Superalimente pentru imunitate si stare de bine pe timp de iarna

In timpul sezonului rece, mai ales cand afara este mai frig, ne petrecem mai mult timp in interior, unde aerul este „reciclat” si suntem in contact cu alte persoane care ar putea fi purtatoare de diversi virusuri sau bacterii.

[ct_message type=”warning” ]Cand cineva tuseste, stranuta, poate „impartasi” cu noi acesti agenti infectiosi.[/ct_message]

Stresul, diferite boli cronice, o dieta deficitara, odihna insuficienta, lipsa de miscare, fumatul (inclusiv cel pasiv) sunt doar cativa factori care cauzeaza scaderea imunitatii organismului. Aceasta se traduce printr-o stare precara de sanatate si o reducere dramatica a capacitatii de aparare impotriva virusurilor, bacteriilor sau parazitilor.

Vestea buna este ca te poti proteja de o raceala sau de o gripa daca adaugi in dieta zilnica anumite superalimente pentru imunitate. Acestea iti ofera nutrientii necesari unei functionari optime a organismului si, totodata, au puternice proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice.

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

1. Fructe si legume viu colorate

Fructe si legume viu colorate sunt ambalate cu vitamine care sustin sistemul imunitar, cum sunt: vitaminele A, C, si E.  In plus, fata de portocalele clasice, consuma mai multe afine, fructe de acai, morcovi, cartofi dulci, rodii, spanac, varza rosie si broccoli.

Acai Berry superalimente pentru imunitate
Acai Berry – super-fructul minune

Supranumit „fructul-minune”fructul de acai are un continut ridicat de antocianine, antioxidanti importanti pentru imunitate. Potrivit specialistilor, citati de site-ul webmd.com, fructele de acai au proprietati terapeutice exceptionale, ajutand organismul sa lupte impotriva bolilor si a procesului de imbatranire.

De asemenea, acest tip de fructe de culoare mov spre violet inchis, care cresc doar in palmierii din padurea amazoniana, sunt renumite si ca un dusman de temut al kilogramelor in plus. Fructele de acai contin din belsug fibre, vitaminele B1, B2, B3, vitamina C, vitamina E, Omega 3-6-9, calciu si potasiu.

2. Usturoiul

Stiai ca … usturoiul este denumit si „penicilina ruseasca”

Usturoiul are proprietati antivirale, antifungice si proprietati antibacteriene care te pot ajuta sa iti mentii sanatatea. Autoritatile europene de sanatate recomanda utilizarea usturoiului pentru tratamentul tusei, raceli si a sinuzitei.

Usturoiul are cele mai multe beneficii pentru sanatate daca este consumat proaspat, in stare cruda. Aceste beneficii se vor pastra in continuare daca tai sau zdrobesti usturoiul, apoi il lasi sa stea, timp de 10 minute, inainte de preparare. Ia cate 1-2 catei pe zi pentru prevenire si un singur catel de usturoi, 3-4 ori pe zi, in caz de infectii acute.

Daca nu iti place gustul de usturoi, iti recomand suplimente care contin ulei de usturoi. Suplimente nutritive de la CaliVita care contin usturoi sunt:

  • Garlic Caps – contine ulei de usturoi presat la rece si extract din frunze de patrunjel care contine clorofila, fiind astfel si un excelent detoxifiant.
  • ParaProteX – cel mai bun remediu naturist impotriva parazitiilor, bacteriilor si fungilor. Se stie ca 80% din sistemul imunitar se afla in intestine, asa .
  • Cholestone – pentru reducerea nivelului de colesterol din sange. Prin reducerea colesterolemiei cu doar 1-2 %, riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare scade cu cel putin 10 %.

Precautii: produsele care contin usturoi trebuie luate intotdeauna cu o cantitate mare de apa sau suc de fructe.

Daca ai probleme de coagulare a sangelui sau esti in asteptarea unei interventii chirurgicale programate, cere neaparat sfatul medicului inainte de a folosi produse pe baza de usturoi. Persoanele alergice la usturoi si/sau persoanele cu o sensibilitate la oricare dintre ingredientele active din familia Liliaceace, trebuie sa incerce evitarea folosirii acestui produs.

