Dezechilibrul pH-ului intern al organismului afecteaza insasi viata.
Mai multi medici si cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest dezechilibru este cauza principala a mai multor afectiuni si boli grave.
Diabetul, cancerul, obezitatea, osteoporoza si multe alte boli ale zilelor noastre au o singura cauza: aciditatea lichidelor organismului, in special cea a sangelui.
Acidoza este o situatie in care dezechilibrul pH al corpului face ca acesta sa devina acid.
Acidoza este si ea de doua tipuri: respiratorie si metabolica. Despre acest subiect vom detalia intr-un articol viitor.
Ce este dezechilibrul ph acid / alcalin?
Aciditatea si alcalinitatea se masoara in functie de scara pH-ului ( potential de hidrogen). Orice substanta cu pH < 7,0 este acida, in timp ce orice substanta care are pH > 7,0 este alcalina (bazica).
- Apa cu pH de 7,0 este considerata neutra, adica nici acida, nici alcalina.
pH-ul ideal pentru corpul uman este cuprins intre 6,0 si 6,8 (in mod natural)*:
- valorile sub 6,3 sunt considerate acide
- valorile peste 6,8 sunt alcaline
*conform nutritionistului american Phyllis A. Balch, Vindecarea prin nutritie
Acidoza inseamna boala
Primele simptome asociate cu acidoza includ:
sughitul frecvent, insomnie, retentie de apa, ochi adanciti, artrita, migrene, dureri de cap, presiunea sangelui anormal de scazuta, transpiratie acida sau puternica, scaune dure si seci, scaune mirositoare insotite de senzatia de arsura in anus, dificultati de inghitire, halitoza (respiratie urat mirositoare), senzatia de arsura in gura si/sau pe limba, sensibilitatea dintilor la otet si fructe acide, afta pe limba sau pe palat.
Simptomele diverselor boli si legatura cu dezechilibrul pH-ului organismului
In functie de fiecare organism, noi stocam reziduurile acide in mod diferit. Simptomele bolilor se manifesta in functie de locul unde sunt stocate reziduurile.
Procesele metabolice depind de enzime
Activitatile metabolice din organism depind in mare masura de parametrul pH al mediului intern. Aceasta deoarece majoritatea enzimelor care intervin in metabolism au un pH optim de actiune.
Cand el se dezechilibreaza chiar si putin, ajungand la o valoare de 7,2, activitatile metabolice nu se mai pot desfasura in conditii bune, ceea ce afecteaza toate organele si tesuturile.
In opinia unor specialisti precum dr. Robert O. Young, renumit cercetator american in domeniul biologiei moleculare, multe dintre bolile civilizatiei moderne au o singura cauza: dezechilibrul pH-ului din organism si in special al pH-ului sangelui, pentru ca el hraneste toate celulele corpului.
Aciditatea favorizeaza obezitatea …
PH-ul sangelui se poate determina printr-o analiza de laborator.
In cazul in care pH-ul sangelui devine mai acid decat ar trebui, corpul incearca sa echilibreze balanta luand din rezervele de sodiu, potasiu, calciu si de magneziu depozitate in oase si in organe (magneziul este depozitat in muschi).
Aceste minerale neutralizeaza aciditatea din organism, dar daca ea persista, se instaleaza acidoza metabolica, adica starea de aciditate a mediului intern.
O parte din acizi se depoziteaza in celulele adipoase, asa cum se intampla si cu multe dintre toxinele care ajung din mediul exterior in corpul nostru.
Ca un mecanism de aparare, organismul produce mai multe celule de grasime pentru a tine la distanta acizii de organele interne.
In consecinta, apare cresterea ponderala, iar aceasta, la randul sau, favorizeaza diabetul si bolile cardiovasculare.
Slabirea este pusa pe seama microbilor care se multiplica intr-un mediu acid si care secatuiesc corpul de nutrienti.
De obicei insa, pH-ul acid favorizeaza ingrasarea.
… osteoporoza
In incercarea de a neutraliza acizii, organismul ia minerale din oase, in special calciu.
Astfel apare demineralizarea osoasa din osteoporoza. Specialistii au lansat o noua teorie privind legatura dintre aciditate si osteoporoza.
Multe persoane cred ca vor preveni demineralizarea oaselor consumand multe lactate. Insa din metabolizarea proteinelor pe care le contin rezulta acizi care scad pH-ul.
Aceasta se intampla doar cand mancam lactate in exces, ne linistesc nutritionistii. Din nou, echilibrul este cheia.
… si este pe placul microbilor
S-a observat ca mediul acid favorizeaza multiplicarea ciupercilor, bacteriilor si virusurilor.
Dintre toate microorganismele, unul, in mod deosebit, gaseste teren favorabil in mediul acid: Candida albicans. Infectiile cu aceasta ciuperca, ce se gaseste in mod normal in tractul intestinal, au astazi o incidenta mare, iar unii medici pun fenomenul pe seama alimentatiei moderne, acidifiante.
