
Stela Popescu: Nu poți fi eroina familiei tale dacă nu ești o persoană sănătoasă
Un interviu fascinant despre viață, sănătate, succes acordat de actrița Stela Popescu, numită și „Regina teatrului de revistă” pentru membrii CaliVita România și publicat în revista CaliNews România, ediția ianuarie 2005.
Reporter: Trebuie să vă mărturisesc că mă simt profund tulburată în prezența dumneavoastră! Pe de o parte, am sentimentul reconfortant că vă știu de o viață, pe de altă, admirația și onoarea de a mă află față în față cu o legendă vie, cu „doamna teatrului romanesc“. Cum reușiți, stimată doamnă Stela Popescu, să fiți atât de în formă, atât de activă?
Stela Popescu: Asta nu depinde numai de mine, e și un soi de predestinare. Poate că Dumnezeu a hotărât ca unele persoane să aibă forță de a transmite celorlalți ceva. Dacă ai o profesie care poate influența atât de mult oamenii și dacă, pe deasupra, ai șansa să fii sănătos și optimist, să nu te lași doborât de viață și să crezi că ai o misiune a ta, vei deschide cu ușurință un culoar care merge spre sufletul celorlalți. Dacă tu crezi în el, lucrul asta îți da forță.
Reporter: Eu am avut și o moștenire genetică foarte bună. Tatăl meu a stat 18 ani în Siberia, la –50 de grade, și a murit la 91 de ani, dintr-o operație de bilă. Avea o forță fizică extraordinară. Mama a făcut cancer de sân la 80 de ani, dar sunt convinsă că din cauza Cernobâlului.
Mama n-a vrut să mă fac actriță. Era țărancă, învățătoare de la țară, dar era foarte modernă. Nu avea idei preconcepute, nu asta a fost motivul pentru care n-a vrut să-mi aleg această profesie, ci pentru că ea, în copilărie, a fost foarte bolnăvicioasă.
A făcut o pneumonie groaznică la 2 ani, care și-a lăsat urmele până pe la 15 ani. Si pentru că una dintre fetele Timofte, cum se chemau ele, care au fost opt de toate, a murit de tuberculoză. Pe vremea aceea, în ’40, lumea se speria de tuberculoză. S-a temut pentru mine.
Mi-a spus că e o meserie de noapte, o meserie obositoare, pe care aș face mai bine să n-o aleg. Dar eu n-am ascultat-o. Îmi amintesc că, după ani de zile, la sfârșitul unui spectacol, într-o seară, am plecat amândouă de braț de la teatru și i-am zis:
„Uite, mamă, tu n-ai vrut să mă fac actriță și am succes“.
Mi-a răspuns:
„Ai avut noroc“.
Reporter: Cu ce spectacole ne înviorați sufletele în această toamnă la Teatrul Tănase?
Stela Popescu: Primul spectacol este Te aștept deseară în Lipscani. Joacă toată trupa: Vasile Muraru, Cristina, Nae, Arșinel, eu, toată trupa tânără. Sunt vreo patru fete tinere foarte bune la noi. Lumea încă nu le cunoaște. Poate pe Valentina Fătu o știu mai mulți. Spectacolul e foarte interesant. Pe data de 14 decembrie va mai avea loc o premieră, cu spectacolul Când Boema era rece, cu amintiri de la grădină Boema. La această data se împlinesc 6 ani de când a murit Puișor și vrem să facem un spectacol mai aparte.
Reporter: In multitudinea preocupărilor dumneavoastră ne-ați rezervat un loc prioritar nouă, femeilor. Și când spun acest lucru am în vedere atât emisiunea Pentru dumneavoastră, doamnă, cât mai ales Asociația de reprezentare a femeilor cu osteoporoză din România. Puteți să-mi spuneți câte ceva despre activitatea acestei asociații?
Stela Popescu: Scopul nostru este, în primul și în primul rând, informarea. Osteoporoza este o boală care nu a fost diagnosticată în România decât de vreo 2-3 ani. Se vorbea înainte că e un cancer de oase, în niște formulări destul de băbești. Or, pe plan internațional, există o activitate foarte intensă în acest domeniu. Se organizează congrese, ședințe, conferințe de presă s.a.m.d.
Noi am înființat această asociație de un an de zile, pentru a asigură accesul oamenilor la informație. Ultima acțiune a fost începută pe 2 sau 3 mai, anul acesta (2004), și s-a încheiat săptămâna trecută. Am testat 11.000 de femei din România, gratuit. Am avut o echipă de peste 55 de medici care au acționat voluntar. Avem un telefon verde, 0800800166, la care am primit peste 55 de mii de apeluri. E important că oamenii să învețe că trebuie să se testeze. Testul se face usor, repede, nu e scump.
