Tele-munca: un nou mod de a încheia contracte de muncă

Publicat de Cristina Carmen Dascălu pe

Cred că fiecare dintre noi își aduce aminte prima zi de muncă, chiar dacă a fost acum mulți ani. Și, primul salariu, bineînțeles! Nu știu la alții cum a fost, dar prima mea zi de muncă s-a petrecut în cabinetul de protecția muncii. Nu prea am înțeles atunci de ce aveam nevoie de atâta instruire privind securitatea muncii, încă din prima zi, când eu eram nerăbdătoare să îmi cunosc colegii de muncă și să văd cum arată biroul meu.

Cu timpul, de la nivel de inginer, am trecut prin mai multe funcții de conducere și am avut ocazia să lucrez cu echipe locale, echipe regionale, aflate în cele șase județe arondate departamentului meu, și cu echipe de subcontractori, în cadrul proiectelor de implementare la nivel național. Și, printre alte activități și responsabilități, am făcut personal și am organizat ceea ce se numește „mobilizare la domiciliu” sau „consemn la domiciliu”. V-am spus toate acestea pentru a vă indică faptul că articolul de mai jos și următoarele din aceasta categorie, chiar dacă par teoretice, poartă amprenta unei experiențe de muncă și lucrul cu echipe la distanță.

Atunci când decizi să fii propriul tău șef …

După 20 de ani de muncă, am luat decizia de a deveni propriul meu șef, așa că am plecat din organizația în care eram angajată și am început o activitate de tip freelancer. La puțin timp, mi-am înființat propria firmă, devenind propriul șef, dar și angajat. Multe din activitățile pe care nu le făceam până atunci, a trebuit acum să le învăț să le deleg sau să le externalizez. Unul dintre acestea se referă la protecția și securitatea în muncă.

Tendința multora dintre noi, este ca – atunci când lucrăm de acasă – să nu mai respectăm programul de muncă și cel de repaos și de odihnă, să lucrăm pe unde apucăm, în pat sau pe colțul mesei din bucătărie. Ceea ce am făcut și eu la un moment dat: am lucrat de la laptop stând în pat, într-o poziție neadecvată pentru spatele meu. Rezultatul a fost o durere în zonă dorsal lombară, care nu s-a lăsat doar cu simple analgezice, și care m-a ținut “deoparte” circa o săptămână.

Astfel, am învățat, pe propria piele, cum poate fi afectată munca și productivitatea muncii atunci când, în organizarea activității și a locului de muncă, nu respecți cerințele de securitate și protecție a muncii și de amenajare ergonomică a spatiului fizic: iluminat, colorit, zgomot, microclimat (temperatura, umiditatea, viteza aerului, puritatea aerului). Dacă eram angajată, probabil că aș fi solicitat concediu medical, dar acum situația s-a schimbat și a fost nevoie să abordez chestiunea din perspectiva unui angajator / proprietar de afacere.

… și să lucrezi din confortul propriei locuințe

În ziua de azi, evoluția fantastică a tehnologiei în domeniul comunicațiilor ne permite să lucrăm și să comunicăm din multe locuri – de acasă, de la bibliotecă, din camera de hotel, cel mai adesea de la un laptop, tabletă sau smartphone.

Portabilitatea acestor dispozitive mici si puternice este atrăgătoare, dar nu transformă orice loc într-un spațiu de lucru adecvat.

Chiar dacă laptopurile pot fi mașini plug-in-and-go, noi, oamenii, avem nevoie să ne asigurăm că lucrăm în poziții corecte și confortabile, iar spațiul de lucru este amenajat ergonomic. Un laptop ținut în poală, un pat prea moale sau un birou prea mic pot creea o poziție instabilă și inconfortabilă pentru corp, sporind riscul apariției bolilor profesionale.
Tele munca pozitii de lucru laptop - Tele-munca: un nou mod de a încheia contracte de muncă
Acest mic incident m-a făcut să caut mai multe informații despre amenajarea locului de muncă la domiciliu și ce înseamnă asigurarea unui microclimat de lucru sigur și confortabil. La o căutare pe google după cuvintele microclimat și securitatea muncii, am găsit site-ul firmei Euramis, un site bine documentat, cu articole și informații la zi. Astfel, printre altele, am aflat că activitatea pe care o desfășor se încadrează în ceea ce se numește tele-muncă sau muncă de acasă / de la domiciliu.

Tele-munca: un nou mod de a încheia contracte de muncă

Telemunca este un termen nou pentru mulți dintre noi și – așa cum, probabil, ați intuit – este vorba de muncă efectuată de la domiciliu, folosindu-ne de tehnologia informaţiei. Din punct de vedere legislativ, modul în care angajații își desfășoară activitatea la distanță, este încă slab acoperit (doar de Codul Muncii), însă există – la acest moment – un proiect legislativ, care a fost aprobat de Guvern în data 9 august 2017, numit Lege privind reglementarea activităţii de telemuncă.

Telemunca
  (munca la distanţă, de la cuvântul in limba engleza: telework) este forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor.

Din perspectiva protecției și a securității în muncă, atât angajatorul, cât și telesalariatul, au o serie de drepturi și de obligații, și acestea sunt prevăzute în proiectul de lege sus-menționat, după cum urmează:

OBLIGAŢIILE ANGAJATORULUI

Angajatorul are următoarele obligații specifice privind securitatea și sănătatea în muncă a tele-salariatului:
a) să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, cu excepția cazului în care părtile convin altfel;
b) să instaleze, să verifice și să intretină echipamentul de muncă necesar, cu excepția cazului în care părtile convin altfel;
c) să asigure condiții pentru că tele-salariatul să primească o instruire suficientă și adecvată în domeniul securitătii și sănătătii în muncă, în special sub formă de informații și instrucțiuni de lucru, specifice locului de desfăsurare a activitătii de tele-muncă și utilizării echipamentelor cu ecran de vizualizare: la angajare, la schimbarea locului de desfăsurare a activitătii de tele-muncă, la introducerea unui nou echipament de muncă, la introducerea oricărei noi proceduri de lucru.

OBLIGAŢIILE TELE-SALARIATULUI

Tele-salariatul are următoarele obligații:
a) să informeze angajatorul cu privire la echipamentele de muncă utilizate și la condițiile existențe la locurile desfăsurării activitătii de tele-muncă și să îi permită acestuia accesul, în măsura în care este posibil, în vederea stabilirii și realizării măsurilor de securitate și sănătate în muncă, necesare conform clauzelor din contractul individual de muncă ori în vederea cercetării evenimentelor;
b) să nu schimbe condițiile de securitate și sănătate în muncă de la locurile în care desfăsoară activitatea de tele–muncă;
c) să utilizeze numai echipamente de muncă care nu prezintă pericol pentru securitatea și sănătatea să;
d) să își desfăsoare activitatea cu respectarea dispozițiilor privind obligațiile lucrătorilor, așa cum sunt ele prevăzute în Legea securitătii și sănătătii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare, precum și în conformitate cu clauzele contractului individual de muncă.
e) să respecte regulile specifice și restricțiile stabilite de către angajator cu privire la rețele de internet folosite sau cu privire la folosirea echipamentului pus la dispoziție.

De ce și cum alegem servicii de securitatea muncii de calitate?

Având în vedere tendința de creștere a activităților de muncă care se pot efectua de la domiciliu, aceasta înseamnă posibilitatea reală pentru mulți dintre noi de a fi tele-angajați sau de a avea tele-angajați, dacă suntem angajator. Până la aprobarea legii privind telemunca este bine să ne ghidăm și să ne organizăm acțiunile de protecție si securitatea a muncii pentru activitățile de telemuncă la fel cum o facem în cazul activităților “clasice”.

Astfel, in conformitate cu art. 6, alin. 1 din Legea nr. 319/2006, angajatorul are obligația de a asigura securitatea și sănătatea acestor angajați în toate aspectele legate de muncă, incluzând:

 • evaluarea riscurilor,
 • instruirea și informarea,
 • dotarea cu echipamente de muncă și echipamente individuale de protecție,
 • supravegherea sănătății etc.

Munca la domiciliu este reglementată de Codul Muncii, însă cu caracter general, fără a se specifica faptul că se utilizează tehnologia și mijloacele de telecomunicații. Asfel, potrivit Codului Muncii, TITLUL II – Contractul individual de muncă, CAPITOLUL 9 – Munca la domiciliu, art. 108:

(1) Sunt consideraţi salariaţi cu munca la domiciliu acei salariaţi care îndeplinesc, la domiciliul lor, atribuţiile specifice funcţiei pe care o deţin.

(2) În vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin, salariaţii cu munca la domiciliu îşi stabilesc singuri programul de lucru.

(3) Angajatorul este în drept să verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu, în condiţiile stabilite prin contractul individual de muncă.)

În acest context, în cazul în care suntem angajator, este bine să apelați la un furnizor de servicii de protecția muncii care oferă consultanță personalizată și soluții adecvate fiecărei afaceri, cu expertiză calificată și experiență îndelugata în acest domeniu.

