73 de zile de restrictie pe an: Sindromul de Colon Iritabil

Conform unui studiu recent, persoanele care sufera de sindromul de colon iritabil si-au desfasurat cu greutate activitatile zilnice in aproape 73 de zile din 365 de zile / an. *

Exact o cincime din anul calendaristic …

  • „…Cateodata trebuie sa merg la toaleta publica de cate 4-5 ori. Sunt foarte stresat cand ma gandesc ce isi imagineaza ceilalti despre mine…”
  • „…Sa calatoresc e un cosmar. De multe ori am ajuns la toaleta in ultimul minut, dar mi s-a intamplat si sa nu mai ajung la wc…”
  • „…Burta mea scoate toata ziua niste zgomote infernale, nici nu mai am curaj sa intru la ore. E atat de jenant ca nici nu indraznesc macar sa le dezvalui prietenilor mei adevaratul motiv…”

Stii ce este sindromul de colon iritabil ?

Sindromul de colon iritabil, denumit, de asemenea, si sindromul de colon sensibil sau nervos, este un sindrom clinic, caracterizat printr-o combinatie de simptome gastrointestinale, cum ar fi:

– crampe abdominale pe cadrul colic (predominant stang);

– balonari abdominale ameliorate de defecatie;

– tulburari de tranzit (constipatie, diaree cronica sau intermitenta cu cantitati de mucus, dar fara sange).

SCI ( prescurtarea in engleza este IBSIrritable Bowel Syndrome ) nu este o afectiune serioasa in sine, insa poate deteriora intr-o mare masura calitatea vietii.

Pe langa simptomele desecrise mai sus, pacientii se pot confrunta si cu greata, senzatia de abdomen „prea plin”, in timp ce durerile de cap, tulburarile de somn si dificultatile de concentrare pot indica, de asemenea, ca ceva nu e in regula cu sistemul digestiv.

Diagnosticarea exacta este dificila, deoarece simptomele pot aparea fara un motiv aparent, in orice moment.

De asemenea, nu toate simptomele apar la toata lumea si se pot modifica de-a lungul timpului.

Uneori poate fi legat de alimentele consumate, alteori stresul sau alti factori, ba chiar modificarile nivelului de hormoni feminini pot declansa aceasta afectiune.

Efecte secundare ale sindromului de colon iritabil

Raspunsul la intrebarea ce efecte secundare ar fi dispuse sa indure aceste persoane indica situatia intolerabila in care acestea se afla, mai exact unul din sapte pacienti cu SCI sever este dispus sa isi asume un risc de deces de 1 la 100* pentru a fi asimptomatic.

Printre modalitatile generale de tratament se numara medicamentele antispasmodice si antidiareice, preparatele impotriva balonarii, analgezicele si antidepresivele, insa acestea trateaza doar simptomele.

Este foarte important sa alegem solutia care le poate ameliora o perioada prelungita, intr-un mod neagresiv.

Stiai ca una din cinci persoane care au facut Testul Vitaminelor se confrunta cu probleme digestive?

SCI nu poate fi vindecat in momentul de fata, dar, cu un tratament naturist adecvat, poate fi tinut sub control.

*Sursa: Online Study by International Foundation for Functional Gastrointestional Disorders: IBS Patients: Their Illness experience and unmet needs. www.aboutibs.org