Meniu complet pentru sportivii de performanta

Cu siguranta, stii ca sportivii de performanta, pe langa antrenamente, au un regim alimentar si nutritional special.

In cazul in care te-ai intrebat ce si cat mananca, precum si ce suplimente nutritive consuma, in articolul de azi vei afla:

 • – care sunt recomandarile, cu caracter general, pentru atleti si cei care fac jogging,
 • – si, concret, ce suplimente consuma un sportiv de performanta, Ultramaratonist de fapte bune, asa cum isi spune Andrei Alexandru Gligor.

Regimul alimentar si aportul suplimentar de nutrienti se face diferentiat, raportat la momentul activitatii sportive:

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate
 • – inainte, in timpul si dupa antrenament
 • – dimineata, inainte de concurs
 • – dupa terminarea fiecarei curse / etape.

Suplimente pentru atleti si cei care fac jogging

Earl Mindell, farmacist autorizat, maestru erborist si profesor de nutritie, face urmatoarele recomandari de suplimente pentru sportivii de performanta in domeniul atletismului si alergarilor pe distante lungi.

In timpul primelor 15 – 20 de minute de alergare, arzi aproape numai glucoza. Astfel, organismul trece la utilizarea grasimilor (lipide) pentru obtinerea de energie. In urma acestui proces, in organism se formeaza un compus numit acetil-coenzima A.

Daca in organism sunt prezente numai grasimi animale, compusul se formeaza lent, iar energia este insuficienta. Daca sunt prezente grasimi polinesaturate bune, compusul se formeaza rapid.

Pentru a evita reactiile radicalilor liberi si acidifierea organismului, consuma mai multe grasimi polinesaturate bune – seminte, nuci, arahide – si antioxidanti, precum vitaminele C, E, si mineralul seleniu.

Un program bun de suplimente nutritive pentru atleti si cei care fac jogging ar putea include:

 • – multivitamine si minerale – vezi Programul Mindell de Vitamine PMV
 • – arginina
 • – complex din vitaminele B
 • – proteina din soia
 • – MSM

Cantitatile si modul de administare al suplimentelor se face in corelare cu programul fiecarui sportiv, functie de intensitatea si durata antrenamentului, precum si scopul urmarit.

Chiar daca nu te numeri printre sportivii de peformanta, si faci sport doar de placere, este bine sa stii ca si organismul tau are nevoie de nutrienti suplimentari pentru a functiona echilibrat si optim. Si bineinteles, multa apa.

Daca esti vegetarian, vitamina B12, indispensabila pentru sistemul nervos si globulele rosii, ai nevoie sa o suplimentezi periodic, deoarece aceasta vitamina reface rezervele de energie a organismului si scade riscul de anemie si oboseala cronica.

Un alt mineral esential, zincul, il poti lua din alimente vegetale, cum ar fi seminte de bostan si germeni de grau. Transpiratia excesiva poate cauza o pierdere de 3 mg de zinc pe zi, precizeaza farm. Earl Mindell in cartea sa „Noua biblie a vitaminelor”.

Meniu complet pentru sportivii de performanta

Pentru mine, maratonul inseamna in primul rand cunoastere de sine, descoperirea unor calitati pe care nu erai constient ca le ai, inseamna bucuria de a alerga, de a fi sanatos si de a privi viata dintr-o perspectiva pe care multi nu o au.” ~ Andrei Gligor, andreigligor.ro

Andrei Gligor a participat, in luna septembrie 2015, la Premiile Anuale CaliVita, ocazie cu care a sustinut un mic discurs despre inceputurile lui ca alergator pe distanta lunga, participarea la Marathon des Sables, dar si despre alte proiecte de suflet.

In aprilie 2016 Andrei Gligor va alerga, pentru a doua oara, la Marathon des Sables, 250 km in sudul desertului marocan, pentru viitorul fiecarui copil din Romania.

Ale(r)g sa impaduresc este singurul program de impaduriri 100% privat din Romania, care si-a propus sa planteze si sa ingrijeasca un puiet pentru fiecare nou nascut.

Copiii nostri ne vor multumumi peste ani! – scrie Andrei pe site-ul sau si ne invita se ne implicam in acest proiect prin donatie. Detalii aici: http://viitorplus.galantom.ro/Marathon_des_Sables_2016

Referitor la programul nutritional, alcatuit la recomandarea dr. Serban Damian, schema lui Andrei Gligor cu suplimentele nutritive CaliVita este urmatoarea:

Dimineata, inainte de concurs

 • – Mega B Complex, 1 cps
 • – Super Mega CoQ10, 1 cps
 • – Resveratrol, 1 cps
 • – Panax Ginseng, 2 cps
 • – Arginine Plus, 1 cps

Dupa terminarea fiecarei etape

 • – Strong Bones PLUS, 2 cps
 • – ProbioBalance, 2 cps
 • – Joint ProteX FORTE, 1 cps

Suplimente CaliVita pentru sportivii de performanta

California Fitness … asa este cunoscuta de cei mai multi dintre noi

Anul 1996 reprezintă anul in care California Fitness România S.R.L. este inregistrata la Registrul Comertului Timis. Domeniul de activitate al firmei il constituia importul şi comercializarea suplimentelor alimentare, produse foarte putin cunoscute pe piata romaneasca.

Totusi, firma capatase deja o notorietate deosebita in zona de vest a tarii, astfel incat in mai putin de doua luni de activitate sunt inregistrate in Romania peste 3.500 de inscrieri in reteaua de distribuitori.

Anul 2002 este marcat de aparitia, in oferta California Fitness, a primelor suplimente nutritionale pentru sportivii de performanta. La sfarsitul anului reteaua CaliVita International numara aproape 20.000 de membri!

Surse bibliografice si recomandari:

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere.

Lasă un comentariu