Odata ce ajunge sa se multiplice, Candida secatuieste organismul de lipidele si de proteinele necesare noua pentru a produce energie.
Totodata, ea elibereaza reziduuri toxice in sange, sporind efectele distructive ale aciditatii. Ciuperca ajunge sa se raspandeasca in aproape toate organele, cum ar fi in plamani, ficat, inima si chiar in creier.
Oboseala, cel mai comun simptom
Desi poate avea consecinte dezastruoase pentru sanatate, dezechilibrul pH-ului mediului intern nu are simptome specifice, clare si nici alarmante.
- Principalele manifestari ale pH-ului acid al organismului si care ar trebui sa va dea de gandit sunt: oboseala fizica, scaderea capacitatii de concentrare si constipatie.
Acestea sunt, pe de o parte, consecinta faptului ca mediul intern acid priveaza organismul de minerale si, implicit, de energie, iar pe de alta parte, urmarea multiplicarii microorganismelor, care utilizeaza glucoza din corpul nostru pentru a se dezvolta.
Influenteaza sexul bebelusilor
Potrivit unei teorii, nivelul de aciditate al vaginului si al colului uterin poate dicta sexul unui bebelus.
Cromozomul X (feminin) este mai rezistent intr-un mediu vaginal acid, in comparatie cu cromozomul Y.
Acesta din urma are o structura mai sensibila si poate fi distrus de un pH nefavorabil, ceea ce creste probabilitatea ca bebelusul conceput sa aiba sex feminin.
[ct_message type=”info” ]PH-ul vaginului, care ar trebui sa fie de 4,5, poate fi testat printr-un examen de secretii.[/ct_message]Cancerul
Variatia pH-ului conduce la modificari structurale la nivelul acizilor nucleici, ce pot favoriza aparitia mutatiilor, cu toate consecintele ce decurg din acest proces, inclusiv initierea procesului de cancerizare.
In cazul celulelor canceroase, modificarile de pH pot reduce absorbtia oxigenului, cu favorizarea proceselor anaerobe, conducand la dezvoltarea si la multiplicarea celulelor canceroase.
De asemenea, modificarea pH-ului poate duce la modificarea semnalului transmis de la membrana spre nucleu, proces care, de asemenea, poate favoriza multiplicarea celulelor.
Se suspecteaza ca unele dintre limitele tratamentelor anticanceroase, cum ar fi absorbtia deficitara a unor medicamente, pot fi determinate de modificarile pH-ului.
Din aceste motive, atat pentru prevenirea aparitiei unor forme de cancer, cat si in tratamentul acestuia, este important sa asiguram conditii care sa mentina valorile pH-ului cat mai apropiate de cele normale.
Dezechilibrul pH ne afecteaza sanatatea si viata
Diabetul, cancerul, obezitatea si multe alte boli ale zilelor noastre au o singura cauza: aciditatea lichidelor organismului, in special cea a sangelui.
PH-ul acid este „otrava” pentru toate celulele corpului nostru, dar, din fericire, putem contribui la reechilibrarea lui.
Nivelul pH-ului din toate materiile fluide ale organismului nostru afecteaza fiecare celula din corp. Intregul proces metabolic depinde de alcalinitatea mediului. Aciditatea crescuta cronica corodeaza tesuturile organismului iar, daca nu este tinuta sub control, intrerupe activitatea si functionarea celulelor, de la bataile inimii pana la circuitul neuronal cerebral. Cu alte cuvinte, aciditatea afecteaza insasi viata. Ea se afla la baza tuturor bolilor si imbolnavirilor. – ne spune dr. Robert O. Young, Dieta alcalina. Miracolul PH pentru o sanatate perfecta
Dezechilibrul pH-ului intern al organismului inseamna, de fapt, ca in corpul nostru incepe sa produca si sa depoziteze mai multa aciditate si mai multe deseuri toxice decat acesta poate elimina.
Acesta este si momentul cand apar primele simptome, dureri si manifestari de diferite afectiuni.
Din fericire, pentru refacerea echilibrului pH al oganismului si alcalinizarea acestuia putem actiona pro-activ si preveni aparitia diverselor afectiuni si boli.
Toate acestea tin de un stil de viata de calitate in care acordam o atentie sporita unor factori pe care-i putem influenta si controla: nutritia (dieta, suplimente nutritive, apa), activitatile fizice, emotii, ganduri, atitudini, si nu in ultimul rand, mediul in care locuim si traim.
Tu stiai aceste lucruri sau sunt noi pentru tine?
Scrie parerea ta in casuta de mai jos. Multumesc!
Buna seara.Pot sa stiu daca: .Nivelul ph-ului poate da un miros urat corpului ? Ce analize trebuiesc facute ? Multumesc.
Foarte bun și folositor . Dar am o neclaritate : eu mă alimentez conform recomandărilor de multă vreme și totuși PH este mereu acid sub 6 . De ce ?
… mergeti la un medic. Calivita România colaborează cu o echipă performantă de medici consultanţi cu experienţă în domeniul medicinii naturiste. Detalii in articolul Consultanta Medicala. O zi buna!