11 ani, la 20.000 barbati, corelatia dintre nivelul seleniului si sensibilitatea la cancerul la plamani.
Cercetarile au evidentiat ca cei care aveau un nivel seric al seleniului mai mic decat media participantilor la studiu au fost mult mai vulnerabili la cancerul pulmonar.
De asemenea, s-a observat ca susceptibilitatea la nenumarate alte forme de cancer este mult mai mare la persoanele care au deficit de seleniu.
S-a mai observat ca persoanele expuse profesional la praf de carbune, la pulberi de metale grele sau la noxele din fumul de tigara au deficit de seleniu.
Organismul consuma mai rapid acest oligoelement, esential pentru contracararea actiunii nocive a substantelor toxice si a radicalilor liberi.
Deficienta de seleniu produce si deficiente imunitare grave, scade fertilitatea la barbati, produce tiroidite auto-imune.
In cazurile extreme, lipsa acestui oligoelement produce insuficienta cardiaca cronica si tulburari nervoase grave.
Deficienta de seleniu mai contribuie la aparitia: xerodermiei (uscarea pielii), a cataractei, a asteniei, afectand utilizarea vitaminei E de catre organism, a gripei si a afectiunilor virale.
Alte boli si afectiuni care pot fi provocate de deficienta de seleniu:
boala Kashin-Beck (implica afectare articulara si osoasa) si cretinismul mixedematos endemic (caracterizat prin retard mental sever), slabiciune musculara, asociata cu declansarea cancerului si bolilor cardiace; oboseala, matreata, prolaps de piele, retard in dezvoltare, niveluri marite de colesterol, susceptibilitate la infectii, sterilitate si afectiuni ale ficatului, sindromul Down, formarea de chisturi mamare fibromatoase, fibrom chistic, distrofie musculara.
Precautii si contraindicatii in administrarea suplimentelor cu seleniu
In doze de peste 2400 mcg pe zi, seleniul poate deveni toxic pentru oameni, provocand chiar moartea. Excesul de seleniu din organism este ceea ce sta la baza aparitiei selenozei.
Simptomele de intoxicatie includ un miros ca de usturoi al respiratiei (fara ca leguma in cauza sa fi fost consumata), al urinei si al transpiratiei, tulburari gastrointestinale, iar in cazurile extreme, caderea parului, a unghiilor, leziuni nervoase grave, irascibilitate, disfunctii renale si hepatice, gust metalic, dermatita si hepatita.
Studiile facute pe persoanele intoxicate cu seleniu de sinteza (provenit de la ingrasamintele chimice cu seleniu) sugereaza ca niveluri extrem de ridicate ale acestui element la femeile insarcinate pot cauza defecte de nastere.
Suplimente de la CaliVita care contin seleniu
In cazul in care alimentele, care in mod normal sunt bogate in seleniu, sunt cultivate in soluri fara seleniu, atunci nici tu nu ai un aport de seleniu suficient.
Si atunci ar fi bine sa te gandesti la suplimentele naturale, cum sunt cele de la CaliVita, care contin seleniu, si anume:
Pro Selenium – 60 tbl / 50 mcg selenium
Intr-o cantitate mai mica, in produsele:
- Full Spectrum, Power Mins, Pro-State Power, Menopausal Formula, Senior Formula, Smokerade, Lion Kids + Vitamin D, Energy & Memory, Liver Aid, Mega qProtect, Super CoQ10 Plus, Mega CoQ10 Plus, Super Mega CoQ10, toate produsele din Gama Vital Calivita.
Ia Pro Selenium si te vei simti mult mai bine ! :)
Dozele zilnice de seleniu organic recomandate
- – 50 mcg pentru femei
- – 70 mcg pentru barbati
- – 65 mcg pentru gravide
- – 75 mcg pentru mamele care alapteaza
(( Earl Mindell, dr. Earl Mindell, in cartea sa, „Noua Biblie a vitaminelor”.))
Iti recomandam si Testul Lipsa de Vitamine si Minerale care te ajuta sa depistezi posibile carente nutritionale. Detalii, in formularul de mai jos.