O astfel de firma este compania EURAMIS CONSULTING din București, care are o experientă de peste 20 de ani de prestări servicii de protecția muncii (PM), securitatea și sănătatea muncii (SSM) și situații de urgență (SU). Încă din anul 2008, EURAMIS oferă o platformă e-learning foarte benefică celor care vor să opteze pentru tele-munca, adică munca de la domiciliu.

O facilitate unică, apreciată în special de companiile mari, cu dispersie teritorială mare, este platformă e-learning oferită de EURAMIS Consulting. Ca și telemunca, platforma EURAMIS aduce o serie de beneficii pentru toți cei implicați în procesul de instruire în domeniul SSM – SU, și anume:

 • accesare rapidă, de pe orice tip de dispozitiv (calculator, laptop, tabletă, smartphone) și din orice locație care are acces la internet
 • nu este nevoie să instalați vreun program în calculatorul dvs., să ocupați spațiu pe hardisc sau să va faceți griji în legătură cu actualizarea versiunilor software. Accesul în aplicație se face pe bază de utilizator și parolă.
 • documentație și materiale de instruire actualizate în orice moment cu legislația si cerințele afacerii dvs.
 • beneficiați de experiența unei echipe de consultanți cu experiență îndelungată în acest domeniul SSM – SU.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7 - Tele-munca: un nou mod de a încheia contracte de muncă

Prin „user name” si parola setate personal de fiecare salariat cu conexiune la internet, se pot accesa materiale de instruire si teste aferente din domeniul securitatii si sanatatii in munca si a situatiilor de urgenta. Dupa parcurgerea materialelor de instruire, salariatul acceseaza online testul tip grila pe care il completeaza corespunzator. Sistemul informatic prelucreaza automat grilele de raspuns, acorda calificative, dupa care se poate lista si arhiva grila de raspuns care constituie dovada efectuarii instruirilor/testarilor pentru eventuale controale.

Platforma e-learning Euramis Consulting
 • Accesarea facila a platformei e-learning
 • Actualizarea software a sistemului informatic
 • Actualizarea informatiei si documentelor
 • Consultanta si solutii personalizate
 • Instruire interactivă a salariatilor
 • Evaluarea si testarea instruirii
5

Rezumat

Platforma e-learning în domeniul protecției și securității muncii, furnizată de compania Euramis Consulting, aduce informația și how-know-ul la dvs. acasă, fiind foarte benefică dacă optați pentru contracte de muncă cu activitate de la distanță și/sau de la domiciliu, denumită și telemunca.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Organizarea activităților de prevenire a evenimentelor nedorite care pot surveni la locul de muncă, inclusiv pentru cele de acasă, (accidente de muncă, incendii, riscurile de îmbolnăvire, avarii, poluărea mediului, etc.) sunt esențiale pentru orice afacere, având un impact direct în reducerea cheltuielilor și creșterea cifrei de afaceri, construirea unei imagini de marcă atractive și puternice pe termen lung.

Compania Euramis oferă servicii de protecția muncii București și în toate orașele țării, la aceleași standarde de calitate și expertiză profesională. Calitatea serviciilor furnizate este garantată de sistemul ISO 9001, implementat în companie încă din anul 2007.

În concluzie, dacă v-ați propus să vă dezvoltați afacerea urmând principiile managementului modern și performant, folosindu-vă de beneficiile tehnologiei și a disponibilității de forță de muncă calificată, este bine să știți că aveți la dispoziție atât cadrul legal care reglementeaza telemunca, cât și parteneri care să va ofere consultanță și sevicii de calitate și competitive, cum este compania EURAMIS Consulting.

