Viata fara ficat este posibila?
Exista organe cu functii importante fara de care putem trai, insa nu ca atunci cand toate sunt la locul lor. In caz ca te-ai intrebat daca cum ar fi viata fara ficat sau …
Se nasc doua intrebari legitime: la care organe putem renunta atunci cand e necesar si care sunt riscurile la care suntem expusi cand nu le mai avem?
Imagineaza-ti o situatie bizara in care ti s-ar cere sa renunti la un organ!
Pe care l-ai alege?
Iti sugerez sa nu alegi ficatul.
Iti voi oferi cateva informatii care iti vor arata de ce nu poate exista viata fara ficat.
Ficatul: scurta lectie de anatomie
Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman care indeplineste nenumeroase functii in organism. Una din numeroaseler sale functii este acela de glanda digestiva, care secreta bila de-a lungul canalului hepatic comun.
O alta functie vitala este convertirea si depozitarea materiei hranitoare proaspat digerata, pe care o primeste de-a lungul venei porte hepatice. In special, aceasta regleaza cantitatea de glucoza din sange.
De asemenea, ficatul distruge globulele rosii uzate, inmagazineaza vitamine si fier si produce proteine importante pentru sange.
Structura anatomica a ficatului
Ficatul ocupa majoritatea spatiului drept superior al cavitatii abdominale, si se intinde transversal din partea dreapta, pana la 5-6 cm la stanga liniei mediane, iar sagital, de la peretele abdominal posterior spre xifoid pe 15-20 de cm.
Greutatea ficatului la adult este de aproximativ 1200 – 1800 g, in functie de greutatea corporala, constituind intre 1,8 pana la 3,1% din greutatea corporala totala; totusi, la nastere, ficatul este mai mare comparativ cu viscerele toracice si abdominale si constituie 5 – 6% din greutatea corporala.
Ficatul este compus din 2 lobi inegali, stang si drept. Lobul drept este de aproximativ 6 ori mai mare si prezinta atasati 2 lobi mai mici numiti: lobul cuadrat (patrat) si caudat.
Ramurile arterei hepatice si cele ale venei porte se unesc in interiorul ficatului, formand capilarele sinusoide. Din capilarele sinusoide, sangele se va aduna in venele hepatice care se vor varsa in vena cava inferioara.
In fiecare minut prin vena porta trece aproximativ 1 litru de sange, iar prin arterele hepatice aproximativ 350 de ml de sange. Aceasta cantitate de sange va ajunge in capilarele sinusoide, adica 25 % din volumul de sange pe care il pompeaza inima in repaus.
Vasele de sange din ficat nu au inervatie vasodilatatoare, ci doar vasoconstrictoare – sangele cantonat la nivelul ficatului va fi deblocat si trimis in circulatie cu ajutorul vasoconstrictiei. In unele stari de soc se poate reduce debitul de sange din ficat ajungandu-se pana la necroza hepatica.
Poate exista viata fara ficat?
In cele ce urmeaza, iti expun o lista cu cele mai importante functii ale ficatului in organism care sa iti ofera un scenariu …
1.
Fara ficat, organismul tau nu poate procesa substantele daunatoare, cum ar fi alcoolul sau medicamentele.
Din moment ce este cel mai mare organ de detoxificare, ficatul converteste substantele nocive in substante ce pot fi eliminate din organism cu ajutorul rinichilor si a intestinelor.
2.Fara ficat, sangele nu ar putea circula.
Ficatul purifica sangele si tot el este cel care impiedica pierderea sangelui, chiar datorita ranilor minore, producand factori de coagulare.
3.In absenta ficatului, nu am putea absorbi hrana si nu am putea munci.
Ficatul produce bila, care este absolut necesara pentru digestia adecvata a grasimilor si a unor parti semnificative ale proteinelor.
4.Fara ficat, nivelul zaharului din sange responsabil pentru energie ar scadea dramatic.
Ficatul este cel care furnizeaza zaharul sanguin, din depozitul sau de glicogen, in functie de nevoile organismului.
5.In absenta activitatii hepatice normale, substantele nutritive nu mai sunt absorbite corect in organism.
In primele stadii ale problemelor cu ficatul, nu se ajunge direct la malnutritie, dar densitatea oaselor poate scadea.
Absorbtia de vitamina D si de calciu depinde de sanatatea ficatului, iar cand ficatul este bolnav, poate cauza si aparitia osteoporozei.
Daca tii cont de toate cele de mai sus, realizezi ca intrebarea initiala a fost destul de dificila, asa este?
Un lucru este insa sigur: Ai grija de ficat tau ca de viata ta!