Mamele care alapteaza trebuie sa tina cont de faptul ca unele dintre substantele din compozitia usturoiului pot fi secretate in laptele matern.

3. Ghimbirul

Ghimbirul este cunoscut ca medicament universal in medicina traditionala ayurvedica. Ghimbirul ajuta la atenuarea simptomelor de congestie, la descompunerea mucusului si eliberarea mucusului din peretii cailor respiratorii pentru a fi expulzate de organism prin tuse.

Ceai ghimbir lamaie - superalimente pentru imunitate
Ceai ghimbir si lamaie pentru imunitate

Ghimbirul contine fitonutrienti care te ajuta in lupta impotriva virusilor care pot cauza boli respiratorii. Ghimbirul il gasesti disponibil sub forma proaspata, sub forma de ceai, capsule. Ceaiul meu preferat este ceaiul verde cu ghimbir si lamaie, dar poti face orice combinatie doresti.

Suplimentele CaliVita care contin extract din radacina de ghimbir sunt:

  • Vital A, Vital AB – produse speciale pentru grupa de sange A, respectiv  AB
  • Vein Protex – un produs special creat pentru sanatatea venelor

Precautii: ghimbirul crud, in stare proaspata, poate provoca, la unele persoane, arsuri usoare la stomac.

Femeile insarcinate nu ar trebui sa ia mai mult de 1,5 grame de ghimbir uscat pe zi. Ardeiul rosu cayenne, usturoiul si ghimbirul, luate impreuna cu medicamente pentru subtierea sangelui, pot cauza hemoragii. Daca urmezi un tratament cu anticoagulante, nu lua astfel de suplimente.

4. Ciupercile

Ciupercile sustin sistemul imunitar. Acestea contin vitamina D, care suporta functia sistemului imunitar, iar unele pot ajuta, de asemenea, in lupta impotriva anumitor infectii.  Datorita continutului extrem de bogat in selenium si antioxidanti, ciupercile sunt un redutabil dusman al racelii, consumul lor avand efecte antivirale, antibacteriene si anti-tumorale.

Uita-te dupa tipurile mai exotice de ciuperci care contin aceste fitonutrienti puternici, cum sunt ciupercile Shiitake, Reishi, Enoki si Maitake. Adauga-le la feluri de mancare preferate, cum ar fi o supa, salata, sau  consuma-le sub forma de extract.

Produsul Vital B de la CaliVita, un produs special conceput pentru grupa de sange B, asigura un spectru complet de vitamine si minerale. Efectul acestora este intregit de prezenta unor plante, printre care se numara extractul de soc negru si de ciuperci reishi si shiitake. 

5. Alimente care contin zinc

Alimentele care contin niveluri ridicate de zinc mineral pot intari sistemul imunitar si pot ajuta la prevenirea racelilor. Daca ai deja o raceala, zincul poate ajuta la reducerea severitatea simptomelor racelii si te pot ajuta sa te vindeci mai repede, scurtand perioada de boala si de refacere dupa boala.

Cele mai comune alimente care contin zinc sunt: leguminoase (fasole uscata, mazare, linte, mazare, soia), seminte de dovleac, cereale integrale, nuci, carne de vita si oua.

Datorita continutului bogat de zinc, stridiile sunt preferate atat pentru proprietatile sale afrodisiace, dar mai ales pentru cele de crestere a imunitatii.

Totodata, zincul are efecte antivirale, ajutand si la vindecarea rapida a ranilor. 

6. Radacina de Astragalus

Radacina de Astragalus ajuta la fortificarea sistemului imunitar, prevenirea si tratarea infectiilor respiratorii. Astragalus este bogat in aminoacizi, antioxidanti, flavonoide, polifenoli si microelemente, cum ar fi seleniul. Acesti compusi naturali ii confera proprietati antibacteriene, antiinflamatorii, antivirale si diuretice. Antioxidantii impiedica actiunea radicalilor liberi asupra celulelor organismului.

