Sari la conținut

Let’s Your Potential Shine with The Open University!

Pentru cei care ma cunosc, stiu ca intotdeauna am avut ( si inca mai am ) o sete de cunoastere si de invatare. De-a lungul vietii si carierei mele am parcurs mai multe cursuri, workshop-uri, conferinte si seminarii. Cursurile care m-au modelat din punct de vedere al educatiei manageriale si al initierii in afaceri au fost cele oferite de The Open University Business School din Marea Britanie, cea mai mare Scoala de Afaceri din Europa si una din cele mai importante de pe plan mondial.

In perioada aniilor 1999 – 2001, am avut oportunitatea si sansa de a urma cursurile The Open University, in sistem „open learning”, adica educatie la distanta, fara intreruperea activitatii profesionale. In urma absolvirii acestor cursuri, constituie din mai multe module de curs, am primit Certificatul Profesional in Management si Diploma Profesionala in Management.

Cursuri The Open University

In anul 2008, pentru ca lucram in domeniul implementarii proiectelor, am decis sa urmez si cursul de Management de Proiect, acelasi brand – The Open University –  si despre acesta iti voi povesti mai multe in cele ce urmeaza.

Ce nu este cursul Management de Proiect?

3. Un curs de weekend. Cu tot respectul pentru cei care initiaza si organizeaza cursuri, managementul de proiect nu se poate invata doar pe parcursul unui weekend. Sunt multe concepte teoretice si practice care trebuiesc intelese, aprofundate si exersate si aceasta nu se poate obtine doar in 2 – 3 zile. Mai multe vei intelege din sectiunea urmatoare.

2. O diploma si atat. In Romania, am intalnit inca multe persoane care vor o diploma pentru ca le trebuie la dosar, la angajare sau in alta parte. Sunt mai mult interesati de obtinerea unei diplome, decat de ceea ce pot obtine absolvand un curs de calibru international.

De acord, diploma este recunoscuta national si international (si apreciata de catre cunoscatori), dar e bine sa stii ca in urma absolvirii cursului, pe langa cunostintele tehnice si teoretice, dobandesti o atitudine corespunzatoare, competente si incredere. Adica, mai mult decat o diploma.

1. Copy / Paste. Daca crezi ca cineva o sa-ti faca lucrarile din curs sau te gandesti ca o rezolvi cu un copy/paste a unor pagini gasite pe internet, te inseli. Mai mult, daca se observa ca ai plagiat sau ai copiat de la un alt coleg, risti sa fii penalizat.

The Open University din spatele scenei

In cele ce urmeaza o sa descriu cateva aspecte pe care le-am experimentat si apreciat pe parcursul parcurgerii cursurilor oferite de scoala de afaceri The Open University.

1. Organizarea clara si completa a cursului

Inca de la inscriere, primesti toate informatiile referitoare la desfasurarea, continutul si cerintele cursului. Astfel, pachetul de curs, pe langa caietele de curs mai contine:

 • calendarul cursului, cu datele LNT-urilor, Scolii Rezidentiale, examen
 • ghidul cursului
 • brosura Lucrarilor Notate de Tutor (LNT)
 • glosar de termeni
 • biblioteca de resurse, carti recomandate
 • acces online platforma curs, pe baza de user si parola

2. Tutori cu experienta in management

Tutorii sunt persoanele care te ghideaza si te sprijina pe tot parcursul desfasurarii cursului. Spre deosebire de majoritatea profesorilor din Universitati, care sunt, in mare parte, doar teoreticieni, acestia sunt practicieni in management si in afaceri si cu experienta. De asemenea, ei sunt acreditati din punct de vedere si pedagogic de catre ANC / CNFPA, iar din punct de vedere profesional sunt certificati international de asociatiile de profil. De exemplu, la cursul Management de Proiect, tutorul pe care l-am avut are experienta in afaceri si management de proiect in constructii.

3. Cursuri interactive si orientate spre practica

Cursul Management de Proiect se desfasoara pe parcursul a 6 luni de zile, pe parcursul caruia beneficiezi de 4 intalniri cu ceilalti colegi si cu tutorul tau:

 • 3 intalniri sunt dedicate tutorialelor si se desfasoara pe parcursul unei zile de sambata, timp de 4 ore. Centrele Tutoriale ale cursurilor organizate de ALP Edu Pro sunt la Timisoara, Bucuresti, Cluj-Napoca.
 • 1 intalnire speciala, numita Scoala Rezidentiala, se desfasoara pe parcursul unui weekend, de obicei intr-o locatie diferita de cea in care au loc tutorialele.In cadrul tutorialelor se dezbat principalele concepte prezentate in materialul de curs, se discuta studii de caz si testele de autoevaluare (TAE), se fac diverse activitati practice si exercitii, testele de analize manageriale, se ofera ajutor si feedback, extrem de valoros si profitabil.

4. LNT: Lucrarile Notate de Tutor

Lucrarile Notate de Tutor sunt o componenta importanta a evaluarii cunostiintelor aprofundate si acumulate pe parcursul cursului, dar si pentru pregatirea pentru examen.

In cadrul cursului Management de Proiect trebuie intocmite trei LNT-uri, pe baza unui proiect la alegerea fiecaruia. Acestea se intocmesc conform instructiunilor primite in pachetul de curs si predate/trimise tutorului la data stabilita in calendarul de curs.

LNT-urile sunt evaluate si notate de catre tutor, punctajul maxim fiind de 100 de puncte, iar cel minim de 25 de puncte la LNT03. Se face o medie generala a celor trei LNT-uri si aceasta trebuie sa fie mai mare de 40 de puncte (conditie de promovare a cursului).

Marimea unui LNT nu trebuie sa depaseaseca limita maxima de 3000 de cuvinte ( circa 10 pagini A4) si, uneori, aceasta fiind, uneori, o mare provocare pentru cei care au tendinta sa scrie mult.

5. Scoala Rezidentiala: cireasa de pe tort

Scoala Rezidentiala se desfasoara pe parcursul unui weekend intr-o locatie diferita de cea a tutorialelor. In cadrul Scolii Rezidentiale se recapituleaza materialul de studiu, se rezolva exercitii specifice in vederea sustinerii examenului, se aprofundeaza si se completeaza cunostintele dobandite.

Activitatile sunt gen workshop, interactive, distractive, provocatoare. Este locul in care se intalnesc oameni cu aceleasi valori, cu teluri si vizuni inalte, se leaga prietenii si se pun bazele unor parteneriate viitoare.

6. Examenul final

Dupa cum am spus si la punctul 4, LNT-urile sunt o componenta importanta si esentiala pentru promovarea examenului. Cursul Management de Proiect cuprinde trei Lucrari Notate de Tutor, care sunt considerate la media finala. Cele 3 LNT-uri au o pondere egala (aceasta poate fi diferita la alte cursuri) si, impreuna, constituie 50% din nota finala. O LNT neefectuata sau netrimisa la timp, este notata cu zero puncte.

Componenta finala a cursului o constituie examinarea scrisa de trei ore, care se sustine la sfarsitul perioadei de studiu. Examenul final are o pondere tot de 50%, la fel ca si LNT-urile.

In pachetul de curs si la Scoala Rezidentiala sunt prezentate Specimene de Subiecte de examen, precum si subiectele din anii anteriori. Acestea te ajuta sa te pregatesti mai bine, simuland examenul final prin tratarea subiectelor prezentate in specimen.

Cea mai mare provocare a examenului este sa alegi sa tratezi doar patru subiecte din sase prezentate, pe parcursul celor trei ore de examen !! Cel putin, pentru mine a fost. Intr-un fel, iti testezi si iti dezvolti abilitatile de evaluare, decizie, concentrarea pe obiectiv, eficienta si eficacitate.

7. Lectii invatate … cateva dintre ele :)

 • Invata de la cei mai buni, care fac ceea ce spun si spun ceea ce fac.
 • Pe langa teorii si cunostinte acumulate, crearea unor atitudini si comportamente sunt caracteristici esentiale si absolut necesare oricarui manager si antreprenor.
 • Orice proiect trebuie abordat prin prisma urmatoarelor elemente: timp, cost (buget) si calitate (cerinte specifice).

Unde poti urma cursurile The Open University in Romania?

Cursurile The Open University sunt cursuri de tipul „open learning” si pot fi urmate prin intermediul partenerilor acreditati, cum este ALP Edu Pro, o companie romaneasca specializata in furnizarea de cursuri si consultanta in management.

Programul cursurilor este flexibil: un curs dureaza, in general, 6 luni si nu necesita intreruperea activitatii profesionale pentru a participa la curs. Fiecare cursant studiaza in timpul liber, in locatia dorita de fiecare, sistemul permitand imbinarea armonioasa a studiului individual cu asistenta tutorilor si a lucrului in echipa.

Programe profesionale in management: in calitate de furnizor de cursuri in management, respectiv programe educationale sub licenta The Open University (Marea Britanie), ALP Edu Pro ofera urmatoarele programe:

 • Certificat in Management – cu urmatoarele module
  • „Management 1: Oameni si Organizatii”
  • „Management 2: Marketing si Finante”
  • „Management 3: Viziune integrata”
 • Certificat in Management de Proiect 
  • „Management de Proiect”

Programele educationale sunt autorizate de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari. Informatii despre ce inseamna MBA, prezentarea si programul cursurilor, precum si informatii despre preturi si modalitati de plata, gasesti pe pagina web a companiei ALP Edu Pro.

Vrei sa iti dezvolti cariera si afacerea?

In final, cateva cuvinte despre compania ALP Edu Pro.

Viziunea ALP Edu Pro este de a contribui la crearea unei scoli de management la nivel de excelenta in Romania, o scoala pentru top si middle-management, care sa ofere instrumente de lucru si cunostinte bazate pe practica, care sustin, pe termen lung, o societate mai profesionista, mai eficientasi mai buna.

Valorile ALP Edu Pro sunt:

   • Traditie: metodologie educationala britanica.
   • Flexibilitate si interactivitate: oferim cursuri adaptate nevoilor cursantilor nostri.
   • Calitate si excelenta profesionala: rezultate masurabile si sustenabile.
   • Angajament fata de cursanti: intodeauna sunt pe primul loc si le oferim cei mai buni tutori si cele mai bune metodologii de invatare.
   • Integritate si seriozitate fata de noi insine si fata de toti partenerii nostri – livram ceea ce promitem.

The Open University - Let Your Potential Shine!

1. Capacitatea inovativa, calitatea materialelor de curs si nivelul ridicat de pregatire al tutorilor situeaza The Open University printre primele universitati din Marea Britanie.

2. Datorita accesibilitatii si flexibilitatii programului de curs, prin sistemul educational la distanta, de tip open learning, managerii si antreprenorii au posibilitatea de a-l adapta necesitatilor si ritmului propriu.

3. Datorita caracterului practic si aplicativ, cunostiintele invatate pot fi aplicate in timp real in propria activitate, contribuind astfel la imbunatatirea performantei manageriale.

Let’s Your Potential Shine with The Open University!

Spune-ti parerea despre acest articol:

Adresa ta de email nu va fi publicată.