Utilizarile medicale ale ghimbirului, condimentul minune
Invatam Impreuna: utilizarile medicale ale ghimbirului pentru sanatate
In ayurveda, medicina traditionala indiana, ghimbirul are statut de medicament.
Utilizarile medicale ale ghimbirului sunt atat de variate si de neasteptate, incat chiar merita sa-i dam toata atentia cuvenita.
Acest condiment-minune a demonstrat, de-a lungul timpului, eficienta in multiple utilizari medicale si terapeutice.
In articolul de azi vei gasi o descriere completa a situatiilor in care ghimbirul te poate salva dintr-o situatie medicala neplacuta. Bineinteles, poti completa si tu aceasta lista si expunere cu propria experienta.
Invatam si noi si dam mai departe cu drag. :)
Ghimbirul, descriere botanica

Ghimbirul (Zingiber officinale), denumit popular si „ghimber” sau „gingiber”, este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat in uleiuri eterice.
Este o specie perena care are nevoie de o temperatura ridicata si constanta precum si de o umiditate permanenta pentru a se dezvolta corespunzator.
Rizomul de ghimbir are o forma neregulata, contorsionata si e noduros, atingand pana la 5-6 centimetri in lungime.
((http://ro.wikipedia.org/wiki/Ghimbir))
Ghimbirul contine substante chimice care pot reduce greata si inflamatiile.
Cercetatorii cred ca substantele chimice actioneaza in principal in stomac si in intestine, dar ele pot, de asemenea, actiona la nivelul creierului si a sistemul nervos pentru a controla greata.
Substantele active cele mai importante pe care le contine ghimbirul sunt compusi specifici numiti gingeroli, fenoli, ulei volatil.
Avand o aroma imposibil de confundat, ghimbirul ar trebui sa fie nelipsit din orice bucatarie fiind unul dintre cele mai sanatoare condimente din lume.
Acesta se utilizeaza la o gama larga de preparate, atat in mancaruri cat si la prajituri. Poate fi consumat proaspat, fie ras, felii sau sub forma de suc sau uscat sub forma de praf.
O alta modalitate de folosinta este de a-l folosi fiert pentru prajit sau ca si condiment pentru alimente. In forma cruda sau cristalizata ofera o savoare deosebita prajiturilor.
Este foarte apreciat in bucatarie, dar astazi ne vom opri la cateva din utilizarile medicale ale ghimbirului in care acesta si-a dovedit eficienta.
Utilizarile medicale ale ghimbirului pentru sanatate
- In raceala, actioneaza asupra plamanilor, stomacului si splinei.
- O radacina proaspata de ghimbir, rasa si fiarta in 250 ml apa, timp de 10 minute, produce un ceai cu efecte remarcabile in tratarea edemelor, vomei sau tusei, inducand si o senzatie puternica de incalzire a corpului, respectiv un efect sudorific pregnant.
- Atunci cand febra nu cedeaza, fierbe 100 g ghimbir proaspat in 500 ml apa si spala tot corpul cu zeama rezultata. Daca tusea nu vrea sa te lase in pace, stoarce o radacina de ghimbir si amesteca sucul cu putina miere de albine si 250 ml apa fierbinte. Bea din acest amestec cate 1-2 cani pe zi.
- Ceaiul de ghimbir este un calmant ideal in inflamatiile gatului, sinuzite, raguseala, febra, eliminare de mucozitati si congestii respiratorii.
- Indigestia poate fi tratata daca mananci cateva bucatele de tulpina de ghimbir proaspat. Este calmant pentru durerile abdominale, ajuta digestia, elimina gazele, da pofta de mancare, neutralizeaza toxinele, in vreme ce o cana de suc din aceeasi parte a plantei te poate scapa de un sughit rebel, greata sau voma, ori chiar de o toxiinfectie alimentara.
