Tuberculoza se vindecă. Spune-le şi altora!
Tuberculoza este o boală care nu face discriminări: orice persoană cu un sistem imunitar deficitar și care intră în contact cu o persoană contagioasă poate lua această boală.
Șansele să cunoști pe cineva care este sau a fost afectat de tuberculoză sunt destul de mari; sau poate că acea persoană ești chiar tu.
Potrivit statisticilor, România are o incidență a tuberculozei de cinci ori mai mare decât media în Uniunea Europeană și are una dintre cele mai scăzute rate de succes la tratament, situându-ne pe primul loc pe lista tarilor cu noi cazuri de TBC pe an. Un loc care nu ne bucură. În spatele acestor cifre sunt oameni și povești de viață, care nu țin cont de vârstă, de statut social sau de banii din portofel.
Din fericire, în ultimii anii au fost făcuti pași enormi pentru a înțelege ce anume provoacă cu adevărat tubeculoza, cum se poate diagnostica din timp si trata, astfel încât astăzi putem spune, cu certitudine:
Tuberculoza se vindecă!
Ce este important să știi despre tuberculoză
Bolnavii, mai ales cei cu forme rezistente ale tuberculozei, continuă să plaseze România pe primul loc în Europa la incidența acestei boli. Datele oficiale arată că în România se identifică aproximativ 500 de pacienți cu tuberculoză rezistentă în fiecare an. În anul 2015 s-au înregistrat 530 de cazuri de tuberculoză MDR (multidrog rezistentă).
Problemele cu care încă se confruntă România în ceea ce privește tuberculoză, și în special formele avansate, MDR și XDR, se regăsesc în finanțarea insuficiență, diagnosticarea incompletă și/sau cu metode învechite, deficit de resurse umane, mai ales personal medical specializat, infrastructura deficitară. Cu toții știm că prevenția este mai importantă și este suficient să ne uităm doar la niște cifre care reprezintă costurile tratamentului de tuberculoza, funcție de stadiul bolii, așa cum au fost prezentate pe site-ul stop-tb.ro:
• Costul mediu pentru un pacient TB tratat cu chimio-profilaxie – 40 de lei
• Costul mediu pentru un pacient TB tratat/an – 491 lei
• Costul mediul pentru un pacient cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă în faza intensivă de tratament – 10.470 lei
• Costul mediu pentru un pacient cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă în faza de continuare a tratamentului – 710 lei
În acest context, informarea, conștientizarea și sensibilizarea populației asupra bolii și pericolului pe care îl poate genera atat pentru cel bolnav, cat și pentru comunitate, sunt extrem de importante. Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), organizație non-guvernamentală, non-profit a organizat, sub egida Administrației Prezidențiale, cea de-a doua ediție a concursului pentru jurnaliști și bloggeri „Privește-mă prin ochii mei”. Ceremonia de premiere a avut loc în data de 26 septembrie 2017, la Institutul Matei Balș din București.
La eveniment au fost prezenți invitați distinși, precum dr. Miljana Grbic, reprezentantul OMS în România, dna. Stephanie Boscaino, ofițer economic al Ambasadei SUA, dr. Alexandru Velicu, vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), dr. Victor Spînu, medic primar pneumolog, Institutul de Pneumologie “Marius Nasta”, șeful secției clinice pneumologie II TBC – MDR, dna Lucica Ditiu – Director executiv Stop TB Partnership, psiholog Cătălina Constantin, președintele ASPTMR.
Tuberculoza se vindecă!
Până nu demult și eu credeam despre tuberculoză că este o boală a sărăciei și a condițiile precare de viață și aveam o singură asociere în minte: IZOLARE. Documentându-mă mai mult despre această boală cumplită, am aflat că este o boală care se răspândește pe calea aerului și oricând și oricine poate lua această boală. Mai mult, studiile arată că o treime din populația globului este infectată cu bacilul Koch, microbul care provoacă tuberculoza, însă doar o parte se îmbolnăvește. Motivul principal este legat de scăderea imunității care apare că urmare a stresului, schimbărilor climaterice, alimentația insuficiență, schimbarea obiceiurilor alimentare sau alte cauze.
Oamenii sunt speriați de această boală și pericolul pe care îl poate aduce comunității și de aceea se feresc doar când aud cuvântul tuberculoză. Mulți oameni încă nu știu că tubrculoza se vindecă, iar pacienții cu tuberculoză, care urmează complect și corect tratamentul prescris de medic, nu mai sunt contagioși. Cum nu ştiu nici că este posibil ca şi ei să aibă microbul în stare latentă.
- “Constientizarea și sensibilizarea asupra tuberculozei, ca problemă de sănătate publică, se fundamentează pe informație corectă și concretă, provenită din surse credibile, transmisă prin canale de comunicație adecvate, astfel că fiecare dintre noi să devină mai responsabil în ceea ce privește propria sănătate, dar și să contribuie la asigurarea echitătii și calităţii vieții celor afectați de această boală, prin luptă împotrivă discriminării și a stigmatului cu care aceștia și familiile lor se confruntă.”, a declarat conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, în cadrul conferinței de presă care a avut loc la sediul Academiei Europene HIV/SIDA şi de Boli Infecţioase din Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”.
Dacă îți dorești să știi mai multe despre tuberculoză, accesează site-ul Institutului Național de Pneumologie Marius Nasta, cât și pe cel al Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă ASPTMR, unde vei găsi mai multe materiale informative, precum și informații despre diverse evenimente și acțiuni pe care le organizează asociația.
Lasă un răspuns