Probabil ca expresia << sindromul metabolic >> iti este necunoscuta, cu toate ca si tu te poti numara printre cei afectati sau expusi riscului acestei afectiuni.
Din acest articol vei afla exact ce este sindromul metabolic, cum apare si care sunt criteriile de diagnosticare a acestei afectiuni.
Cunoscand toate aceste aspecte, iti este mai usor sa recunosti primele semne de manifestare ale afectiunii de sindrom metabolic si sa eviti sau sa micsorezi riscul aparitiei bolilor grave asociate.
Ce este sindromul metabolic?
Sindromul metabolic, denumit si sindromul de insulino rezistenta, reprezinta prezenta simultana a mai multor dereglari metabolice legate intre ele, cum ar fi:
- – toleranta scazuta la glucoza (susceptibilitate de hiperglicemie)
- – hipertensiune
- – obezitate (in special abdominala)
- – nivel ridicat de grasimi sanguine (colesterol si trigliceride)
care, luate separat, pot creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, infarctului cardiac, accidentelor vasculare cerebrale si diabetului de tip 2, iar impreuna cresc riscul de mai multe ori.
De ce este periculos?
Conform estimarilor, 20-25% din populatia adulta a planetei sufera de sindrom metabolic.
La aceste persoane, riscul de infarct cardiac sau accident vascular cerebral este de 3 ori mai mare si cazurile de deces cauzate de aceste doua afectiuni sunt de doua ori mai numeroase decat la persoanele care nu sunt afectate de aceasta boala.
In plus, pacientii cu sindrom metabolic au o predispozitie de 4-5 ori mai mare la diabet de tip 2.
Cum apare sindromul metabolic?
Cauzele sindromului metabolic sunt inca cercetate; in orice caz, a devenit evident faptul ca principala cauza este rezistenta la insulina (adica organismul nu mai raspunde adecvat la insulina din sange) si obezitatea abdominala.
Insulina este un hormon care este secretat de pancreas dupa mese si a carui functie este scaderea glicemiei (zaharului din sange).
Sub actiunea insulinei, glucoza este introdusa din sange in muschi si ficat (sub forma de glicogen) si in celulele adipoase (sub forma de grasime).
Atunci cand exista rezistenta la insulina, pancreasul trebuie sa produca o cantitate mai mare de insulina pentru a mentine glicemia normala.
Aceasta va duce la dislipidemie (trigliceride marite, colesterol “bun” scazut), cresterea tensiunii arteriale si obezitate.
Sunt si alte cauze, cum sunt sindromul ovarelor polichistice la femei (PCOS), crizele de apnee in somn la barbati, statusul proinflamator al organismului cu cresterea proteinei C reactive in sange, statusul protrombotic cu cresterea fibrinogenului in sange, care alaturi de un stil de viata nesanatos duc la aparitia sindromului metabolic.
Printre factorii suplimentari se numara problemele genetice, sedentarismul, varsta si modificarile hormonale.
Riscul de sindrom metabolic este mai mare la persoanele care au urmatoare afectiuni:
- – o boala cardiovasculara (infarct miocardic, accident vascular) sau hipertensiune arteriala
- – sindrom de ovar polichistic
- – steatoza hepatica nonalcoolica (adica ficat gras care nu este cauzat de consumul de alcool)
- – diabet in timpul sarcinii sau intoleranta la glucoza
- – tulburari de coagulare a sangelui
- – stil de viata sedentar
- – greutate corporala mai mare (persoane supraponderale/obeze)
- – rude apropiate care au avut diabet zaharat de tip 2, hipertensiune, accident vascular cerebral sau infarct miocardic.
Sindromul metabolic ma afecteaza si pe mine?
Pentru a diagnostica cu usurinta sindromul metabolic, in 2009 au fost revizuite criteriile de diagnosticare de catre forurile stiintifice internationale (Federatia Internationala de Diabet, Federatia Mondiala de Cardiologie, Societatea Internationala de Ateroscleroza, Societatea Americana de Cardiologie).
Criterii de diagnosticare a sindromului metabolic:
1. glicemie pe nemancate crescuta (≥ 100 mg/dl)
2. hipertensiune arteriala ( ≥ 130/ ≥85 mmHg)
3. obezitate abdominala (circumferinta taliei mai mare de 80 de cm pentru femei si 94 de cm pentru barbati)
4. HDL colesterol scazut (< 50 mg/dl la femei, < 40 mg/dl la barbati)
5. trigliceride marite (≥ 150 mg/dl)
Exista si alte criterii propuse, dar care nu au fost deocamdata acceptate:
- – acid uric marit
- – markeri de inflamatie mariti (proteina C reactiva, fibrinogen)
- – factori protrombotici (care cresc riscul de formare a cheagurilor de sange) – PAI1
- – microalbuminurie (prezenta de proteine in urina)
Pe scurt: Sindromul metabolic, reprezinta asocierea mai multor afectiuni care cresc riscul de diabet zaharat si boala cardiovasculara (accident vascular cerebral, infarct miocardic).
Acestea apar, in primul rand, ca o consecinta a unui stil de viata nesanatos. De aceea, primul pas in prevenirea sindromului metabolic este optimizarea stilului de viata! :)
Acum stii ce este sindromul metabolic, dar si cum sa eviti sau sa micsorezi riscul aparitiei bolilor si afectiunilor asociate acestuia.
Surse de referinta si recomandari:
- „Sindromul metabolic – o consecinta a unui stil de viata nesanatos” –
- Revista CaliNews CaliVita