Ziua Mondiala fara Tutun – 31 mai 2015

In fiecare an, in data de 31 mai, Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin institutiile nationale responsabile de monitorizarea si implementarea politicilor de reducere a consumului de tutun, marcheaza Ziua Mondiala Fara Tutun (WNTD), subliniind riscurile de sanatate asociate consumului de tutun si pledand pentru programe eficiente de reducere a consumului de tutun.

Romanii sunt cei mai mari fumatori pasivi dintre cetatenii europeni, potrivit statisticilor prezentate de Agentia Nationala Antidrog (ANA), cu ocazia marcarii Zilei Mondiale fara Tutun.

Datele arata ca doar 38% dintre romani sustin ca niciodata sau aproape niciodata nu sunt expusi la fum de tutun la locul de munca, fata de media europeana de 72%, in conditiile in care de sapte ani legea permite fumatul la locul de munca doar in camere special amenajate, separate si izolate.

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

Potrivit ANA, cele mai recente studii in domeniu au evidentiat ca prevalenta fumatorilor in Romania este de 27%, iar restul de nefumatori sunt expusi permanent si devin fumatori pasivi la locul de munca si in spatiile publice si acasa, platind tribut similar cu fumatorul activ din punctul de vedere al sanatatii (Studiul GATS 2011).

La jumatate din fumatorii cu varsta peste 45 de ani sunt inregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.

Bolile care determina cea mai mare mortalitate in Romania sunt exact acelea pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (in special cel pulmonar, in crestere la sexul feminin) si bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

La nivelul anului 2010,

  • 5.767 de romani au murit din cauza expunerii la fum de tutun (fumat pasiv),
  • prin boli cardiovasculare (5.436 persoane),
  • infectii respiratorii si alte boli infectioase (221 persoane) si cancer (110 persoane),
  • au fost 36.257 de decese din cauza fumatului activ — 20.997 prin boli cardiovasculare,
  • 11.619 prin diverse forme de cancer,
  • 3.287 prin boli respiratorii cronice (BPOC),
  • 217 prin tuberculoza si infectie HIV,
  • 137 prin diabet, boli de sange, urogenitale sau endocrine,
  • iar din totalul celor 42.024 decese din cauza fumului de tutun, 13,7% au fost in urma fumatului pasiv, adica fara sa fi fumat.

31 mai – Ziua Mondiala fara Tutun

Agentia Nationala Antidrog (ANA) a mai anuntat joi ca se alatura Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in marcarea Zilei Mondiale fara Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel national, de activitati de informare — sensibilizare — constientizare in mediul scolar sau in comunitate, activitati de petrecere a timpului liber si de formare de abilitati.

Pentru Ziua Mondiala Fara Tutun 2015, OMS face apel catre toate tarile de a lucra impreuna pentru a reduce/ stopa comertul ilicit cu produse din tutun, aceasta fiind o prioritate la nivel mondial a tuturor sistemelor de sanatate, juridice si economice, de guvernare si de lupta impotriva coruptiei.

Consumul de tutun ucide aproape 6 milioane de oameni in fiecare an, dintre care mai mult de 600.000 sunt nefumatori.

Estimarea este ca pana in 2030 consumul de tutun va determina, direct sau indirect, mai mult de 8 milioane decese in fiecare an, iar mai mult de 80% din aceste decese vor fi inregistrate in tarile slab dezvoltate.

In calitate de coordonator national al politicilor publice in domeniul reducerii cererii si ofertei de droguri, ANA sustine, prin demersurile sale, organismele internationale cu rol similar, motiv pentru care si in acest an se vor implementa la nivel national, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, activitati de sensibilizare si informare cu privire la efectele asociate fumatului.

Astfel, marcarea acestui eveniment in anul 2015 se va realiza prin continuarea campaniei anterioare initiata de ANA cu ocazia marcarii Zilei Nationale impotriva FumatuluiAjuta-ma sa cresc sanatos!(Agentia Nationala de Presa AGERPRES)

sursa articol: http://www.financiarul.ro/2015/05/28/romanii-sunt-cei-mai-mari-fumatori-pasivi-dintre-cetatenii-europeni/

Implica-te si tu!

Fumatul pasiv este daunator tuturora, dar in mod special copiilor.

Fumatul pasiv poate agrava, de asemenea, alergiile, poate provoca atacuri de astm si migrene si poate sa creasca vulnerabilitatea si sensibilitatea in fata racelilor sau a altor infectii respiratorii.

– ia initiativa de cate ori observi ca se fumeaza in preajma copiilor.

– nu sta pasiv si fuma pasiv … ia atitudine.

– daca esti in situatia in care nu poti evita fumatul pasiv, protejeaza-ti sanatatea apeland la antioxidanti si suplimente nutritive, cum este Smokerade de la CaliVita.

– distribuie acest mesaj astfel ca tot mai multe persoane sa constientizeze efectele si pericolele fumatului, inclusiv a fumatului pasiv.

Pentru Ziua Mondiala Fara Tutun 2015, OMS face apel catre toate tarile de a lucra impreuna pentru a reduce/ stopa comertul ilicit cu produse din tutun, aceasta fiind o prioritate la nivel mondial a tuturor sistemelor de sanatate, juridice si economice, de guvernare si de lupta impotriva coruptiei.

 

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

Natura pentru Sanatate recomanda:
Despre autor

Cristina Carmen Rusu

Bună! Sunt Cristina Carmen RUSU, creator de continut la Natura pentru Sănătate. Cred în împuternicirea oamenilor cu informații utile și practice care să-i ajute să facă alegeri conștiente, inteligente și sănătoase pentru viața lor și a celor pe care îi iubesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *