Sari la conținut

Sportul combate stresul si bolile, arata tot mai multe studii

Specialistii afirma ca sportul combate stresul si te ajuta sa controlezi anxietatea si depresia in mod natural.

Cu fiecare nou studiu se doveste inca odata ca persoanele care fac miscare in mod regulat sunt mai rezistente la presiunea stresului.

Suferi de mai putine boli legate de stres si, daca totusi te imbolnavesti, iti revii mult mai repede. 

Un pic de miscare este de ajuns

Multa lume considera sportul un panaceu modern pentru a reduce stresul, dar adevarul este ca doar anumite tipuri de exercitii fizice au efect in micsorarea stresului.

De retinut, numai anumite tipuri de stres pot fi combatute cu succes prin exercitiu fizic, afirma dr. Robert Goldman.

Vestea buna este ca activitatea moderata poate combate mai eficient stresul decat exercitiile fizice si sporturile extreme. Astfel:

  • mersul pe jos in pas vioi timp de o ora reduce stresul mai bine decat alergatul la un maraton
  • 40 de minute de extensii si exercitii la podea fac mai bine decat mersul in viteza.

Pentru oamenii obisnuiti, aceasta inseamna ca nu trebuie sa fii sportiv de performanta sau in forma maxima pentru a te folosi de miscare cu scopul de a combate stresul si a te simti mai bine.

Cu alte cuvinte, nu este necesar sa te extenuezi pentru a profita de beneficiile exercitiilor fizice in combatarea stresului.

Activitatea fizica moderata poate influenta senzatia de stres

Specialistii afirma ca exercitiile fizice moderate pot influenta dispozitia si senzatia de stres intr-un mod mult mai eficient decat efortul intens si transpiratia.

Exercitiul fizic moderat combate stresul cu succes din cauza a ceea ce NU face: nu declanseaza producerea in abundenta de hormoni ai stresului, cum sunt ACTH si cortizolul.

Expertii cred ca exercitiile fizice si sportul amelioreaza stresul daca acestea sunt facute cu moderatie.

Explicatia consta in faptul ca in acest mod iti oferi o pauza de la grijile si presiunile generatoarea de stres.

Practicand astfel de activitati calmante si relaxante, mintea isi incetineste goana, organismul se linisteste si productia de hormoni ai stresului este diminuata.

Sportul combate stresul Tai Chi Qi Gong


[ct_leading]Studiu efectuat intr-un grup de femei[/ct_leading]

Un studiu efectuat la Universitatea Statului Massachusetts care a durat patru luni, a urmarit efectele produse asupra 135 de persoane de varsta mijlocie de urmatoarele tipuri de activitati:

  • – mersul de intensitate moderata
  • – mersul de mica intensitate
  • – mersul de mica intensitate combinat cu exercitii de relaxare de tip Tai Chi

Din colectivul de cercetatori care a partipat la realizarea acestui studiu a facut parte si dr. Herbert Benson (autorul lucrarii The Relaxation Respons).

Specialistii au concluzionat urmatoarele: pentru femei, marele castigator a fost mersul pe jos de mica intensitate combinat cu Tai Chi. Astfel, s-au observat efecte benefice precum:

  • – reducerea incordarii si a starii de incordare
  • – ameliorarea depresiei si starii de anxietate
  • – diminuarea sentimentelor si emotiilor negative

De mentionat, studii similare realizate in alte parti au ajuns la aceleasi concluzii.


[ct_leading]In ceea ce priveste barbatii …[/ct_leading]

La Facultatea de Medicina a Universitatii Wonkwang din Korea, cercetatorii au urmarit un grup de barbati care studiau arta martiala Qi Gong, axata pe exercitii de respiratie.

Cercetatorii au luat probe de sange in diferite momente ale activitatii subiectilor participanti la studiu si au descoperit ca la mijlocul antrenamentului si dupa terminarea acestuia, o scadere a nivelului hormonilor stresului. 

[ct_section title=”Sportul combate stresul si bolile” subtitle=”Este bine sa tii cont si de aceste 3 recomandari practice”  color=”light” ][/ct_section]

[ct_dropcap color=”” style=”normal” ]1[/ct_dropcap]Alege si practica o miscare repetitiva, relaxanta, cum ar fi: pedalatul pe o bicicleta stationara, mersul pe jos sau inotul lejer.

[ct_dropcap color=”” style=”normal” ]2[/ct_dropcap]Gaseste o activitate care te poate distrage sau care sa iti solicite concentrarea astfel incat sa uiti de gandurile stresante. Cateva sugestii ar putea fi: completarea unui careu de cuvinte incrucisate sau un joc video.

[ct_dropcap color=”” style=”normal” ]3[/ct_dropcap]Combina si alterneaza activitatile aerobice si anaerobice.

In acest fel, eviti plictiseala si profiti de avantajele ambelor tipuri de activitati.

Exercitiile aerobice, care utilizeaza constant grupe mari de muschi si un flux puternic de oxigen, sunt: alergatul, mersul pe jos, mersul cu bicicleta si inotul.

Exercitiile anaerobice, care utilizeaza muschii rapizi pentru declansari subite de energie, sunt: sprintul si ridicarea greutatilor. 


Pentru ca un exercitiu sau un sport de orice tip sa fie un amortizor eficient impotriva stresului, este necesar sa fie practicat constant.

Activitatea fizica nu este ca o cura-fulger de slabire, pe care o urmezi o perioada definita de timp si o abandonezi dupa ce ai atins greutatea corporala dorita.

Chiar si exercitiile fizice moderate trebuie practicate continuu daca doresti sa obtii rezultante relevante.

Specialistii care au urmarit beneficiile pe care le aduce miscarea fizica si sportul pentru a combate stresul au descoperit ca trebuie sa treaca zece saptamani sau chiar mai multe pana ce observi imbunatatiri remarcabile ale dispozitiei si o reactie mai buna la factorii normali de stres.

[ct_button url=”https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=http%3A//naturapentrusanatate.com/sportul-combate-stresul%23.Vw-thpyLRdg” color=”#FFFFFF” background=”#0000FF” gradient=”” description=”Spune-le si prietenilor tai” size=”normal” position=”center” icon=”facebook” target=”” rel=””]Sportul combate stresul si bolile[/ct_button]

Cum ne ajuta sportul sa scapam de stres si anxietate?

In timp ce facem sport, nivelul cortizolului – hormonul de stres – creste. Si, cu toate acestea, exercitiile fizice si sportul ne ajuta sa ne eliberam de stres.

Astfel, persoanele care fac activitati fizice – fie ca este vorba de alergat, mers pe bicicleta sau o simpla plimbare pe jos – isi pot reduce rapid cantitatea de stres acumulata.

In plus, prin sport iti poti imbunatati si memoria, crescandu-ti, in acelasi timp, nivelul de energie si diminuand anxietatea, noteaza Huffington Post.

In cele mai multe situatii nu ai nevoie de conditii sau echipamente speciale si nici nu costa bani.

Alege activitati si exercitii fizice moderate care iti fac placere si practica-le in mod constant.

 

  • Citeste si alte articole din seria de articole „Saptamana Antistres”

Surse de informare si recomandari:

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

Spune-ti parerea despre acest articol:

Adresa ta de email nu va fi publicată.