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre telemuncă

Locul de muncă poate fi la domiciliul salariatului sau în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, însă numai dacă activitatea desfăsurată la angajator este îndeplinită cu ajutorul tehnologiei (laptop, tabletă, smartphone etc).
Activitatea în regim de teleworking trebuie să fie desfășurată cel puțin o zi pe lună și cu condiția ca salariatul să-și fiexprimat acordul cu această formă de organizare a muncii, prin semnarea contractului individual de muncă sau al unui act adițional la acesta, după caz.
Pentru desfășurarea activității lor, telesalariații vor trebui să-și organizeze programul de lucru de comun acord cu angajatorul, iar efectuarea orelor suplimentare va fi permisă, cu acordul scris al persoanelor în cauză, numai pentru cei angajați cu normă întreagă.
Telemunca va putea fi desfăsurată doar voluntar, în mod regulat, în bază unui contract individual de muncă, angajatorului fiindu-i interzis să-i modifice contractul în caz de refuz.
Activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de vointă a părtilor și se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odată cu încheierea acestuia pentru personalul nou-angajat sau prin act adițional la contractul individual de muncă existent.
Angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii.
Angajatorul are următoarele obligații specifice privind securitatea și sănătatea în muncă a telsalariatului: a)să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, cu excepţia cazului în care părţile convin altfel; b)să instaleze, să verifice şi să întreţină echipamentul de muncă necesar, cu excepţia cazului în care părţile convin altfel; c)să asigure condiţii pentru ca tele-salariatul să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de desfășurare a activitățiide telemuncă şi utilizării echipamentelor cu ecran de vizualizare:la angajare,la schimbarea locului de desfășurare a activității de telemuncă, la introducerea unui nou echipament de muncă, la introducerea oricărei noi proceduri de lucru.
Telesalariatul trebuie să își desfăşoare activitatea, în conformitate cu pregătirea şi instruirea sa, precumşi cu instrucţiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu expună la pericol de accidentare sau îmbolnavire profesională atât propria persoană, cât şi alte persoane care pot fi afectate de acţiunile sau omisiunile sale în timpul procesului de muncă.
Pentru verificarea aplicării şi respectării cerinţelor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncăși al relațiilor de muncă, reprezentanţii autorităţilor competente au acces la locurile de desfăşurare a activităţii de telemuncă, in conditiile stipulate in Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii.
In cazul in care angajatorul nu asigura condiţii pentru ca tele-salariatul să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de desfășurare a activității de tele-muncă şi utilizării echipamentelor cu ecran de vizualizare:la angajare, la schimbarea locului de desfășurare a activității de tele-muncă, la introducerea unui nou echipament de muncă, la introducerea oricărei noi proceduri de lucru, acesta risca o amenda de 2000 lei.
Euramis dispune de o procedură de autoevaluare a riscurilor SSM la domiciliu care, pe scurt, constă în urmatoarele:
 1. se trimite, pe email, salariatului care lucreaza la domiciliu, un formular tip chestionar, cu imagini sugestive și 28 de întrebări (25 întrebări cu da/nu și 3 întrebări care necesită comentarii scrise) la care acesta trebuie să răspundă;
 2. pe baza evaluării răspunsurilor primite in urma completatării chestionarului, consultantul SSM de la Euramis Consulting face recomandari personalizate de masuri SSM - SU pentru fiecare loc de muncă la domiciliu;
 3. Măsurile SSM si SU recomandate se transmit angajatorului care decide modalitatea de realizare și eventualele resurse alocate pentru implementarea acestora;
Pentru evaluarea riscurilor SSM la domiciliu, pe bază de chestionar online, se poate solicita oferta din partea companiei EURAMIS CONSULTING.
Pentru mai multe informații în domeniul SSM - SU, consultanță și servicii personalizate, cu acoperire națională, vă invit să vizitați website-ul companiei EURAMIS CONSULTING sau să contactați echipa de consultanți la adresa de email: office@euramis.ro și tel. 021.233.04.16 / 0723.525.595

Atenție! Proiectul de lege privind telemunca NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Actualizare: Senatul a adoptat, astăzi, 23.10.2017, proiectul de lege privind reglementarea activității de telemuncă. Proiectul a primit 93 voturi pentru, 15 împotrivă şi o abţinere, dupa cum informeaza DC News.


Cristina Carmen Dascălu

Cred în împuternicirea oamenilor cu informații utile și practice care să-i ajute să facă alegeri conștiente, inteligențe și sănătoase pentru viață lor și a celor pe care îi iubesc. Eu și un grup de specialiști ne-am ales misiunea de a vă ajută să vă simțiți mai sănătosi și să trăiți mai mult și mai bine, fără o dietă restrictivă sau schimbări dramatice în stilul de viață. Bun venit în comunitatea Natura pentru Sănătate * Sursa ta de încredere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright© 2014 - 2018 Natura pentru Sănătate * Sursa ta de încredere | Acest site este deținut, administrat și menținut de Success Networking SRL-D, distribuitor independent al produselor CaliVita© Internațional. Distribuitorul independent menționat mai înainte este singurul responsabil de conținutul acestui site, iar Rețeaua CaliVita© International și entitățile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Informațiile din articolele și comunicările noastre NU sunt destinate înlocuirii unei relații personale cu un medic specialist calificat și nu sunt destinate consultării medicale. | Termeni de utilizare a site-lui | Info Contact