Salcia, simbol al nemuririi si castitatii

Salcia reprezinta din timpuri stravechi un simbol al nemuririi si castitatii.

Ea este folosita si acum, in timpurile noastre, in numeroase practici terapeutice si divinatorii, pentru sanatate, pentru belsugul culturilor ori impotriva calamitatilor naturale.

Plantatiile de salcii erau considerate magice de catre preoti, preotese si toate tipurile de artizani, care se asezau printre acesti copaci pentru a primi de la ei elocventa, inspiratie, competente si profetii.

Speciile de salix le furnizeaza artistilor carbune de cea mai buna calitate.

Ramurile de salcie sunt utilizate pentru tesut, iar salcia alba (salix alba caerulea) este o sursa de lemn pentru batele de cricket.

Scurta descriere botanica a salciei

Numele genului Salix vine din latinescul – sal-lix inseamna „langa apa”.

Exista aproximativ 350 de specii de salcie, precum si nenumarate varietati si forme hibride.

Genul Salix este raspandit in intreaga emisfera nordica, fiind intalnit in principal pe soluri umede, pe malurile raurilor, iazurilor si lacurilor in zonele mai racoroase.

  • – Tulpina, poate fi noduroasa, scoarta cu crapaturi, inalțimea neatingand mai mult de 3-4 metri, dar la unele specii poate atinge pana la 10-15 metri si aeriana.
  • – Frunzele sunt intregi (rar lobate), stipelate, cu petioli scurti, dispuse altern pe ramurile elastice, netede.
  • – Florile unisexuate, dispuse in amenti drepti (care apar inaintea frunzelor sau odata cu acestea), cu 2-10 stamine, ovarul bicarpelar si stilul cu 2-4 stigmate bifurcate.
  • – Mugurii pufosi semi-deschisi ai salciei, inainte ca acestia să infloreasca, sunt numiti si matisori.
  • – Fructul este o capsula cu 2-4 valve.
  • – Semintele sunt mici, in numar mare si acoperite cu perisori argintii.

La noi in tara exista mai mult de zece specii de salcie, de la cele pitice, care ajung la doar cateva zeci de centimetri inaltime, traind pitite prin nisipuri sau pe crestele muntoase, si pana la salcia alba, care strajuieste mlastinile si malurile raurilor, ajungand la 20 de metri inaltime, la varste si diametre impresionante.

  • salcia alba (Salix alba) si salcia plesnitoare (Salix fragilis) – in zonele de campie si deal
  • salcia capreasca (Salix caprea) – intalnita la munte si deal
  • salcia pletoasa (Salix babylonica) – in zonele urbane
  • rachita (Salix viminalis) – o specie ale carei ramuri tinere se folosesc la impletit cosuri si alte obiecte casnice si nu corespunde din punctul de vedere al continutului de salicilati.

Salcia: simbol al nemuririi si castitatii

Salcia, simbol al nemuririi si castitatii

  • Remedii terapeutice

Pentru a fi eficienta din punct de vedere terapeutic scoarta de salcie trebuie sa contina minim 1% derivati de acid salicilic.

Salcia alba (Salix alba) este cunoscuta si sub numele de salcia europeana, salcia plangatoare, arborele incantarii, vrajitoarea sau aspirina vegetala a casei.  

Salcia alba este un arbore foios, care creste pe malul apelor, in lunci, zavoaie, locuri umede, in zonele de deal şi campie.

Tulpina, care adeseori poate creşte stramba, atinge inaltimi de pana la 2o de metri.

Scoarta este la inceput neteda, de culoare cenusiu-verzui, iar apoi apar crapaturi în lungime.

Frunzele au forma de lance, lungi de pana la 10 cm, cu margini neregulate si culoare verzui-argintiu.

Supranumita de stramosii nostri „copacul durerii”, isi merita din plin denumirea: calmeaza orice durere, indiferent de provenienta ei.

Scoarta de salcie alba este un bun analgezic, reduce febra si este sursa originala pentru acidul salicilic – motiv pentru care este numita aspirina vegetala a casei.

  • Acidul acetilsalicilic, componenta principala a renumitei aspirine, a fost extras pentru prima oara din scoarta de salcie, in anul 1838.
  • Ulterior, acidul salicilic a fost sintetizat pe cale chimica, fiind utilizat pe scara larga în industria medicamentelor antiinflamatoare.

Sub forma de pulbere (capsule) migrene, reumatism, dureri musculare, febra, nevralgii, angoase, anxietate, dismenoree (menstre dureroase), nervozitate.

Din frunzele de salcie alba infuzate se face un ceai numai bun pentru insomnii nervoase sau se poate adauga la bai pentru a usura reumatismul.

In asociere cu musetelul este eficienta in tratarea migrenelor.

Scoarta de salcie neagra (Salix nigra) este folosita pentru a trata gonoreea si durerile ovariene.

  • Terapia sufletului

Plantele nu sunt folosite doar pentru efectele binefacatoare asupra trupului, dar si pentru cele asupra sufletului.

Salcia este recomandata celor care au fost abandonati sau privati in copilarie de caldura sufleteasca, orfanilor si melancolicilor.

Se considera ca elixirul de salcie, preparat dupa metoda alchimica, tamaduieste ranile sufletesti si creste puterea de a ne deschide in fata compasiunii.

„Sangele este simbolul vietii, este fluidul prin care circula toate elementele vitale ale organismului. Salcia actionează atat prin imprastierea “mlastinii” mentale care blocheaza curgerea energiei vietii, cat si prin stimularea elementelor principale ale fluidului vietii. Cu alte cuvinte, revitalizeaza in intregime o persoana la care energia vitala fusese scursa de stresurile vietii sale.” ~ Dr. Sorina Soescu

  • Terapia florala Bach

In terapia florala Bach se folosesc florile unei specii de salcie: salcia galbena (Salix vitellina).

Acest remediul floral se administreaza celor rascoliti de tristete profunda sau persoanelor care traiesc stari de amaraciune.

Sunt oamenii care folosesc deseori expresia “nu pot accepta asa ceva…? si se simt victime ale destinului.

  • Mitologie

Sufletul se poate ridica spre ea numai daca moare pentru trup si astfel el va fi, intr-un sens extrem de profund, „distrugator de rod”.

Salcia ajunge din nou un simbol al castitatii care, murind devine vesnic roditoare.

„Moartea si viata se impreuna. Tensiunea dialectica descoperita de vechile mituri imboboceste pentru a face sa creasca floarea adevarului crestin”.

Vorbind despre sarbatoarea corturilor, Origen spune ca „salcia, impreuna cu plopul, sunt copaci ai castitatii”.

Cu toate acestea, simbolismul salciei nu se refera numai la viata de castitate, caci, s-a observat, ca atunci cand femeile isi faceau pat de ramuri de salcie, acesta era asezat pe pamantul datator de viata, iar verdele si pamantul erau simboluri sacre ale zeitelor mame, deci ale fertilitatii.

De aici si ideea ca acest act era un mijloc de sfintire a pantecelui si de promovare a fertilitatii.

Exista, deci, un element paradoxal privind folosirea salciei cu ocazia sarbatorii Thesmophoria, caci salcia este prezentata ca simbol atat al mamei cat si al fecioarei, al rodniciei pantecelui si al castitatii; al celor vii si al celor morti. Totodata, vechii greci i-au atribuit salciei si calitati magice. (https://www.crestinortodox.ro/paste/florii/salcia-simbolul-mortii-al-vietii-71043.html)

  • Utilizari magice

Salciile erau de obicei gasite pe langa siturile vechi. Salcia este un copac gardian, care protejeaza de influentele negative.

De asemenea, salcia are o aura vindecatoare care vindeca pe oricine sau orice atinge.

Toate partile salciei pazesc impotriva raului si pot fi purtate sau puse in casa pentru acest scop.

Se arde scoarta de salcie cu lemn de santal pentru ritualurile de divinatie si dragoste.

Maturile magice, in special cele ale vrajitoarelor, sunt in mod traditional legate cu o ramura de salcie.

Sper ca toate aceste informatii despre acest minunat simbol al nemuririi v-au incantat. :)

In incheiere, va las in compania Mihaelei Mihai cu binecunoscuta melodie „De-ai fi tu salcie la mal” :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top