Radacina de astragalus se consuma, de obicei, ca un tonic, amestecat cu alte plante medicinale.

  • Poti sa iti faci un ceai din 10 pana la 30 de grame de radacina uscata de astragalus, pe care sa-l bei in fiecare zi.
  • De asemenea, il poti gasi in suplimente alimentare, sub forma de tablete sau sub forma lichida, cum este SambuRex de la CaliVita.

7. Echinaceea

Echinacea este utila pentru prevenirea si tratamentul infectiilor respiratorii superioare. Echinacea angustifolia, echinacea purpurea si echinacea pallida sunt trei specii care sunt utilizate in mod obisnuit pentru efectele stimulatoare antivirale si imunitare.

– Echinacea Purpurea are o traditie indelungata in utilizarea sa impotriva durerilor de gat, de dinti, racelii si a inflamatiilor.

– Stiinta moderna recunoaste efectele benefice ale plantei, ca stimulent al sistemului imunitar.

– Echinacea Angustifolia este deosebit de eficienta in caz de inflamatii, infectii ale cailor respiratorii, herpesuri, in caz de arsuri, muscaturi de sarpe, ulceratii ale pielii si chiar anumite tipuri de cancere.

Precautii: efectele secundare pot include deranjarea stomacului si / sau reactie alergice la persoanele care au alergii la plante din familia margarete.

Echinacea poate interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi  medicamentele pentru controlul nasterilor, deci este intelept sa te consulti cu medicul tau inainte de a utiliza produse care contin echinacea. La fel, si in cazul in care suferi de o boala autoimuna, precum lupusul sau de boli progresive precum scleroza multipla sau tuberculoza.

Recomandarea Natura pentru Sanatate

Samburex echinaceea superalimente pentru imunitate

[ct_message type=”ok” ]Ingredientele bio-active din SambuRex CaliVita ajuta la reducerea perioadei de refacere dupa boala cu pana la 4 zile![/ct_message]

Samburex de la CaliVita este un supliment alimentar sub forma lichida recomandat, mai ales, pentru fortificarea sistemului imunitar. Contine extract concentrat din fructe de soc negru, un amestec patentat de EchinaceaAstragalus provenit din culturi organice,  vitamina C si zinc. Amestecul patentat de plante din Samburex contine doua specii de Echinacea: Echinacea Purpurea  si Echinacea Angustifolia.

ADIO Raceala si Gripa cu SambuRex de la CaliVita !

Samburex  poate fi consumat in amestec cu alte bauturi si este deosebit de util mai ales in perioadele in care suntem expusi racelii si gripei, stresului sau cand dorim un plus de energie si vitalitate. Deoarece nu contine alcool, este ideal pentru conducatorii de autovehicule si pentru copii.

Alimentele, ca si  medicament

Fie ca hrana sa-ti fie medicament si medicamentul hrana.

Consumand alimente ca si medicamente, poti preveni si lupta impotriva racelilor si a virusilor care circula in sezonul rece. Pe langa mecanismele naturale de aparare ale organismului, alimentele, si in special cele  din categoria superalimentelor, sunt capabile sa creasca rapid imunitatea organismului.

In felul acesta, esti mai bine protejat impotriva racelilor si a gripei, te vei bucura mai mult timp de frumusetea si bucuria sarbatorilor de iarna, vei petrece mai mult timp cu prietenii si cu familia … si asta pentru ca ai ales sa adaugi in alimentatia zilnica cateva ingrediente magice.

Stii ce gust are imunitatea?

 

Surse de informare si recomandari:

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

Natura pentru Sanatate recomanda:
Despre autor

Cristina Carmen Rusu

Bună! Sunt Cristina Carmen RUSU, creator de continut la Natura pentru Sănătate. Cred în împuternicirea oamenilor cu informații utile și practice care să-i ajute să facă alegeri conștiente, inteligente și sănătoase pentru viața lor și a celor pe care îi iubesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *