Tratamente raceala simpla, obisnuita, fara antibiotice

Iti curge nasul, stranuti, tusesti, nu poti respira cum trebuie, ba chiar ai si putina febra.

S-ar parea ca prezinti primele simptome de raceala. :(

Cu siguranta, STII SOLUTIA, asa ca nu mai mergi la medic: iti administrezi singur antibiotice care o sa te scape de raceala asta simpla si banala in cel mai scurt timp.

Si mai grav, aplici aceasta metoda de tratament si copilului tau.

Ei bine, imi pare rau sa te dezamagesc, dar nu este deloc asa!

[ct_message type=”warning” ]Antibioticele nu au niciun efect in tratarea raceliilor simple.[/ct_message]

Ceea ce nu stiu foarte multe persoane (sau ignora acest lucru), antibioticele trateaza numai infectiile cauzate de bacterii, nu si pe cele produse de virusuri, paraziti sau ciuperci.

Tratamente raceala simpla: cu sau fara antibiotice?

De cate ori nu ai cerut farmacistului sau medicului tau sa-ti recomande antibiotice atunci cand au aparut primele semne si simptome de raceala sau gripa?

Sau de cate ori ai primit (sau ai cerut) sfaturi de la cei apropriati: “du-te la farmacie si ia medicamente, ca altfel nu-ti trece”, “da-i copilului niste antibiotice, sa nu faca complicatii”.

Se pare ca majoritatea adultilor considera ca adevarate urmatoarele:

  • daca au o raceala atat de grava incat trebuie sa se duca la medic, trebuie in mod obligatoriu sa primeasca si un tratament agresiv impotriva ei.

Si ce poate fi mai bun decat un tratament antibiotic?

Specialistii sunt insa de parere ca acesti pacienti nu inteleg principiile si indicatiile exacte ale tratamentului cu antibiotice, mai ales faptul ca atunci cand un tratament antibiotic este realizat fara temei, complicatiile sunt numeroase, iar vindecarea pacientului devine un proces prelungit.

Este o practica foarte frecventa din pacate, se precizeaza pe site-ul Sfatul Medicului, si in ciuda limitarii accesului la antibiotice prin restrictionarea vanzarii lor de catre farmacii doar pe baza de prescriptie medicala, pacientii inca nu inteleg rolul si importanta reala a tratamentului corect cu antibiotice. 

Una din marile temeri ale specialistilor in ceea ce priveste administrarea nerationala a antibioticelor este cea reprezentata de aparitia rezistentei bacteriene la antibiotice.

Acest fenomen, care apare din ce in ce mai des, pune probleme ulterior, cand raceala se complica cu o infectie bacteriana, ce rezista la tratament.

Antibioticele vor fi astfel ineficiente si afectiunea se va complica si va avea o evolutie imprevizibila.

Raceala este cea mai frecventa infectie din lume

In timpul unei perioade medii de viata, fiecare persoane poate suferi de aproximativ 200 de ori de raceala, care se manifesta prin rinoree, tuse, dureri de gat, cefalee, oboseala, congestie nazala, stranut, respiratie dificila pe nas si uneori febra.

Aceasta apare la 2-3 zile de la infectie si dureaza intre 2 si 14 zile, peste doua treimi din bolnavi vindecandu-se in cel mult o saptamana.

In cazul in care simptomele persista mai mult de doua saptamani, inseamna ca acestea sunt cauzate de o alergie si nu de raceala. In unele cazuri, raceala persista din cauza actiunilor noastre sau a lipsei de reactie.

Principalele cauze pentru care imbunatatirea starii de sanatate intarzie sa apara sunt:

  • deshidratarea, administrarea indelungata de decongestionante, un program de exercitii fizice extenuant sau o dieta restrictiva caloric.

Antibioticele sunt ineficiente pentru o raceala simpla

Raceala simpla, obisnuita: o tratezi cu sau fara antibiotice?Germenii care provoaca raceala sunt virusuri, nu bacterii – din acest motiv nici nu este recomandata administrarea antibioticelor si acestea nu sunt eficiente in tratarea racelii.

Antibioticele distrug bacteriile prin impiedicarea formarii peretilor celulari.

Virusurile nu sunt celule, deci au pereti celulari, motiv pentru care acestea nu sunt afectate de medicamente, sapunuri, sampoane sau lotiuni antibacteriene.

Antibioticele nu sunt eficiente intr-o raceala sau intr-o alta infectie determinata de virusuri din simplul fapt ca tinta lor este reprezentata de populatia bacteriana.

Ele nu sunt adresate luptei si combaterii unei infectii de natura virala, pentru aceasta situatie fiind realizate medicamente speciale, numite antivirale.

Administrarea antibioticelor intr-o raceala nu numai ca nu este recomandata, dar este chiar contraindicata, mai ales daca raceala da semne sa nu fie complicata.

Antibioticele pot face mult mai mult rau decat ne imaginam, in special daca tinem cont si de faptul ca poate sa apara (la 1 din 40000 de pacienti) si o reactie alergica, deseori grava si cu implicatii fatale.

Un alt aspect foarte important si deosebit de periculos este cel reprezentat de faptul ca prin administrarea necontrolata a antibioticelor au aparut in timp numeroase tulpini bacteriene foarte agresive si care au multiple mecanisme de rezistenta la tratament.

Ceea ce insemna nu numai ca boala rezultata prin infectia cu astfel de bacterii este mai periculoasa, dar si ca tratamentul va fi mult mai greu de aplicat si se va dovedi mai putin eficient.

Din astfel de motive (si nu numai) este foarte important ca pacientii sa inteleaga importanta administrarii rationale a antibioticelor.

Exista situatii in care ele sunt cu adevarat necesare, insa raceala simpla, comuna, necomplicata nu este una din ele.

Antibioticele sunt medicamente care se adreseaza tratamentului infectiilor bacteriene (cele de etiologie exclusiv bacteriana sau celor complicate printr-o suprainfectie cu bacterii).

De exemplu, antibioticele sunt recomandate in tratarea bronsitelor, penumoniilor bacteriene, faringitelor, otitelor sau conjunctivitei. (sursa: sfatulmedicului.ro)

Chiar daca medicul va recomanda tratament cu antibiotice, pacientii trebuie sa inteleaga faptul ca acesta nu este destinat vindecarii racelii in sine, ci complicatiilor acesteia.

Suprafolosirea antibioticelor poate pune pe termen lung probleme serioase de tratament, bacteriile dezvoltand rezistenta la respectivul antibiotic, rezistenta ce se transmite genetic de la o generatie la alta si care se perfectioneaza pe masura ce bacteriile vin in contact cu cat mai multe antibiotice.

[testimonial_rotator id=”12945″]

Tratamentele alternative pentru a preveni si vindeca raceala includ: remedii din medicina naturista, extracte din plante medicinale, exercitii Qiqong, meditatia, metode utilizate cu succes de medicina traditionala chineza, timp de peste 5.000 de ani.

Poate ca acesta este modul Naturii de a ne spune ca este timpul sa invatam din trecut pentru a putea merge inainte.

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

2 Comments

  • sa credeti voi ca antibioticele nu au efect la raceala! mai deschideti ochii la spalarea pe creier in legatura cu antibioticele!

    Reply
    • Elena, multumesc pentru comentariu. Antibioticele pot avea efect la raceala, dar la fiecare stranut si semn de raceala oare este bine sa ne indopam cu antibiotice (care sunt produse sintetice, anti-viata) sau sa apelam la ceea ce natura ne ofera din belsug? Fiecare persoana este libera sa decida ceea ce ti se potriveste. Acest articol prezinta un punct de vedere documentat si experimentat si nu este un sfat medical.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top