Și, mai mult decât orice, profilaxia este extrem de importantă. Or noi, româncele, suntem frumoase, suntem deștepte, suntem fidele, suntem calde, avem toate calitățile, dar nu ne băgăm în seamă. Adică sacrificiul la noi este dus până la prostie.
Nu poți fi eroina familiei tale, nu poți fi puternică dacă nu ești sănătoasă. E foarte important să te ocupi de sănătatea ta. Noi nu ne iubim suficient!
Reporter: După cum știți, obiectul activității noastre sunt suplimentele nutritive, din surse exclusiv naturale. Rolul lor este să ne ajute să ducem o viață cât mai sănătoasă, să atenueze suferințele și, mai ales, să ne susțină în efortul de adaptare la viață de zi cu zi, în continuă schimbare, din ce în ce mai solicitantă, după cum spuneați și dumneavoastră. Sunteți adepta cailor naturiste de îmbunătățire a calității vieții?
Stela Popescu: Bineînțeles. Noi, românii, am avut babele de la sat. Acestea erau niște bătrâne înțelepte, care învățau de la natură să-i trateze pe cei din satul respectiv. Întotdeauna românii au crezut în remediile acestea naturale. Eu am avut un unchi căruia i-a crescut în palmă o „paine“. O tumoră, o tumoră uriașa. Asta era în 1940. Bunica l-a dus la o babă, care i-a spus să îl lase la ea două săptămâni. Și l-a uns cu ceva (niciodată nu a spus cu ce) care i-a cauzat niște dureri infernale, dar, după două săptămâni, tumora i-a dispărut. Mâna i-a rămas ușor anchilozată, probabil că tumora atinsese un tendon.
Întotdeauna s-a crezut în România în astfel de remedii. Important e ca ele să fie testate. Lumea a evoluat enorm. Produsele CaliVita provin din surse absolut naturale, sunt testate, sunt verificate și au un efect garantat. Sigur că și eu sunt adepta acestor remedii naturiste, pe care le consider soluția cea mai potrivită. Eu nu iau medicamente, de exemplu, decât foarte rar, dacă mă doare ceva foarte tare.
Reporter: V-am întrebat acest lucru deoarece, fără a avea pretenția că suntem deținătorii unor „panacee universale“, avem, totuși, convingerea că micile secrete ale naturii pst fi de un real folos în ameliorarea multor suferințe. Poate, mai mult decât orice, efectul miraculos al remediilor naturale apare în afecțiunile care se înscriu, într-o anumită măsură, în evoluția normală, fiziologică, și despre care până nu demult nu se știa decât puțin sau chiar deloc. Recunoașteți osteoporoză că făcând parte din acest tip de afecțiuni? Ați spus chiar mai devreme, înainte să va pun întrebarea, că nu se știa nimic despre aceasta.
Stela Popescu: Nu se știa nimic. Femeile nu știau de ce s-au cocoșat, nu știau de ce le doare, nu știau de ce și-au fracturat oasele. Și nu știau că, după o asemenea fractură, poți să-ți riști definitiv sănătatea și viață și să devii un infirm. Pentru că fractura este deja accidentul grav al osteoporozei. Important e să iei măsuri înainte că fractură să se producă. Or, pentru a face acest lucru, trebuie să-ți cunoști densitatea osoasă, că să știi exact cum să acționezi, cum să te miști, ce riscuri s.a.m.d.
Și se poate, e la îndemână oricui!
Reporter: Ar fi bine ca doamnele să știe că astăzi se pot baza pe ajutoare de nădejde pentru etapele mai delicate ale vieții. Aș da numai câteva exemple dintre produsele noastre: Strong Bones, care asigură substratul mineral pentru întărirea oaselor fragile, Menopausal Formula, care vizează mai multe obiective ale perioadei de tranziție către o altă etapă a vieții, Shark Aid, cartilajul de rechin, cu atâtea virtuți certe, extractele de soia, Vital Woman și altele.
Stela Popescu: De cartilajul de rechin am auzit numai lucruri bune. Sunt multe femei care deja îl folosesc.
Reporter: Un om informat este un om valoros. Cu cât știe mai multe, are mai multe posibilități de alegere și un discernământ mai bine format. Cred că puneți, în activitatea dumneavoastră, un mare accent pe educație și pe accesul la informație. Am dreptate?
Stela Popescu: Foarte mare dreptate aveți. Eu, personal, sunt foarte revoltată că, în spațiile uriașe pe care le are la dispoziție monstrul ăsta argintiu, care se cheamă televizor, nu se acordă mai multă atenție educației. Pare un patriotism fals, dar eu așa simt. Și sunt mulți oameni care simt ca mine, dar nu se manifestă. Dacă tot ai posibilitatea să dai neamului tău și lucruri bune, de ce nu i le dai? Media ar trebui obligată să ofere mai multe emisiuni educative.
Reporter: Sunt sigură, doamnă, ca, prin efortul conjugat al tuturor celor care au ceva de spus sau de făcut, vom avea în România o femeie mai sănătoasă, mai sigură pe ea, mai liberă de griji și, cu siguranță, mai capabilă să dăruiască mult celor apropiați și, implicit, societății în ansamblu. Ați remarcat, prin prismă acțiunilor dumneavoastră, schimbări în acest sens?
Stela Popescu: Sigur că da. Femeile au început să fie conștiente și de drepturile, dar și de îndatoririle pe care le au. Românca, după cum ați văzut deja, e mai frumoasă, mai optimistă, mai curajoasă, spune sus și tare ce are de spus.
Reporter: În curând va fi ziua dumneavoastră, pe 21 decembrie. Sunteți un săgetător tipic, adică aveți multă energie, dinamism, sunteți o femeie cu picioarele pe pământ, dar cu arcul țintit veșnic spre ideal.
Stela Popescu: Doar par cu picioarele pe pământ! Sunt repezită, iau hotărâri de moment, dar am puterea să nu le regret. N-am timp să regret prostia pe care am făcut-o ieri. Trebuie să înveți din ce s-a întâmplat și să treci mai departe. Sunt uneori aeriană. Dacă am însă pe cineva care îmi spune ce să fac, mă duc direct la țintă, dar am nevoie de un impuls. Am fost un copil foarte leneș. Nevoia m-a învățat să fiu harnică. De aceea mi-am ales bine profesia, pentru că actriță era, oarecum, „dirijată“, până nu demult (acum trebuie să aibă mai multă inițiativă). Adică directorul hotărâ ce se pune în scenă, venea regizorul și dădea indicații, iar actorii trebuiau să execute. Sunt un foarte bun executant, dar am mai puțină inițiativă. Sunt harnică. Dacă m-ai pus la treabă, fac. De aceea sunt o româncă tipică.
Reporter: Vă doresc din tot sufletul „La mulți ani“. Va mulțumesc pentru tot, dar, în primul rând, pentru existați pentru numai unor oameni dumneavoastră suntem, sufletește vorbind, bogați.
Stela Popescu: Mulțumesc din suflet! Cea mai mare plăcere a noastră, a artiștilor, este aceasta: aplauzele și aprecierea publicului.
După cutremur, am întâlnit mulți oameni necăjiți. Unii dintre ei pierduseră totul. Și, din când în când, mă oprea cineva și-mi spunea: „Vai, dacă ați ști ce supărată am fost și numai datorită dumneavoastră am rezistat. Așa, când stăteam la televizor, mă făceați parcă să mai uit“.
Această este adevărata satisfacție. Senzația că ceva din tine folosește celorlalți.
Stela Popescu, numită „Regina teatrului de revistă”, a murit în data de 23 noiembrie, la vârsta de 81 de ani, în urma unui accident vascular cerebral masiv, cel mai probabil produs cu două-trei zile în urmă.
Stela Popescu si Radu Cimpoi la Teatrul Luceafarul din Iasisursa: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stela_Popescu_si_Radu_Cimpoi.jpg
Peste o lună, în data de 21 decembrie 2017, actrița ar fi împlinit 82 de ani. A fost si este una dintre cele mai îndrăgite actrițe de teatru, film și televiziune din România care, în cei aproape 60 de ani de carieră, a jucat în peste 25 de filme. A realizat cupluri celebre alături de Ștefan Bănică și Alexandru Arșinel.
Interviul cu Stela Popescu a fost consemnat de Mariana Sfetcu si publicat in revista CaliNews CaliVita, ediția ianuarie 2004.
Actualizare 2021:
One Comment
Hi Cristina,
I saw you tweeting about technology and I thought I’d check out your website. I really like it. Looks like Cristina has come a long way!
Building a mailing list like you are is so important too, I think people would really like to be signed up to what you have to share.
Good job on the social buttons, social media is so powerful these days
You should consider installing an SEO plugin like Yoast or something, theres loads of good free ones.
Also places like supa growth make free software for websites like yours, be worth checking out.
Keep making great stuff!