- Reumatism: rapoarte medicale din diverse spitale chinezesti arata ca injectarea unei solutii de 5-10% suc de ghimbir in zonele afectate, poate trata cu succes durerile reumatice.
- Calmarea durerilor articulare si musculare: amesteca pudra de ghimbir cu ulei de rmasline si aplicati pe zona dureroasa. Mai simplu, taie cateva felii de radacina proaspata, opareste-o cu apa clocotita, apoi imbiba o compresa cu acest ceai si pune-o pe zona dureroasa, cat de cald suporti. Este un tratament rapid, ideal pentru gat intepenit, umeri durerosi si alte dureri articulare sau musculare.
- Ghimbirul este folosit, adesea, ca antidot in caz de rau de mare. Este intrebuintat, de asemenea, pentru combaterea raului de altitudine, de masina, de miscare de rotatie.
- Ghimbirul actioneaza si impotriva starilor de voma, greturilor, deranjamentelor stomacale sau intestinale. In caz de greata, se tine in gura, sub limba, o bucatica de radacina de ghimbir. Senzatia de greata si voma va disparea imediat.
- In China, este cunoscut ca anti-astmatic de peste 3000 ani, folosindu-se suc de ghimbir si morcovi. Astmul se mai poate trata cu tinctura de ghimbir care elibereaza plamanul de secretii. 0.5-1.5 g de praf de radacina de ghimbir, luat de 3 ori pe zi, inainte de masa, inlatura durerile de cap de natura nevralgica si spastica, greturile si voma (la femeile insarcinate), trateaza bronsita si astmul bronsic, frigiditate, cataracta.
- Ghimbirul scade de asemenea si nivelul colesterolului si al trigliceridelor din sange, fiind un bun adjuvant in cadrul curelor de slabire.
- Atentie insa la efectele iritante asuprea mucoasei gastrice pe care acesta le poate avea datorita gustului intens picant. In cazul persoanelor care au afectiuni precum ulcer gastric duodenal sau gastrita, ghimbirul trebuie consumat cu prudenta.
- Alte proprietati ale ghimbirului: antitoxic, hipotensiv, antitusiv.
Alte utilizari medicale si terapeutice ale ghimbirului
- Ghimbirul are si proprietati afrodisiace, stimulative, tonifiante, actionand prin grupul de compusi numiti gingeroli, asupra sistemului nervos.
- In industria parfumurilor: gratie uleiului esential pe care il contine, rizomul de ghimbir emana o savoare de lamaie piperata si confera astfel caldura si personalitate parfumurilor.
- In industria cosmeticelor: la spitalele din Beijing, este utilizat in tratamentul alopeciilor (cheliilor) sub forma de rondele proaspete.
- Cosmetologii europeni au fabricat lotiuni cu ghimbir pentru tonificarea si revitalizarea parului.
- Lotiunile de corp pe baza de ghimbir au efecte de intinerire: hranesc epiderma si ii confera finete si suplete.
- Fiind bogat in magneziu, fosfor si acizi aminati, ghimbirul este omniprezent in formule revitalizante ale cremelor de fata.
- In medicina alternativa: uleiurile aromatice de ghimbir trimit impulsuri creierului imediat ce ating pielea, relaxand si detensionand musculatura.
- Radacina de ghimbir incalzeste meridianele de acupunctura. Terapeutii folosesc uleiurile aromatice de ghimbir pentru masarea zonelor unde se acumuleaza tensiuni negative: tampla, ceafa, incheieturi.
- In suplimente nutritive de la CaliVita, extractele din radacina de ghimbir se regasesc in compozitia produselor Vital A si Vital AB – gama Vital, produse specializate pentru fiecare grupa sanguina.
Ghimbirul este unul din cele mai sanatoase si apreciate condimente din lume, un adevarat izvor de substante cu efect terapeutic. Merita sa-i acorzi toata atentia si sa ai intotdeauna o radacina proaspata de ghimbir in camara!
Lasă un răspuns